Με μικρές απώλειες η κυβέρνηση της N.Δ και του ΠΑΣΟΚ πέρασε το πολυνομοσχέδιο μετά την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε 15 άρθρα του.
Όλα τα άρθρα εγκρίθηκαν με 153 ψήφους (από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), εκτός από το άρθρο 81 που πήρε 152.
Εντύπωση προκάλεσαν η αρνητική ψήφος στο άρθρο 81 του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πάρη Κουκουλόπουλου, στο άρθρο 81 που αφορά την Δημοτική Αστυνομία, αλλά και η απουσία του Απόστολου Κακαλαμάνη που είχε πει ότι δεν θα ψήφιζε τα άρθρα για τις απολύσεις εκπαιδευτικών.
Απουσίασαν επίσης ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης της ΝΔ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στάθης Παναγούλης και Χαρά Καφαντάρη, αλλά και οι ανεξάρτητοι Γιώργος Κασαπίδης και Πάρις Μουτσινάς.
Η ΔΗΜΑΡ υπερψήφισε το άρθρο 14, ενώ οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Μαρία Γιαννακάκη και Μαρία Ρεπούση ψήφισαν και το άρθρο 30.
Διαβάστε εδώ τι προοηγήθηκε στη Βουλή
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τον νέο φορολογικό κώδικα, την κινητικότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος.
Έγινε ονομαστική ψηφοφορία για 13 άρθρα μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα άρθρα αυτά αφορούν τις ρυθμίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τους προϋπολογισμούς των δήμων και των Περιφερειών, τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, την κατάργηση ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα, τις απολύσεις οδηγών κρατικών αυτοκινήτων, τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο, τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας σχετικά με τη δικαστική προστασία, και το υποχρεωτικό της εκδίκασης αγωγών συμβασιούχων για άκυρη απόλυση μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι υπουργοί προχώρησαν σε σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων σε μία προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις, ενώ νέες βελτιώσεις έκανε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτό το αίτημα του βουλευτή Ευρυτανίας της ΝΔ Κώστα Κοντογεώργου να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι από την διαθεσιμότητα.
Μετά από αυτό ο βουλευτής δήλωσε ότι αίρει τις επιφυλάξεις του και θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι οι τρίτεκνοι υπάλληλοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ταυτοχρόνως ότι με υπουργική απόφαση θα οριστούν εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ανταποκρίνεται με τη ρύθμιση αυτή στο σχετικό αίτημα βουλευτών των περισσότερων πτερύγων της Βουλής να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι από τη διαδικασία της διαθεσιμότητας.
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες του λαού μέσα στη μεγάλη κρίση, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ο κ. Κουβελης ανέφερε ότι με την επιβολή ξαφνικού θανάτου υπηρεσιών, δεν γίνεται μεταρρύθμιση, δεν βοηθάτε την αναδιοργάνωση του κράτους.
Διερωτήθηκε μάλιστα, “με ρουλέτα θα επιλέξετε ποια θα είναι η επόμενη υπηρεσία που θα καταργήσετε;
Απαντώντας στις αιτιάσεις για καθυστερήσεις του Αντώνη Μανιτάκη, επισήμανε ότι όσο ήταν ο κ. Μανιτάκης στο Υπουργείο δεν πέρασε η πρόθεση της τρόικας να γράψει στα παλιά της παπούτσια το κράτος δικαίου και να μετατρέψει τις απολύσεις σε ενσάρκωση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Στην Ολομέλεια υπήρξε και έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα – Στουρνάρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι ο δρόμος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή” και τον υπουργό Οικονομικών να απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει έξω στις προβλέψεις του.
Ανταπαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης χρέωσε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «μικροψυχία, ψεύδη, αοριστίες, φληναφήματα, ψευδοσυναισθηματισμούς, υπεράσπιση των πιο παρωχημένων ιδεών. Ακόμα και μιαν επιτυχία που αφορά τους επιχειρηματίες, τη μείωση του ΦΠΑ, δεν μπορούν να την ανεχθούν και να χαρούν. Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι επένδυση στη δυστυχία του ελληνικού λαού», υποστήριξε.
Πυρά κατά του υπουργού Παιδείας εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος χαρακτήρισε «υπουργό Παραπαιδείας» τον Κ. Αρβανιτόπουλο, τονίζοντας πως «κλείνει ΕΠΑΛ και εγκαινιάζει ιδιωτικά ΙΕΚ».
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εξυπηρετεί στα κρυφά και υποδόρια την ιδιωτική εκπαίδευση.
Τόνισε ότι «στρατηγική μας επιλογή, συνέχισε, είναι η δημόσια, δωρεάν παροχή παιδείας στους νέους μας, στα παιδιά μας και η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και της δα βίου μάθησης, από το νηπιαγωγείο έως το πανεπιστήμιο, από την τυπική έως την άτυπη μάθηση».
«Ο διπολικός καυγάς επανέρχεται, με άλλους συνεταίρους και άσφαιρα πυρά», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης. «Η θέση του κου Τσίπρα ότι η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο με ιδεοληψίες και εκδικητική λογική και για να κρατήσει τις καρέκλες της, αποτελεί σύγκρουση για το ποιος θα διαχειριστεί το σύστημα. Είναι δυνατόν να αλλάξει μια πολιτική δύναμη την κοινωνία χωρίς να πάρει την οικονομική εξουσία ο εργαζόμενος; Το σχέδιο που θέλει σωρούς ερειπίων, δεν γίνεται από μίσος αφηρημένα, αλλά για να απελευθερωθούν τομείς και να επενδυθούν κεφάλαια…», παρατήρησε ο κος Παφίλης.
Την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που ίσως βοηθήσει ακόμα και την κυβέρνηση για μια πιο σκληρή διαπραγμάτευση, πρότεινε ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος σε σχετική παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Μιχαλολιάκος επανέλαβε πως «το Μνημόνιο είναι ταφόπλακα του έθνους» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υπέκλεψε την ψήφο του λαού, καθώς τίποτε από όσα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο δεν είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από τα κόμματα που την συγκροτούν.
Εν τω μεταξύ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην απόσυρση των άρθρων για δημοτική αστυνομία και οικονομικό παρατηρητήριο για τους δήμους, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ιμιτασιόν και όχι σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ασκώντας πολιτική του ράβε –ξήλωνε. Παράλληλα απευθυνόμενος τόσο προς τον πρωθυπουργό, όσο και προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τους κάλεσε «να μην παίζουν με τις αντοχές των βουλευτών, αλλά και τις δημοκρατικές αντοχές», ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «προϊόν κοπτικής -ραπτικής», καθώς, όπως είπε, «δεν διατυπώθηκε άλλος εναλλακτικός δρόμος».