Σ’ ένα τοπικό φωτογραφείο το 2001 μια παρέα ανθρώπων με κοινό γνώμονα την αγάπη για τη φωτογραφία συζητούσε, τύπωνε, προβληματιζόταν, αποτυπώνο-ντας στιγμές με το φακό τους, στη προσπάθεια τους να ερμηνεύσουν τον κόσμο γύ-ρω τους, αναζητώντας απαντήσεις.
Η ίδια η Τέχνη της Φωτογραφίας δημιούργησε την ανάγκη να εισαχθούν σ΄ ένα “κάδρο” ευρύτερο, οργανωμένο. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν μια περιπέτεια δια-φορετική από τις συνηθισμένες, γιατί χρειάζεται πολύ ψάξιμο πριν μάθεις να δια-κρίνεις αυτό που είναι ξεχωριστό.
Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά πράγματα έχουν παραμείνει ίδια, κάποια έ-χουν αλλάξει και εξελιχθεί και η πορεία μας συνεχίζεται. Βασικός στόχος ήταν και παραμένει η καλλιέργεια της φωτογραφικής ματιάς των μελών, αλλά και η ουσια-στική συμβολή στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου μας. Στις πάγιες δράσεις με κέ-ντρο αναφοράς τα μέλη μας συγκαταλέγονται: Εβδομαδιαίες συναντήσεις, Εκπαι-δευτικά σεμινάρια, Εκπαιδευτικές ημερίδες-ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες φωτογράφους, εξορμήσεις για πρακτική εξάσκηση, συμμετοχή σε πολιτιστικά δρώ-μενα στο νομό, ετήσιες εορταστικές εκδηλώσεις καθώς και η συμμετοχή σε πάνω από 40 εκθέσεις φωτογραφίας. Οι δράσεις όμως που ξεχωρίζουν είναι οι παρακά-τω:
1. Η έκθεση φωτογραφίας του 2006 στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης με θέμα «Νερό: κυρίαρχο στοιχείο ζωής» και η έκθεση «Ελαία» στο μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού.
2. Η έκθεση «Θρησκευτικό τοπίο» (Μάρτιος 2012) στα πλαίσια του 3ου Διε-θνούς Συνεδρίου του Κέντρου Σπαρτιατικών και Πελοποννησιακών σπουδών του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.
3. Η έκθεση του Ιουλίου 2012 «Φωτογραφίες σε ποίηση του Ν. Βρεττάκου» με την οποία τιμήσαμε τον σπουδαίο Λάκωνα ποιητή
4. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μικροί φωτογράφοι εν δράσει» σε συνεργα-σία με το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (2015-2018)
5. Η Φωτογράφιση του αγώνα υπεραπόστασης ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, ως επίσημοι φωτογράφοι και η έκθεση φωτογραφίας στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη το 2016.
6. Η διοργάνωση Εκδηλώσεων Πολιτισμού στο Μουσείο Φωτογραφικών Μη-χανών του Τάκη Αϊβαλή στο Μυστρά.
Στην ελληνική επαρχία ο θεατής δεν είναι εξοικειωμένος με την τέχνη της φωτογραφίας και τα δρώμενα που σχετίζονται με τη φωτογραφία είναι πολύ λίγα.
Η μνήμη έχει διαφυλάξει σαν θησαυρό όλες τις πρώτες συζητήσεις, τα πρώ-τα μας γραφεία, τα πρώτα σεμινάρια, τις πρώτες συναντήσεις με γνωστούς φωτο-γράφους και το σκοτεινό θάλαμο.
Στις στιγμές που θα θέλαμε να ξεχάσουμε περιλαμβάνεται το μικρό διάστη-μα παύσης της ΛΕΦΩΣ, το οποίο όπως αποδείχθηκε μας έκανε πιο δυνατούς.
Τα σχέδια μας, πάντα μεγαλεπήβολα στο ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς· το 2020 ωστόσο τα παρακολουθήσαμε όλα να ναυαγούν το ένα μετά το άλλο, καθώς η Λέσχη δοκιμάστηκε όπως άλλωστε και οι αντοχές ολόκληρης της ανθρωπότητας. Για να ξορκίσουμε λοιπόν την εποχή αυτή, ο φετινός μας προγραμματισμός πέρα από τα καθιερωμένα περιλαμβάνει και μια φιλόδοξη σειρά προγραμματισμένων δρά-σεων που αφορούν τον επετειακό εορτασμό των 20 χρόνων, με εξέχουσα την διορ-γάνωση για πρώτη φόρα στην ιστορία μας Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας με το αισιόδοξο θέμα ‘Αυτό το υπέροχο έξω’, συμβολίζοντας έτσι την προσμονή όλων μας για την άρση των περιοριστικών μέτρων που μας κράτησαν πάνω από ένα χρόνο εγκλωβισμένους και την μετάβασή μας σε μια καλύτερη και ελεύθερη επόμε-νη μέρα!
Ευχαριστούμε θερμά το Περιοδικό ‘Φωτογράφος’ και ως αναγνωστικό του κοινό για την πολύχρονη και σημαντική συμβολή του στην διασπορά της γνώσης που αφορά τις εξελίξεις στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και ως ομάδα για την φιλοξενία στις σελίδες του, υποστηρίζοντας έτσι το σύνολο των προσπαθειών μας. Άλλωστε η Λέσχη μας δεν είναι κάτι άλλο παρά μια παρέα ανθρώπων με αγάπη για την φωτογραφία και με την βαθιά επιθυμία να περνάμε όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο μας και να χαιρόμαστε με τις επιτυχίες της κοινής μας πορείας. ‘Μιας πα-ρέας που γράφει ιστορία’, όπως είχε γραφτεί για εμάς στο τεύχος του Φωτογράφου τον Οκτώβριο του 2005.