Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έρχομαι από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου συζητούσαμε το θέμα του AIDS. Παρακολούθησα λοιπόν, σε μία εξαιρετική Επιτροπή, εισηγήσεις από την πολιτική ηγεσία, από όλους τους φορείς, αλλά και από τους Βουλευτές.
Το θαύμα του AIDS σήμερα, δηλαδή το ότι δεν υπάρχει AIDS στην Ελλάδα –και αυτό είναι θαύμα- και υπάρχει ως επίπτωση σε ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό, κύριε συνάδελφε από το Ηράκλειο, που προηγουμένως μιλούσατε για τη συναίνεση, είναι επειδή υπήρχε εθνική συνεννόηση και εθνική συναίνεση.
Γι’ αυτό, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις βάλουν τα δυνατά τους, γίνονται θαύματα, κυρία συναδέλφισσα.
Όμως, όταν οι πολιτικές δυνάμεις ξεχνούν τι έχουν κάνει -κύριε Ηγουμενίδη, σ’ εσάς αναφέρομαι- όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έρχεται στο Ηράκλειο και δεν τον αφήνετε να μπει στο Νοσοκομείο, τι συναίνεση θέλετε; Για πείτε μου.
Γράφει, λοιπόν, χθες η «Αυγή», το κομματικό σας έντυπο: «Λεωνίδας Γρηγοράκος: Εγώ είμαι μνημονιακός, δεν κρύβομαι». Γιατί να κρυφτώ; Έχω ψηφίσει τρία μνημόνια. Δεν θα ήταν καραγκιοζιλίκι να κρυφτώ; Δεν θα ήμουν Καραγκιόζης; Είμαστε αξιόπιστοι, σοβαροί άνθρωποι, είμαστε εξήντα δύο χρόνων. Έχουμε μία κουλτούρα. Δεν έχουμε την κουλτούρα της απάτης.
Εδώ το μισό Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγο βγήκε δύο τρεις φορές -άρχισε η «παρέλαση», γιατί πάμε για τα Χριστούγεννα- και δεν ήξεραν τίποτα. Αφού τα είχαν ψηφίσει όλα στο ΠΑΣΟΚ! Μνημονιακοί ήταν οι Υπουργοί! Όταν θυμήθηκαν ότι υπάρχει περίπτωση να μη βγουν Βουλευτές και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, λέτε να άλλαξαν τόσο γρήγορα ιδεολογία; Μήπως είναι τίποτα άλλο που τους έκανε να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ; Το πνεύμα της εποχής;
Ο Πρωθυπουργός άνοιξε θέματα τα οποία θα τα βρει μπροστά του, αλλά πρέπει να τα βρει μπροστά του. Διότι αν είχε φροντίσει να είναι συναινετικός τα προηγούμενα χρόνια ή τουλάχιστον να έριχνε λίγο νερό στο κρασί του θα μας έλεγε και εμάς να σταθούμε κάπου και να πούμε «ναι, ψήφισα ένα νομοσχέδιο».
Εμείς δεν ντρεπόμαστε που ψηφίσαμε τα μνημόνια, γιατί λέγαμε ότι είναι εθνική ανάγκη τα μνημόνια και γι’ αυτό τα ψηφίσαμε. Λέτε να ήθελα εγώ να μπει το μνημόνιο, να κόψει τη σύνταξη του διπλανού μου, του φίλου μου, του αδελφού μου, της γυναίκας μου, τον δικό μου τον μισθό; Ε, δεν είμαι και μαζοχιστής! Λέτε να το ήθελα; Το ήθελε κανείς Έλληνας αυτό; Κανείς δεν το ήθελε! Η ανάγκη μάς έκανε, όπως έκανε και εσάς η ανάγκη το καλοκαίρι να έρθετε να ψηφίσετε το τρίτο μνημόνιο.
Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, το «μνημονιακός-αντιμνημονιακός». Δεν καταλαβαίνω αυτήν την πραγματικά διχαστική πολιτική που χθες ακολούθησε ο Πρωθυπουργός πάλι με την παροιμία από τα Αραβικά Εμιράτα. Κανείς από αυτούς που ψήφισαν μνημόνιο δεν είναι αντιμνημονιακός και δεν είναι σωστή αυτή η πολιτική θέση του Πρωθυπουργού.
Όμως, μπορεί να σας ακουμπήσει κάποιος, αγαπητέ μου κύριε Θεωνά, και να σου πει για τον συνέταιρό σου, για τον κ. Καμμένο.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι δηλαδή η πραγματικότητα για όποιον έχει τυφλωθεί. Μη μου κάνετε τώρα συγκρίσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με το εθνικο-λαϊκίστικο κόμμα! Άλλο που δεν υπάρχει εδώ πουθενά και σας αφήνει να κάνετε ό,τι θέλετε. Του έδωσαν ένα αεροπλάνο και γυρίζει πέρα-δώθε. Μια χαρά!
Εγώ σέβομαι τις απόψεις σας. Εκτιμώ τον αγώνα σας! Εκτιμώ την προσπάθειά σας! Εκτιμώ την προσπάθεια όλων των συναδέλφων Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ! Ε, πείτε και εσείς ότι δεν κάνατε κάτι καλά όλα τα προηγούμενα χρόνια! Πείτε τουλάχιστον ένα συγγνώμη γι’ αυτές τις φοβερές βρισιές!
Ξέρετε, εμένα δεν με έχουν ενοχλήσει όλα όσα λέγατε, αλλά αυτήν τη λέξη «προσκυνημένος» δεν μπορώ να τη χωνέψω. Προσκυνημένος; Τώρα δηλαδή είναι προσκυνημένη όλη η Κυβέρνηση και όλοι εσείς είσαστε προσκυνημένοι; Τι γίνεται τώρα δηλαδή;
Κύριε Πρόεδρε,
Θέλω να μιλήσω για δύο πράγματα, θέλω να μιλήσω για την υγεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για την υγεία, λοιπόν, για την υγεία της συναίνεσης!
Αντί να βελτιώσετε το σύστημα της υγείας, παρατηρούμε τη συνεχή αποδόμησή του!
Αντί να φροντίσετε για την αποφυγή εκμετάλλευσης των ασθενών στο σύστημα, μου τους φέρατε ξανά πίσω με τον νόμο Κατρούγκαλου, «ο ‘’κακός’’ ο Γρηγοράκος τον έπιασε στον ‘’Ευαγγελισμό’’ και το ίδιο βράδυ τον είχα στείλει σπίτι του». Και έβγαινε και έλεγε ο χριστιανός «δεν με έφταναν τα λεφτά!». Γιατί, φτάνουν στους άλλους; Τον φέρατε πίσω. Τους φέρατε πίσω τους γυναικολόγους στο «Έλενα». Όλους!
Αντί να αποφύγετε, λοιπόν, το black-out του συστήματος, ακόμη συνεχίζετε να δίνετε άδειες σε γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας να πηγαίνουν δήθεν για μετεκπαίδευση ή άνευ αποδοχών. Κρατούν τη θέση στον «Ευαγγελισμό», στο «Κρατικό Αθηνών» και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ελλάδος και πηγαίνουν και δουλεύουν στο εξωτερικό. Τι μαγκιά είναι τούτη; Τι μαγκιά είναι αυτή; Να κρατάω τη θεσούλα μου, να είμαι στο εξωτερικό, να τα οικονομάω και, άμα τύχει κάτι, θα ξαναγυρίσω και πίσω! Καμία δεν είχα υπογράψει. Τώρα υπογράφονται κατά κόρον. Κατά τα άλλα έχουμε έλλειψη γιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Φέραμε την τροπολογία -και πέρασε- για να φύγουν οι γιατροί στα εξήντα επτά έτη. Δεν τη φέραμε γιατί θέλαμε να αυξήσουμε το όριο ηλικίας των γιατρών. Από ανάγκη τη φέραμε, γιατί έφευγαν χίλιοι γιατροί από το σύστημα. Τώρα είναι μέσα στο σύστημα και κρατάνε το σύστημα όρθιο. Δεν την ψηφίσατε όμως. Την πολεμήσατε με μανία.
Ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα. Βάλατε φόρο τώρα. Αυξήσατε τις ασφαλιστικές εισφορές. Αντί να διαφυλάξετε και να διατηρήσετε τις μόνιμες και επικουρικές θέσεις στα νοσοκομεία -το είχαμε κερδίσει με το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο- πήρατε τα λεφτά, έμειναν οι θέσεις κενές και δεν μπορούσατε να προκηρύξετε θέσεις. Εδώ είναι ο κ. Σταϊκούρας για να επιβεβαιώσει. Μιλάω για τεσσερισήμισι χιλιάδες, τρεις χιλιάδες θέσεις προσωπικού των νοσοκομείων και χίλιους πεντακόσιους μόνιμους γιατρούς. Πήρατε τα λεφτά και τα δώσατε στα ασφαλιστικά ταμεία τον χειμώνα. Πώς να προκηρύξετε λοιπόν θέσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας;
Κλείνουν όλα τα νοσοκομεία. Όσο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα κλείσουν και αυτές όλες, γιατί απολύθηκαν οι νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ που στήριζαν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Δύο λόγια μόνο για το Υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους. Πριν από αυτό, όμως θα πω ότι έγινε με τους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία. Εμείς είχαμε πει ότι θα πάμε με ό,τι κάναμε μέχρι το 2013, διότι είχαμε πετύχει τους στόχους. Τώρα, αντί 1,860 εκατομμυρίων πήγαμε στα 1,400 εκατομμύρια. Αφού είχαμε πει ότι δεν θα το χαμηλώσουμε άλλο! Γιατί;
Εγώ πιστεύω ότι οι δήμοι -άσχετα από αυτό που είπε ο κ. Μπαλάφας προηγουμένως- είναι έτοιμοι να κλείσουν. Τους πήρατε τώρα και τα χρήματα που είχαν να πάρουν από τα βοσκοτόπια, τα πήγατε στην περιφέρεια. Θα κλείσουν τα μαγαζιά, θα σταματήσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και οι δήμοι θα ψάχνουν να βρουν λεφτά.
Εμείς λοιπόν δεν πιστεύουμε στις αραβικές παροιμίες. Εμείς θέλουμε εθνική συνεννόηση στην πράξη, γιατί η μοναδική αλήθεια είναι οι πράξεις, τίποτε άλλο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Λεωνίδας Γρηγοράκος