Κάθε πόλη και κάθε δημοτική αρχή οφείλει να παρακολουθεί τη δράση άλλων πόλεων και δήμων, ώστε να αντλεί παραδείγματα ευέλικτων, πρωτότυπων, καινοτόμων κι ευφυών πρακτικών, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η δραστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, η αναβάθμιση της «εικόνας» των πόλεων και των δήμων προς τα έξω και (κυρίως) η δημιουργία αξιόπιστου και σταθερού υπόβαθρου για την πολυπόθητη πολύπλευρη ανάπτυξη:
Ας δούμε, τελείως ενδεικτικά, 12 παραδείγματα τέτοιων πόλεων και δήμων, για τα έτη 2022-2023, κι ας ελπίσουμε πως, κάποια στιγμή στο μέλλον, θα αξιωθεί και η Σπάρτη τέτοιων διακρίσεων και ελπίδων:
1)Δήμος Καλαμάτας: Πέντε συνολικά βραβεία (2 Χρυσά, 2 Ασημένια, 1 Χάλκινο) απέσπασε ο Δήμος Καλαμάτας στην τελετή των «Best City Awards 2023»:
-GOLD στην κατηγορία «Έξυπνη κινητικότητα ΑΜΕΑ» για το έργο «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ σε σχολεία του Δήμου Καλαμάτας».
-GOLD στην κατηγορία «Κουλτούρα και Βιώσιμη Ανάπτυξη» για τη δράση «Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Δήμου Καλαμάτας».
-SILVER στην κατηγορία «Κλιματική Αλλαγή» για το Mission Καλαμάτα και τη συμμετοχή στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.
-SILVER στην κατηγορία «Συστήματα τηλεϊατρικής» για τον σχεδιασμό και την εξασφάλιση του έργου «Δράσεις προληπτικής ιατρικής στα καρδιαγγειακά προβλήματα στο Δήμο Καλαμάτας».
-BRONZE στην κατηγορία «Έργα ποδηλατοδρόμων» για τον σχεδιασμό του έργου «Ανάπτυξη του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατοδρόμων Καλαμάτας – Πολιτιστική διαδρομή “Καλαμάτα – Αρχαία Θουρία».
2)Δήμος Χανίων: Ασημένιο βραβείο Best City Awards στην κατηγορία «Ψηφιοποίηση ΔΕΥΑ», με το έργο: « Ψηφιακές υπηρεσίες και ηλεκτρονική πληρωμή λογαριασμών της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων».
3)Δήμος Φαρσάλων: Βραβείο Best City Awards στην κατηγορία «κλιματική αλλαγή» για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μακροπρόθεσμων δράσεων για την ενέργεια και το κλίμα.
4)Δήμος Λοκρών: Συμμετείχε στα Best City Awards 2022 και κατέκτησε το Silver βραβείο στην κατηγορία «Αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών – Ασφάλεια» για την εισαγωγή των Ηλεκτρονικών Ειδοποιητηρίων από το Δήμο Λοκρών».
5)Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού: Κέρδισε δύο Χρυσά Βραβεία, ένα για τη «δημιουργία προγράμματος περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης μαθητών μέσω εικονικής πραγματικότητας – Δράσεις Ενθάρρυνσης-Ενημέρωσης Πολιτών για την Ανακύκλωση», και ένα δεύτερο για τη «Δημιουργία επιχειρηματικής θερμοκοιτίδας – Συνοχή και Βιώσιμη Ανάπτυξη».
6)Δήμος Κατερίνης: Χρυσό βραβείο «Environmental Awards 2022» Κυκλικής Οικονομίας και Ασημένιο για την εφαρμογή καλών πρακτικών προστασίας του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τις δράσεις συλλογής ενδυμάτων και υποδημάτων σε ειδικούς κάδους, τις καλές πρακτικές ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, την ενεργοποίηση της πλατφόρμας που επικεντρώνεται στη διαχείριση αποβλήτων όπως τηγανέλαιων και βιομάζας, το πρόγραμμα Biowaste καθώς και μια σειρά από πολιτικές που εφαρμόζει ο Δήμος και τον καθιστούν πρωτοπόρο στην συγκεκριμένη διαγωνιστική κατηγορία.
7)Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη: Σε μία περίοδο διεθνούς ενεργειακής καταιγίδας που έχει επιφέρει τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, έκλεψε την παράσταση στα «Best City Awards» με τη νέα «έξυπνη» πλατφόρμα Ianos Energy για την αυτοματοποιημένη Ηλεκτρονική Καταγραφή, Απεικόνιση και Ανάλυση της Κατανάλωσης Ενέργειας στον Δήμο.
8)Δήμος Σκιάθου: Διακρίθηκε στα Best City Awards 2022, κερδίζοντας το βραβείο «Το 1ο Ελληνικό Voluntary Local Review» στην κατηγορία Βιώσιμη Ηγεσία. Το VLR είναι ουσιαστικά μια διαδικασία παρακολούθησης και αυτοαξιολόγησης των δράσεων του δήμου για την υλοποίηση 17 στρατηγικών στόχων, αποκτώντας ένα ισχυρό διαβατήριο για ένταξη σε Ευρωπαϊκά, Εθνικά & Περιφερειακά Χρηματοδοτικά Προγράμματα.
9)Δήμος Πλατανιά: Χρυσό βραβείο Best city awards 2022. για την εφαρμογή ηλεκτρονικής διαβούλευσης, χρυσό για την πιστοποίηση ενεργειακής διαχείρισης -αυτοματισμοί (φωτοβολταϊκό πάνελ στο δημαρχείο και έξυπνο σύστημα διαχείρισης της ενέργειας) και χάλκινο για την ανάπλαση πεζοδρομίων.
10)Δήμος Κομοτηνής: Ευρωπαϊκή διάκριση για την προσβασιμότητα κατακτώντας το βραβείο: «Ειδική μνεία για την πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία» στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμων Πόλεων 2021 (Access City Award).
To Access City Award επιβραβεύει την ικανότητα και τις προσπάθειες μιας πόλης να γίνει πιο προσιτή, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού της και να διασφαλίσει ότι όλοι – ανεξαρτήτως ηλικίας, κινητικότητας ή ικανότητας – έχουν ίση πρόσβαση στο αστικό περιβάλλον.
11)Δήμος Λειψών: Χάλκινο βραβείο Best City Awards 2023 στην κατηγορία των έργων ανάπλασης σχετικά με την «Προμήθεια Εξοπλισμού για την Αναβάθμιση του Αστικού Εξοπλισμού Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Λειψών».
12)Δήμος Ιωαννίνων: Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις στα θέματα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας έφεραν την επιβράβευση στο πλαίσιο του συνεδρίου Ημέρες Αστικής Κινητικότητας 2022, της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CIVITAS, η οποία υποστηρίζει φιλόδοξες ευρωπαϊκές πόλεις που εφαρμόζουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων κινητικότητας με στόχο να γίνει πιο έξυπνος και πιο βιώσιμος τόπος για όλους.
Λύσεις υπάρχουν για όλα τα προβλήματα μιας πόλης κι ενός δήμου και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις είναι σχεδόν άμεσα εφαρμόσιμες. Εκείνο που χρειάζεται είναι ισχυρή πολιτική βούληση, συνεργασία κι επικοινωνία των δημοτικών αρχών με την κοινωνία και τους πολίτες, όραμα, έμπνευση, στρατηγικός σχεδιασμός, αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού, αξιοκρατία, δημοκρατία και διαφάνεια παντού, δημιουργία προϋποθέσεων για τοπικές επενδύσεις, στρατηγικός-συμμετοχικός σχεδιασμός που να πατάει πάνω στις πραγματικές ανάγκες του τόπου, πράξεις και όχι, απλώς, επικοινωνία, σοβαρές υποδομές και υπηρεσίες, υποδομές για την πρόσκληση, διευκόλυνση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, έντονο κοινωνικό αποτύπωμα δημοτικής πολιτικής, πράσινη ατζέντα για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αστική ανθεκτικότητα, κοινωνικές ανισότητες, έμπρακτο ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινότητες κλπ, κλπ, μπορούν και πρέπει να είναι οι βασικές παράμετροι μιας δημοτικής πολιτικής με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Σπάρτη 17-2-2023
Βαγγέλης Μητράκος