Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Δήμο της Σπάρτης, στο «Αμφιθέατρο Σπαντίδου» στο Γεωργίτσι, γιορτή προς τιμήν του Βασιλιά Λεωνίδα και των Τριακοσίων Σπαρτιατών, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ.
Σύμφωνα με το αρχαίο ημερολόγιο η μάχη των Θερμοπυλών διεξήχθη κατά την διάρκεια της μεγάλης γιορτής των αρχαίων Σπαρτιατών τα ΚΑΡΝΕΙΑ. Τα «Κάρνεια» γιορτάζονταν στο τέλος του καλοκαιριού, κατά το τοπικό μήνα «Κάρνειο», δηλαδή το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την πανσέληνο.
Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Χωριά της Πάνω Ρίζας του Ταϋγέτου (Βόρειοι Δήμοι) του Δήμου Σπάρτης, ο Παλαιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτης και ο Νίκος Μπακής.
Πριν την έναρξη της γιορτής θα τιμηθεί ο ιδιοκτήτης του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ, συγγραφέας και Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας / Κλινικής Χημείας / Γενετικής κ. Δημήτριος Α. Σπαντίδος, για την μακροχρόνια προσφορά του στην Ιατρική και για το μεγάλο Φιλανθρωπικό του Έργο.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση από το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΕΣ ΟΠΛΙΤΙΚΟ ΑΓΗΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών, όπου θα παρουσιαστούν με τη σειρά: Σπαρτιατική φάλαγγα. Παρουσίαση του εξοπλισμού των Ελλήνων και Περσών οπλιτών. Διεξαγωγή μονομαχίας μεταξύ δύο πολεμιστών και τέλος το Άγημα θα χορέψει τον περίφημο «ΠΥΡΡΙΧΙΟ» χορό. Εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος του αγήματος ο κ. Διονύσιος Βαρδίκος.
Φέτος διανύουμε Ολυμπιακή χρονιά και η γιορτή θα κλείσει με μια επίδειξη πάλης και ιστορική αναδρομή του αθλήματος στην αρχαία Σπάρτη, αφού πατρίδα της (πάλης) θεωρείται αναμφισβήτητα η μία και μοναδική Σπάρτη, με τους περισσότερους Ολυμπιονίκες στην Ιστορία του αγωνίσματος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κορυφαίοι Ολυμπιονίκες της πάλης στην αρχαιότητα ήταν Σπαρτιάτες πατέρας και γιός, ο Ιπποσθένης και ο Ετοιμοκλής, οι οποίοι είχαν κατακτήσει μαζί 11 ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ, 6 και 5 αντίστοιχα.
Η επίδειξη πάλης θα πραγματοποιηθεί από τους αθλητές του ΠΑΛΑΙΣΤΙΚΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ και εισηγητής θα είναι ο Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας / Προπονητής Ελευθέρας – Ελληνορωμαϊκής Πάλης / Τεχνικός Σύμβουλος Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης κ. Χαρίλαος Ν. Χονδρονάσιος.
Η απόσταση μεταξύ Σπάρτης και του Αμφιθεάτρου Σπαντίδου είναι περίπου 35 χιλιόμετρα, ενώ από τον κόμβο της Πελλάνας στην νέα εθνική οδό θα είναι πιο σύντομη η διαδρομή. Η πρόσβαση στο σημείο εκείνο γίνεται από το χωριό Γεωργίτσι. (Στρίβετε δεξιά προς το γήπεδο του Γεωργιτσίου, αφού πρώτα προσπεράσετε το μνημείο του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας μετά από λίγα μέτρα. Στη συνέχεια θα διανύσετε μια απόσταση περίπου 2 χλμ. χωματόδρομου και θα ακολουθείσετε τις πινακίδες και τις κορδέλες που θα έχουν τοποθετηθεί εκεί και θα σας οδηγήσουν στον προορισμό σας).
Την Κυριακή πρωί 4 Σεπτεμβρίου το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα ΛΕΩΝΙΔΑΣ θα ολοκληρώσει την παρουσία του με κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδα στο Εθνικό Στάδιο Σπάρτης.
Δείτε ένα απόσπασμα από το αφιέρωμα του MEGA για το ΕΚΠΑΙΔΑΥΤΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΕΣ ΟΠΛΙΤΙΚΟ ΑΓΗΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ* από τα 2.500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα 490 π.Χ. – 2010 μ.Χ.
Σημειώσεις:
*Ο σύλλογος αναγνωρίσθηκε επισήμως από την Ελληνική Πολιτεία στις αρχές του 2008, υπό την επωνυμία «Εκπαιδευτικόν Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΕΣ».
Μετονομάστηκε τον Μάρτιο του 2012 προς τιμήν του Εμπνευστού της ιδέας δημιουργίας αγήματος ενδυόμενου την οπλιτική περιβολή, ο οποίος είχε ιδρύσει αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με τίτλο το ένδοξο όνομα του Βασιλέα της Σπάρτης και προμάχου των Θερμοπυλών ΛΕΩΝΙΔΑ.