Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μου βραδινής βόλτας, σταμάτησα να θαυμάσω το κατά τ’ άλλα υπέροχο πάρκο Γουδέ. Με μεγάλη μου έκπληξη κ λύπη ταυτόχρονα διάβασα την μεγάλη πινακίδα της εισόδου στην οποία αναγράφεται η απαγόρευση εισόδου στα ζώα.
Απαγορεύεται δηλαδή να πάρω το σκυλάκι μου κ να απολαύσω μια βόλτα στο περιβόητο πάρκο σας!!! Κ προσπαθώ πραγματικά να μην εκφραστώ όπως νιώθω κ να μην γράψω τις λέξεις που μου έρχονται πρώτες…
Επειδή ένας “ανύπαρκτος νόμος δεν είναι νόμος”, περιφρονώ την πινακίδα σας και θα το «τραβήξω» ως το τέλος χωρίς να δεχτώ αβίαστα μια ακόμα αηδία! Δε γνωρίζω τον εμπνευστή αυτής της ιδέας, θεωρώ όμως ότι η δημοτική αρχή έχει υποχρέωση να εξηγήσει κάποια πράγματα στους δημότες της, όπως:
– Βάσει ποιου νόμου προβλέπεται η απαγόρευση σκύλων σε δημόσιους χώρους, όπως τα πάρκα; Στο νόμο 4039/2012 δεν υπάρχει τέτοια απαγόρευση.
– Πριν προβεί στην «νομοθέτηση» μία δημοτική αρχή-ενέργεια που δεν είναι στη δικαιοδοσία της- γιατί δεν προβαίνει στην υλοποίηση των νόμων-ενέργεια για την οποία είναι υπεύθυνη- όπως η ευζωία και η αξιοπρεπής διαβίωση των ζώων καθώς και η επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες;
– Η απαγόρευση ισχύει μόνο για σκύλους που συνοδεύονται ή και για αδέσποτους, οι οποίοι είναι στην αποκλειστική ευθύνη της δημοτικής αρχής;
– Αν η απαγόρευση αφορά και τα αδέσποτα ζώα, θα οργανωθούν μαθήματα επιμόρφωσης των αδέσποτων για την κατανόηση των πινακίδων του Δήμου και της συμμόρφωσής τους σε αυτές;
– Από όσο γνωρίζω οι σκύλοι δεν επιτρέπονται στις παιδικές χαρές – πράγμα που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη για πολλούς λόγους. Το Πάρκο Γουδέ όμως δεν είναι παιδική χαρά, αλλά Πάρκο, στην έκταση του οποίου υπάρχει παιδική χαρά, άρα η απαγόρευση δεν μπορεί να αναφέρεται σε όλο το Πάρκο.
Σαφώς, και σε καμία περίπτωση, δεν εννοώ ότι οι ιδιοκτήτες των σκύλων μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα στο πάρκο με τα τετράποδά τους χωρίς συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Ο νόμος είναι σαφής και βάσει των διατάξεών του αξιώνουμε την είσοδο των σκύλων σε δημόσια πάρκα και πλατείες. Οφείλουμε λοιπόν: 1. Να έχουμε το σκύλο μας πάντα δεμένο με λουρί και να βαδίζει κοντά μας. 2. Να είμαστε υπεύθυνοι για να μαζέψουμε τις ακαθαρσίες του.
Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις το αίτημα είναι ανεδαφικό και πρακτικά ανεφάρμοστο. Ο σεβασμός σε φοβίες άλλων ανθρώπων, αλλά και η καθαριότητα του δημοσίου χώρου στον οποίο βρισκόμαστε (δυστυχώς θεωρείται δεδομένη η πρόθεση όταν κάποιος εισέρχεται χωρίς σκύλο!!!!!!!) θα πρέπει να είναι οδηγοί μας σε αυτή τη προσπάθεια. Όσοι έχετε σκύλο μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι να τηρήσουμε αυτές τις εκ νόμου υποχρεώσεις μας για να πιέσουμε τον Δήμο να κάνει επί της ουσίας το ίδιο και με τις δικές του υποχρεώσεις. Πολύ απλά δηλαδή, να αφαιρέσει την ΠΑΡΑΝΟΜΗ πινακίδα και να επιτρέψει την είσοδο των σκύλων στο πάρκο.
Ελένη Βαρζακάκου