Άκαρπες οι προσπάθειες για τα πυρόπληκτα δάνεια

piropliktadaneia-flynewsΤο Επιμελητήριο Αρκαδίας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για τη συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των μελών του και επειδή γνωρίζουμε την αγωνία που διακατέχει όλες τις επιχειρήσεις της Αρκαδίας που έχουν «πυρόπληκτα» δάνεια, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Προέδρων των Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών και τα αιτήματά τους προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, δεν κατέστη εφικτή μία συνάντηση μαζί του και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να παρουσιάσουμε και να εξηγήσουμε τα προβλήματα και τους κινδύνους που απορρέουν από τα χιλιάδες επισφαλή πυρόπληκτα δάνεια. Δυστυχώς, ο κ. Υπουργός δε δέχθηκε καν μία συνάντηση μαζί μας.
Επιπλέον, το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε πριν από λίγες μέρες με έγγραφό του στην αναφορά του βουλευτή Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ο. Κωνσταντινόπουλου σχετικά με τα πυρόπληκτα δάνεια, στο οποίο είχε συμπεριλάβει τα αιτήματα των Επιμελητηρίων. Παρόμοια ερώτηση είχαν καταθέσει και βουλευτές του Σύριζα, μεταξύ των οποίων και ο Κ. Ζαχαριάς από το Ν. Αρκαδίας. Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι «τα υποβαλλόμενα αιτήματα περί επιμήκυνσης της συνολικής διάρκειας των δανείων και της περιόδου χάριτος αυτών, καθώς και της κεφαλαιοποίησης του μη καταβαλλόμενου μέχρι και 31.12.2012 μέρους των τόκων που δεν επιδοτείται, επιφέρουν επαύξηση της εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου και η τυχόν ικανοποίηση αυτών πρέπει να εξετασθεί εντός του πλαισίου των περιορισμών που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της χώρας, καθώς, σύμφωνα με αυτό, το όριο παροχής νέων εγγυήσεων, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι ρυθμίσεις παλαιότερων δανείων, για το έτος 2013, είναι μηδενικό».
Με λίγα λόγια, το Υπουργείο Οικονομικών αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα παράτασης ή αναστολής των πυρόπληκτων δανείων.
Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ειδικά και σε συνδυασμό με το θέμα της ανάκτησης των εγγυήσεων του Δημοσίου μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (Νόμος 4151/2013). Με το αιφνιδιαστικά δημιουργηθέν αυτό νομικό καθεστώς επιβάλλεται πλέον η άμεση επιστροφή όλων των ενισχύσεων του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που θα οδηγήσει σε βέβαια οικονομική καταστροφή το σύνολο σχεδόν των ελληνικών επιχειρήσεων, οπωσδήποτε δε όλων των επιχειρήσεων των περιοχών που έχουν πληγεί από θεομηνίες.
Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει, με απλά λόγια, ότι οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν, από όσες επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο και πλέον χάνουν αυτήν την εγγύηση, νέες εγγυήσεις και, σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να παράσχουν αυτές τις εγγυήσεις, οι τράπεζες θα μπορούν να κάνουν άμεσα απαιτητό το μη εγγυημένο πλέον ποσό! Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο δεν αποτρέπεται από το γεγονός ότι ένα δάνειο είναι μέχρι σήμερα ενήμερο. Πρόκειται πραγματικά για μία εξέλιξη «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Για το λόγο αυτό, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συγκρότησε Ειδική Επιτροπή από Προέδρους Επιμελητηρίων και, με τη σύμπραξη ειδικών επιστημόνων, προέβη στη σύνταξη σχεδίου νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να αποτραπούν οι δυσβάστακτες και καταστροφικές συνέπειες των επίμαχων ρυθμίσεων του Ν. 4151/2013 για τις κρατικές ενισχύσεις.
Τα πράγματα είναι, δυστυχώς, πολύ δύσκολα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να βάλλονται από παντού και να έχουν απέναντί τους ένα κράτος, το οποίο δε φαίνεται να έχει καμία διάθεση να τις στηρίξει στις αγωνιώδεις προσπάθειες για επιβίωση που καταβάλλουν. Εμείς, ως φορέας εκπροσώπησης των αρκαδικών επιχειρήσεων, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να εισακουστούμε από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πριν καταρρεύσει τελείως η τοπική επιχειρηματικότητα. Μάλιστα, γίνονται προσπάθειες από όλα τα Επιμελητήρια, με πιο πρόσφατη την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, για μια συνάντηση το συντομότερο με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ