2 χρόνια με αναστολή στην πρώην προϊσταμένη του ΙΚΑ Καλαμάτας

Σε φυλάκιση 2 χρόνων με τριετή αναστολή καταδίκασε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας την πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Καλαμάτας.

Η συνταξιούχος σήμερα υπάλληλος κρίθηκε ένοχη ότι κόλλαγε οικοδομικά ένσημα στα τέσσερα παιδιά της χωρίς να έχουν κάνει ούτε μισό μεροκάματο. Ενώ ευνόησε εργολάβο ο οποίος φαινόταν ότι έχει τα παιδιά της στη δούλεψή του, μειώνοντας τα ποσά των εργοδοτικών εισφορών του. Επίσης, η πρώην προϊσταμένη καταδικάστηκε και για το ότι εξακολουθούσε ως συνταξιούχος να παίρνει επίδομα για τα παιδιά της αν και δεν το δικαιούτο.

Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχη από το δικαστήριο είναι τρεις: Πλαστογραφία (νόθευση) κατ’ εξακολούθηση. Απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση. Απάτη κατ’ εξακολούθηση. Οι επίδικες πράξεις αφορούν το διάστημα από 6 Ιουλίου 2010 έως 18 Οκτωβρίου 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορούμενη ήταν τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.

ΗΘΙΚΗ ΑΠΑΞΙΑ

Ενοχη όπως κατηγορείται πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, σε μια αγόρευση καταπέλτη για την κατηγορούμενη. Η εισαγγελέας ανέλυσε μια προς μια τις κατηγορίες και γιατί πρέπει η κατηγορούμενη να καταδικαστεί. Επεσήμανε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) αλλά και ο επιθεωρητής που διεξήγαγε την έρευνα να ερμηνεύουν με ένα τρόπο το νόμο και τις διαδικασίες οι οποίες τηρούνται από το Ιδρυμα, ενώ η κατηγορουμένη να δίνει μια εντελώς διαφορετική εξήγηση και να υποστηρίζει πως ό,τι έκανε το έκανε νόμιμα και σύμφωνα με ό,τι προβλέπει σε αυτές τις περιπτώσεις η υπηρεσία.

Η συνήγορος πολιτικής αγωγής, Μαγδαληνή Αρζόγλου, εστίασε στην ηθική βλάβη που υπέστη το ΙΚΑ. Χαρακτηριστικά είπε ότι συμπεριφορές σαν αυτές της κατηγορούμενης περνάνε στην κοινωνία το μήνυμα ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει μέσα στον βασικό ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας, ακόμα και να τον μετατρέψει σε δικό του μαγαζί. «Εχει βλάψει και δυσφημήσει το ΙΚΑ», ανέφερε η συνήγορος και πρόσθεσε ότι οι πράξεις της κατηγορουμένης θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά λόγω ακριβώς της ηθικής τους απαξίας, όταν μάλιστα από τη θέση την οποία κατείχε θα έπρεπε να συμπεριφέρεται με τρόπο που θα ενέπνεε την εμπιστοσύνη σε μια κοινωνία λαβωμένη ηθικά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Βασίλης Δημαρέσης, είπε ότι από τα δημόσια έγγραφα και τις σχετικές διατάξεις του νόμου φαίνεται ότι η πρώην προϊσταμένη προέβη σε νόμιμες ενέργειες. Είπε μάλιστα ότι επειδή η κατηγορούμενη αντιτάχθηκε σε σκοπιμότητες αντιπάλων της μέσα στο ΙΚΑ, αυτοί έβαλαν στο στόχαστρο τα παιδιά της· τα οποία πράγματι δούλευαν και έκαναν μεροκάματα γιατί η οικογένειά τους δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα των σπουδών τους. Ο συνήγορος ανέφερε συγκεκριμένα ότι λίγο πριν βγει η εντολέας του στη σύνταξη κατέθεσε ένσταση σε βάρος ενός ανωτέρου της και ενός επιθεωρητή του Ιδρύματος στην Τρίπολη, ενώ θα πήγαινε και ως εισηγήτρια στο Διοικητικό Πρωτοδικείο όπου θα παραπέμπονταν. Τότε, σύμφωνα με το συνήγορο, ξεκίνησε το κακόβουλο σχέδιο εναντίον της από ανθρώπους μέσα από την υπηρεσία.

Νικολέττα Κολυβάρη