Τη χρηματοδότηση 62 λιμενικών έργων σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας και αποκατάστασης ζημιών, ύψους 4.800.000 ευρώ, επιχορήγησε για το 2016 το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ). Ανάμεσα στα έργα συμπεριλαμβάνονται οι λιμενικές εγκαταστάσεις Μονεμβασίας, αλλά και της γειτονικής Καλαμάτας.
Τα έργα αφορούν κυρίως τα νησιά της Λέσβου, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Σκύρου, Ανάφης, Σύρου, Αίγινας, Λευκάδας, Πάτμου, Λειψών, Θάσου, Τήλου, Καλύμνου, Ρόδου, Κρήτης (Χανιά και Χερσόνησο), Ικαρίας και Φούρνων Ικαρίας.
Επίσης, εγκρίθηκαν έργα σε λιμένες αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένων Νομού Ευβοίας, Κέρκυρας, Αλεξανδρούπολης και Βόλου, του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας και των Δήμων Σικυωνιών, Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας και Νότιας Κυνουρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του monemvasianews.gr, στη Μονεμβασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έργο ενίσχυσης και θωράκισης με φυσικούς ογκόλιθους της προβλήτας ISPS. Πρόκειται για την προβλήτα στην περιοχή της Πλάκας, χώρος ο οποίος έχει πιστοποιηθεί για την ασφαλή αποβίβαση των επιβατών των κρουαζιεροπλοίων.
Το ανωτέρω έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μια και προστατεύει το χώρο της προβλήτας αλλά και την εν γένει περιοχή της Πλάκας, από τους δυνατούς κυματισμούς που επικρατούν κατά την διάρκεια του έτους.
Βασικό κριτήριο με το οποίο επιλέχθηκαν τα λιμενικά έργα, είναι η κάλυψη έκτακτων και επειγουσών αναγκών, με περιοριστικό προϋπολογισμό έργου που να μη ξεπερνά τις 100.000 ευρώ προ ΦΠΑ.
Άλλα συμπληρωματικά κριτήρια για τις επιλογές, είναι η κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών στους λιμένες της χώρας πανελλαδικά, η ενίσχυση κατά προτεραιότητα, αλλά όχι κατ’ αποκλειστικότητα, των εποπτευόμενων φορέων της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, σε συνδυασμό με την επιβράβευση της απορρόφησης κονδυλίων από φορείς που υλοποίησαν με επιτυχία προτάσεις λιμενικών έργων τα προηγούμενα έτη.
Τέλος, έργα που στοχεύουν στην ασφάλεια των επιβατών και γενικά στην εύρυθμη λειτουργία των λιμένων ιεραρχήθηκαν ως πρωτεύουσας αναγκαιότητας.