Οπτομετρία και μαθησιακές δυσκολίες….
Ποια είναι η επιστήμη της Οπτομετρίας και σε ποιους απευθύνεται ;
Η Οπτομετρία ερευνά την λειτουργία της όρασης και την οφθαλμική υγεία. Πρόκειται για έναν τύπο φυσικής θεραπείας που δεν απαιτεί χειρουργική παρέμβαση, που σχετίζεται με τα μάτια και τον εγκέφαλο και είναι πολύ αποτελεσματική. Κύριο αντικείμενο των Οπτομετρών είναι η διάγνωση, η αποκατάσταση και η θεραπεία των δυσλειτουργειών της όρασης σε κάθε επίπεδο με την βοήθεια γυαλιών, φακών επαφής, φίλτρων, βοηθημάτων χαμηλής όρασης και εξατομικευμένων προγραμμάτων αποκατάστασης. Η συγκεκριμένη θεραπεία απευθύνεται για την θεραπευτική αποκατάσταση πολλών οπτικών προβλημάτων όπως είναι δυσλειτουργίες της οφθαλμοκίνησης, της διοφθαλμικότητας, της οπτικής αντίληψης, της αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι), στην ανεπάρκεια σύγκλισης, καθώς και στις δυσκολίες ανάγνωσης και εκμάθησης. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανάλογα με την πάθηση ή την διαταραχή που παρουσιάζουν.
Επομένως, πολλές νευροκινητικές και αισθητηριακές διαταραχές στις οποίες ανήκουν και η αδυναμία συντονισμού κινήσεων, η διάσπαση προσοχής- υπερκινητικότητα, οι δυσκολίες σε γραφή και ανάγνωση, επωφελούνται σημαντικά μέσω της όρασης. Τα προγράμματα ( Οπτομετρίας) Vision Therapy ενισχύουν και αποκαθιστούν λειτουργικά προβλήματα της όρασης και δεν θεραπεύουν παθολογικές καταστάσεις.
Το Θεραπευτικό πρόγραμμα Vision Therapy, το οποίο είναι ένα εξατομικευμένο προγράμματα οπτικής δραστηριότητας που εφαρμόζεται από εξειδικευμένο Συμπεριφορικό Οπτομέτρη, περιλαμβάνει δραστηριότητες που μπορούν να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα Εργοθεραπείας, Φυσιοθεραπείας ή Ειδικής αγωγής, όπου οι θεραπευτές ακολουθούν το πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο Οπτομέτρης. Οι ασκήσεις αυτές είναι εξατομικευμένες για να ταιριάζουν στις οπτικές ανάγκες του κάθε ασθενή και αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους ασθενείς να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν τις βασικές οπτικές δεξιότητες και ικανότητες τους, στη βελτίωση της οπτικής άνεσης, της ευκολίας και της αποτελεσματικότητας και στο να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το άτομο επεξεργάζεται ή ερμηνεύει τις οπτικές πληροφορίες.
Για να διαπιστωθεί εάν κάποιος θα επωφεληθεί από την παρακολούθηση ενός προγράμματος Vision Therapy θα πρέπει να γίνει πρώτα μια εξέταση από οφθαλμίατρο προκειμένου να διαγνωστεί οποιαδήποτε παθολογική κατάσταση και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί μια οπτομετρική αξιολόγηση μέσα από την οποία θα αποφασιστεί και ο τελικός τρόπος παρέμβασης.
Πολλά είναι τα παιδιά τα οποία διαγιγνώσκονται σε καθημερινή βάση με μαθησιακές δυσκολίες, αδυναμία σχολικών ικανοτήτων, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητας, και η διάγνωση αυτή είναι λάθος, και όλη αυτή η εικόνα του παιδιού μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία οπτικοκινητικού συντονισμού. Γι΄ αυτό τον λόγο σε πολλές τέτοιες διαταραχές είναι απαραίτητος και σπουδαίος ο ρόλος της διαφοροδιάγνωσης. Είναι άσκοπο επομένως να μπαίνουν τα παιδιά σε μια διαδικασία θεραπειών που στοχεύει στην αποκατάσταση των μαθησιακών διαταραχών, εφόσον άλλου εντοπίζεται η διαταραχή του παιδιού. Δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα ούτε για το παιδί ούτε για την οικογένεια λοιπόν, να ακολουθήσει ένα ανεπαρκές και λαθεμένο θεραπευτικό πλαίσιο πιστεύοντας πως μελλοντικά οι διαταραχές αυτές θα διορθωθούν.
Επιπλέον πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη, την εύθραυστη και αδύναμη ψυχολογία των παιδιών σε τόσο τρυφερές ηλικίες. Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά για να ανταπεξέλθουν στις σχολικές απαιτήσεις είναι μεγάλος. Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε το παιδί και τον έφηβο ( και κατ’ επέκταση την οικογένεια ) από την ταμπέλα και το βάρος του μαθητή με μαθησιακές δυσκολίες ή του κακού και τεμπέλη μαθητή. Επιδιώκουμε να τον βοηθήσουμε και να τον ενισχύσουμε ώστε με ψηλή αυτοεκτίμηση να κατορθώσει να φέρει με ευκολία και δυνατή ψυχολογία εις πέρας τις σχολικές απαιτήσεις που θα ακολουθήσουν.
Η σημαντική βελτίωση που μπορούν να φέρουν οι θεραπευτικές παρεμβάσεις της Οπτομετρίας στην αντιμετώπιση πολλών νευροκινητικών και αισθητηριακών διαταραχών, η άγνοια για το τι προκαλεί αυτές τις δυσκολίες σε παιδιά και εφήβους, ο σεβασμός και ο επαγγελματισμός απέναντι στις οικογένειες που μας εμπιστεύονται, οδήγησε το Κέντρο Λογοθεραπείας Νόησις στη συνεργασία με Συμπεριφορικό Αναπτυξιακό Κλινικό Οπτομέτρη, και την ανάγκη να εμπλουτίσει και να εξελίξει τα θεραπευτικά του προγράμματα.
Παπαδοπούλου Νικολέττα
Υπεύθυνη Κέντρου Λογοθεραπείας Νόησις