“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος Θόδωρος Πατρικαρέας, ο οποίος γεννήθηκε στη Σκάλα Λακωνίας. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, ο Θόδωρος Πατρικαρέας σπούδασε στη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου των Αθηνών
και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ καθώς επίσης και Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν.
Για το θάνατό του ο Δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Θόδωρος Πατρικαρέας αποτελεί για εμάς ένα σημάδι πολιτισμού στο απέραντο σκοτάδι που μας έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές στερήσεις στον πολιτισμό . Αποτελεί απώλεια , για τον τόπο μας . Σε ευχαριστούμε για την τεράστια προσφορά σου , η ΟΔΟΣ ΠΑΤΡΙΚΑΡΕΑ στην Σκάλα θα τονίζει την ύπαρξη σου , αλλά και την Προσφορά σου .
Οι πνευματικοί Άνθρωποι και οι Άνθρωποι που προσφέρουν στην κοινωνία και στον Ελληνικό Πολιτισμό δεν σβήνουν ΠΟΤΕ Περνούν στην Αιωνιότητα»
Επιθυμία του Θόδωρου Πατρικαρέα ήταν η σορός του να αποτεφρωθεί και η τέφρα του να σκορπιστεί στον Ευρώτα. Η επιθυμία του αυτή θα γίνει πράξη σε μια σεμνή τελετή τις επόμενες ημέρες στο Δήμο.
Λίγα Λόγια για τον Θόδωρο Πατρικαρέα
Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από την εφημερίδα «ΗΛΕΚΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» το 1955. Στη συνέχεια εργάστηκε ως συντάκτης και χρονογράφος στις εφημερίδες «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ», «ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ», «ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ» και «ΝΕΑ ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ» έως το 1958.
Από το 1959 έως το 1973 υπήρξε εκδότης – διευθυντής των εφημερίδων «ΕΣΤΙΑ», «ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΣ», «ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ», «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», « TV TIMES » και «ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΝΕΑ» καθώς και συνεργάτης των ραδιοφωνικών σταθμών «2 KY », «2 CH » του Σίδνεϊ.
Κατόπιν, το 1975 επέστρεψε στην Αθήνα και εργάζεται στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» έως το 1987. Υπήρξε εκδότης – διευθυντής της εφημ. «ΕΛΛΗΝΟΑΥΣΤΡΑΛΟΣ», του αγγλόφωνου περιοδικού « Sino – Euro Review » καθώς και συνεργάτης σε πολλές εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου στην ΕΤ1 και την ΕΤ2.
Ο εκλιπών ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Έγραψε κυρίως ποίηση και θέατρο και το 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου. Τα θεατρικά του έργα, που πραγματεύονται θέματα από τη ζωή των μεταναστών, έχουν εκδοθεί σε μορφή βιβλίων και έχουν κυκλοφορήσει ευρύτατα σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και σχολείων της Ελλάδας, της Αυστραλίας και άλλων χωρών.