Δέσμευση Υπουργείου: Αποζημιώσεις για καταρροϊκό, ευλογιά σε 10 ημέρες

Το επόμενο 10ήμερο ξεκινούν οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά

«Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους για τον καταρροϊκό πυρετό τόσο για τη χρήση εντομοαπωθητικών, όσο και για τα θανόντα και τα θανατοθέντα ζώα από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επίσης, το επόμενο 10ήμερο θα ξεκινήσουν και οι αποζημιώσεις για τη νόσο της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στον Έλληνα κτηνοτρόφο. Θα τους παράσχουμε όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία που διαθέτουμε».

Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥπΑΑΤ, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχου Κορασίδη, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών του αγροτικού τομέα, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, διευθυντών των περιφερειακών υπηρεσιών κτηνιατρικής, εκπροσώπων των κτηνοτρόφων κ.ά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες,   η οποία θα διευκρινίζει με διαφάνεια και με σαφήνεια, το πλαίσιο παροχής των αποζημιώσεων αλλά και την επόμενη δέσμη μέτρων που θα ληφθεί για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.

Κατά τη σύσκεψη, παρουσιάστηκαν από το Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με τα οποία ο καταρροϊκός πυρετός έχει εξαπλωθεί σε 33 νομούς της χώρας, με τις εστίες μόλυνσης να ανέρχονται σε 906. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, συνολικά έχουν προσβληθεί 207.705 ζώα, εκ των οποίων τα 181.971 είναι πρόβατα, τα 24.769 είναι αίγες και τα 965 βοοειδή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα πρόβατα όπου η νοσηρότητα φτάνει στο 5,96% και η θνησιμότητα στο 0,83%.

Σε ό,τι αφορά την ευλογιά μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 22.000 πρόβατα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφορά στην περιοχή του Έβρου, όπου και εντοπίζονται  οι περισσότερες εστίες μόλυνσης.

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί εάν έχει αναπτυχθεί και σε τι βαθμό φυσική ανοσία στον καταρροϊκό πυρετό και ήδη έχουν  ληφθεί περισσότερα από 2.000 δείγματα αίματος από 13 νομούς. Τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι παρουσιάζονται υψηλά ποσοστά ανοσίας σε περιοχές όπως η Ξάνθη (100%), ο Έβρος (75%) και η Λακωνία (75%). Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν σημαντικό οδηγό  για το θέμα του εμβολιασμού του ζωικού κεφαλαίου.

Δράσεις στήριξης της κτηνοτροφίας

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά  στις δράσεις στήριξης του Υπουργείου για την ελληνική κτηνοτροφία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Άρτεμις» προκειμένου να μπει φραγή στις  «ελληνοποιήσεις» εισαγομένου κρέατος, καθώς και ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τον Κτηνίατρο Εκτροφής που έχει θεσμοθετηθεί με το νόμο 4235 και θα εφαρμοστεί από 1.1.2015 όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Πρόσθεσε δε  ότι παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες ο κωδικός εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος το 2015 στον προϋπολογισμό, ενώ για το θέμα των βοσκοτόπων επεσήμανε ότι γίνονται όλες οι  απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθεί πλήρως, έτσι ώστε από την 1.1.2015 να μην υπάρχουν τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια.

«Ο μεγάλος κερδισμένος από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα ισχύσει από 1.1.2015 θα είναι η κτηνοτροφία και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι» είπε χαρακτηριστικά  ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο των Περιφερειών στη νέα προγραμματική περίοδο επεσήμανε: «Οι περιφέρειες όλης της χώρας θα έχουν στη νέα ΚΑΠ τη διαχείριση του 30% του συνολικού πακέτου αλλά και ένα πολύ καθαρό πεδίο αρμοδιοτήτων. Κάνουμε ένα γενναίο βήμα αποκέντρωσης. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Πληρωμές

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ερωτηθείς  για τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης τόνισε πως «όχι  απλά ξεπερνάμε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξισωτική του 2013, αλλά δίνουμε μέχρι το Δεκέμβρη εξισωτική για τα έτη 2013 και 2014», ενώ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης διευκρίνισε ότι θα καταβληθεί κανονικά στην ώρα της.

«Το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο είναι να ανοίξουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ το ταχύτερο δυνατό –στις αρχές της νέας χρονιάς, δηλαδή το Γενάρη – Φλεβάρη έτσι ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν στην ώρα τους αυτά που δικαιούνται και να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους» κατέληξε ο κ. Κουκουλόπουλος.