Στη δημοσιότητα δόθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά υπαλλήλων, των κριτηρίων επιλογής και κατάταξής τους, καθώς και του τρόπου μοριοδότησής τους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση -όπως και εκείνη της 2ας Αυγούστου 2013, που προβλέπει τον καθορισμό της διαδικασίας επιλογής των υπαλλήλων που τίθενται σε κινητικότητα- βασίζεται σε τέσσερις αρχές: Αξιοκρατία στον τρόπο εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο, αξιοσύνη σε σχέση με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, αυστηρότητα στον έλεγχο αρνητικής συμπεριφοράς στην υπηρεσία, αλλά και εμπιστοσύνη στη νέα γενιά των δημοσίων υπαλλήλων.
Ειδικότερα, σκοπός της απόφασης είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με:
α) τη διαδικασία επιλογής των προς μετάταξη ή μεταφορά των υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα,
β) τα αναγκαία δικαιολογητικά,
γ) τα επιμέρους κριτήρια μοριοδότησης και
δ) τον αριθμό των μορίων που αντιστοιχούν στα επιμέρους κριτήρια.
Την ίδια στιγμή, σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους υπουργούς που εμπλέκονται στα προαπαιτούμενα της τρόικας βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς. Προτεραιότητα του πρωθυπουργού και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα.
Nα συνυπολογιστούν οι οικειοθελώς αποχωρούντες από το δημόσιο υπάλληλοι στο συνολικό αριθμό απομακρύνσεων που ζητεί η τρόικα θα ζητήσει η κυβέρνηση δήλωσε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να απομακρυνθούν 12.500 υπάλληλοι το 2014. Υπάρχει μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του δημοσίου που ήδη απομακρύνθηκαν οικειοθελώς, και θεωρώ ότι πρέπει να προσμετρηθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά.