15 επενδυτές για τις λιγνιτικές μονάδες

Την ολοκλήρωση του market test για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση τουλάχιστον μίας από τις μονάδες που διατίθενται προς πώληση (Φλώρινας και Μεγαλόπολης). «Το market test στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και υπήρξε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η DG Comp, λαμβάνοντας υπόψη τις απαντήσεις που έλαβε, κατέληξε σε τεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις, τις οποίες κοινοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην ελληνική πλευρά. Αυτές ήδη συζητήθηκαν και υπήρξε οριστική συμφωνία, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση θα νομοθετήσει», επισημαίνει σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Στο πλαίσιο του market test, που πραγματοποιήθηκε από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), οι συμμετέχοντες (παραγωγοί της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, μεγάλοι παραγωγοί απ’ όλον τον κόσμο, όχι μόνο Ευρωπαίοι, καθώς και μεγάλοι εγχώριοι καταναλωτές (βιομηχανία), κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα και την ελκυστικότητα των μονάδων προς αποεπένδυση.
Οπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, τα βασικά σημεία που προκύπτουν είναι:
• Προς αποεπένδυση διατίθενται το εργοστάσιο και η άδεια για νέα μονάδα στην περιοχή της Μελίτης και οι δύο μονάδες της Μεγαλόπολης. Στο πλαίσιο του market test, το χαρτοφυλάκιο αυτό κρίθηκε άκρως ικανοποιητικό και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να τροποποιηθεί. Μάλιστα, 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση τουλάχιστον μίας από αυτές τις μονάδες.
Επειδή τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται να επανέλθει στο προσκήνιο η περίφημη συζήτηση περί πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, επαναλαμβάνουμε ότι δεν τίθεται με οποιονδήποτε τρόπο τέτοιο ζήτημα. Επιτυγχάνεται πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τους λιγνίτες και υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές, με τη ΔΕΗ να διατηρεί:
- το 100% του σημερινού δυναμικού σε υδροηλεκτρικές μονάδες
- το 100% του σημερινού δυναμικού σε μονάδες φυσικού αερίου
- το 78,6% του λιγνιτικού δυναμικού βραχυπρόθεσμα (μέχρι το τέλος της δεκαετίας), το 68% του λιγνιτικού δυναμικού μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2026) και το 65% μακροπρόθεσμα (μέσος όρος περιόδου 2018-35)
• Η ΔΕΗ μπορεί να διαχειριστεί χωρίς καμία δέσμευση τις λιγνιτικές μονάδες που θα διατηρήσει.
Διασφαλίζονται πλήρως οι θέσεις και οι σχέσεις εργασίας στις μονάδες προς αποεπένδυση. Τις σχετικές προβλέψεις θα περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση που θα έλθει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.
Στη συμφωνία γίνεται ρητή αναφορά περί δίκαιου τιμήματος μέσα από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα διενεργηθεί από τη ΔΕΗ. Διασφαλίζονται, έτσι, πλήρως τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας και των μετόχων της, άρα και του Ελληνικού Δημοσίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ