Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά: Γενέθλια όπως του αξίζουν…

Με επιτυχία, παρά τις καιρικές αντιξοότητες, πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο επετειακών εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου 2013 με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ίδρυσή του.

Με εκδηλώσεις η επιλογή των οποίων έγινε με γνώμονα την παράδοση και τον πολιτισμό, καθώς και με σεβασμό στο παρελθόν και εναπόθεση ελπίδας στο μέλλον, προσπαθώντας αφ’ ενός να παρουσιαστεί το έργο του Συλλόγου και αφ’ ετέρου να προσφερθούν στους κατοίκους κι επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης ποιοτικές εκδηλώσεις καλύπτοντας κάθε ηλικιακό φάσμα και ποικίλες προτιμήσεις, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καραβά  παρουσίασε το έργο 30 χρόνων ζωής, δημιουργικής πορείας και αδιάλειπτης παρουσίας στον οικισμό του Καραβά, καθώς και στα  τοπικά πολιτιστικά δρώμενα της Σπάρτης και της Λακωνίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν  την Πέμπτη 22 Αυγούστου στην Πλατεία Καραβά με την τελετή έναρξης και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Καραβάς και Πολιτιστικός Σύλλογος» παρουσία του Δήμαρχου Σπάρτης κ. Σταύρου Αργειτάκου, του Αντιδήμαρχου κ. Παρασκευά Καλομοίρη, του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Καρμοίρη και των Προέδρων των Τ. Κοινοτήτων Λογγάστρας και Τρύπης κ.κ. Παναγιώτη Γεωργανέ και Νικολέτας Ασπιώτη αντίστοιχα. Η έκθεση φωτογραφίας, για την οποία επέδειξε ιδιαίτερη φροντίδα ο Πρόεδρος της ΛΕ.ΦΩ.Σ. κ. Γιάννης Γκλέκας, διήρκεσε καθ’ όλο το τετραήμερο και ήταν ανοικτή για το κοινό παράλληλα με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις. Στη συνέχεια ο Καραβάς μετατράπηκε σε θερινό σινεμά, καθώς προβλήθηκε ασπρόμαυρη ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την Παρασκευή 23 Αυγούστου με το φιλανθρωπικό ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο Αγ. Ιωάννη μεταξύ Μεικτής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά και των Παλαιμάχων Σπάρτης. Για την ιστορία ο αγώνας έληξε με σκορ 7-2 υπέρ των Παλαιμάχων Σπάρτης. Αξίζει να σημειωθεί πως τα έσοδα του αγώνα προσφέρθηκαν στον Σεπτό Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο προς ενίσχυση των ιδρυμάτων της  Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το βράδυ της 23ης Αυγούστου διεξήχθη βραδιά νεολαίας υπό τους ηλεκτρικούς ροκ ήχους του δημοφιλούς Λακωνικού μουσικού συγκροτήματος “GILT”, το οποίο ξεσήκωσε με τους ρυθμούς και τα τραγούδια του τη νεολαία που επέλεξε να διασκεδάσει εναλλακτικά στο χώρο της Πλατείας του χωριού.

Στον ίδιο χώρο, το Σάββατο 24 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ρεμπέτικη βραδιά με τους καταξιωμένους Λάκωνες καλλιτέχνες Θοδωρή και Βίκυ Σκάγκου, Γιάννη Βούκλιζα και Γιώργο Σκιαδά. Με τον ανάλογο μεζέ, τα μικρά τραπεζάκια, τα χρωματιστά φώτα και φυσικά το καθ’ αυτό ρεμπέτικο ρεπερτόριο, ο Καραβάς μετατράπηκε σε παλιό ρεμπετάδικο…

Την τελευταία μέρα Κυριακή 25 Αυγούστου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα εκλιπόντα μέλη του Συλλόγου και τους κατοίκους του Καραβά στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης παρουσία αρκετών κατοίκων του χωριού καθώς και του πρώην εφημέριου της ενορίας π. Δημητρίου Βουνάση.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η 5η «Παιδική Γιορτή Καραβά» με αθλοπαιδιές, παράσταση μαριονέτας από τον Ισπανό Francisco Brito και παράσταση θεάτρου σκιών από το Λάκωνα Ηλία Καρελά και το θίασό του. Σε μια γιορτή που τείνει να γίνει θεσμός στο Δήμο Σπάρτης εκατοντάδες μικρά και… μεγάλα παιδιά από  τον Καραβά και τις όμορες περιοχές έπαιξαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους, ενώ απόλαυσαν τις δύο υψηλού επιπέδου παραστάσεις.

Οι επετειακές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Καραβά έκρυβαν αρκετούς συμβολισμούς. Η τελευταία μέρα όμως ήταν η συμβολικότερη καθώς το Δ.Σ. του Συλλόγου εκπροσωπώντας το παρόν ένωσε, με το μνημόσυνο των εκλιπόντων μελών και τη γεμάτη γέλια παιδική γιορτή, στον ίδιο χώρο το παρελθόν και το μέλλον!

Το παρόν κατά τη διάρκεια του τετραημέρου έδωσαν επίσης ο πρώην Βουλευτής Λακωνίας και Πρόεδρος Γεωπόνων του Νομού κ. Σταύρος Αραχωβίτης και ο Αρχιμουσικός και Μαέστρος της Φιλαρμονικής Σπάρτης κ. Σαράντος Κανελλάκος. Αξίζουν επίσης πολλές και θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι βρέθηκαν κατά το επετειακό τετραήμερο στον Καραβά και στήριξαν με την παρουσία τους την προσπάθεια του Συλλόγου δίνοντάς του ώθηση για ανάλογη συνέχεια.

Συνδιοργανωτές στις εκδηλώσεις υπήρξαν η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης, ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Σπάρτης, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας, το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δ. Σπάρτης και ο Δήμος Σπάρτης. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί όλους τους χορηγούς που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, καθώς και τα ΜΜΕ της Λακωνίας και της Πελοποννήσου που πρόβαλλαν το πρόγραμμα ή μέρος των εκδηλώσεων με οποιονδήποτε τρόπο.

Αξίζουν τέλος άπειρες ευχαριστίες σε όλους εκείνους που 30 χρόνια προσφέρουν εθελοντική εργασία, ατελείωτες ώρες και χρήματα για να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο το Σύλλογο και κατ’ επέκταση των οικισμό του Καραβά.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΒΑ 1983-2013

{gallery}karavasepeteios{/gallery}

{youtube}qIOH7prY-OA{/youtube}

{youtube}oMdYsVJAAos{/youtube}
πηγή – φωτογραφίες: e-karavas.gr
φωτογραφίες έκθεσης: Γιάννης Γκλέκας – ΛΕ.ΦΩ.Σ.