Χειμερινός τουρισμός σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε επιλέξει να αναλώσουμε μεγάλο μέρος της άδειας μας τη χειμερινή περίοδο, στη χώρα όπου το μαγικό ραβδί του χειμώνα τη μεταμορφώνει σε ένα μαγικό παζλ με χρώματα της φύσης; Νιώστε, μυρίστε, αγκαλιάστε, γευτείτε και εν τέλει ζήστε την εμπειρία του ταξιδιώτη σε μια χώρα, όπου ο ηπειρωτικός της κορμός ξεδιπλώνει άπειρες επιλογές για πραγματικά αξέχαστες διακοπές και το χειμώνα.

Οι δυνατότητες και οι επιλογές για όσους αγαπούν τον χειμώνα

Ο χειμερινός τουρισμός είναι εδώ και δίνει το φιλί της ζωής σε απομακρυσμένους προορισμούς της χώρας, που, μακριά από τα φώτα της Μυκόνου και της Σαντορίνης, προσφέρει μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες στους επισκέπτες της. Ο χειμερινός τουρισμός είναι η λύση για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πέραν του εξαμήνου Μάιος-Οκτώβριος.

Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey το μεγάλο ζήτημα του ελληνικού τουρισμού είναι η εποχικότητα, καθώς το 80% των τουριστών στην Ελλάδα έρχεται από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο. Σε αντίθεση με τους άμεσους ανταγωνιστές μας, όπως η Τουρκία, που το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 70%, η Ιταλία στο 68% και η Αίγυπτος στο 53%. Οι ξένοι δεν γνωρίζουν πως η Ελλάδα διαθέτει 16 χιονοδρομικά κέντρα, έστω και μικρά, τα οποία φυσικά και δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτά της Ελβετίας ή της Αυστρίας, αλλά θα μπορούσαν να είναι πόλος έλξης για ξένους επισκέπτες.

Διαμονή σε αγροτουριστικό κατάλυμα

Είναι πολύ βασικό για όσους θελήσουν να βιώσουν την εμπειρία διαμονής σε ένα αγροτουριστικό κατάλυμα, να γνωρίζουν τι σημαίνει αγροτουρισμός και πως αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού διαμορφώνει την ταξιδιωτική εμπειρία του επισκέπτη. Ο αγροτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται σε μη αστικό χώρο και αφορά δραστηριότητες υποδοχής και φιλοξενίας που ασκούνται από επιχειρηματίες αγρότες με σκοπό τόσο την εκμάθηση των αγροτικών δραστηριοτήτων στους επισκέπτες όσο και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, μέσα από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών. Προσδιορίζεται από τη διαμονή σε αγροκτήματα ή σε καταλύματα παραδοσιακού χαρακτήρα και μικρής δυναμικότητας, καθώς και από μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής στην ύπαιθρο, που συνδέονται είτε με την γεωργική / κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα και τα πολιτισμικά στοιχεία του αγροτικού χώρου, είτε με υπαίθριες δραστηριότητες, όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.α.

Η αγροτουριστική προσφορά δεν πρέπει να περιορίζεται στην απλή παροχή καταλύματος, αλλά να απαιτείται η παροχή δυνατοτήτων πραγματοποίησης βιωματικών εμπειριών και ο συνδυασμός με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός. Σε έναν αγροτουριστικό ξενώνα οι επισκέπτες θα περπατήσουν στη φύση, θα κόψουν από το μποστάνι τα λαχανικά τους, θα πατήσουν σε λάσπες, θα πλημμυρίσουν την καρδιά τους με αρώματα της φύσης, θα περπατήσουν σε σηματοδοτημένα μονοπάτια, θα κάνουν ποδήλατο βουνό, θα πιούν αρωματικά τσάι, θα μαγειρέψουν στον ξυλόφουρνο και στο τέλος της ημέρας θα νοιώσουν τη ζεστασιά από τη φωτιά στο τζάκι.

Διαμονή σε Resort

Για όσους η διαμονή είναι ζήτημα απόλαυσης που περνάει μέσα από τις παροχές ενός ξενοδοχείου, τότε η διαμονή σε ένα Resort είναι μονόδρομος. Μπορεί να κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά οι Taylor Made υπηρεσίες, είναι αυτές που βοηθούν τον επισκέπτη να αισθανθεί ότι είναι μοναδικός. Δεν είναι μόνο η αίσθηση ενός πολύ αναπαυτικού στρώματος, η μυρωδιά ενός πεντακάθαρου δωματίου, η σωστή θερμοκρασία, ένα καλό πρωινό, οι άνετοι χώροι, αλλά και η ανταπόκριση του Resort σε κάθε απαίτηση του πελάτη.

Διατροφή που καλύπτει τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη, ανέσεις (spa,sauna, gym) είναι από τις βασικές παροχές στο χαρτοφυλάκιο ενός resort, αλλά και χώροι ιδιαίτερης αισθητικής θα καλύψουν τις αισθητικές απαιτήσεις των πελατών. Το ξενοδοχείο δεν είναι απλά ένας τόπος για να μείνεις, αλλά και ένα έργο τέχνης, μια άποψη, ένας τρόπος να επικοινωνήσεις, θα υπογραμμίσουν στελέχη αυτών των μονάδων.

Χειμερινός τουρισμός σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μπορεί η Δυτική Ελλάδα να αποτελεί προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές, όμως και στους τρεις νομούς της, την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία, ο επισκέπτης έχει αρκετές επιλογές για χειμερινές αποδράσεις. Σε αυτές τις επιλογές κυριαρχούν τα Καλάβρυτα, η ορεινή Ναυπακτία , η Ανδρίτσαινα, το δάσος της Φολόης και η Λαμπεία. Άλλωστε, με την λειτουργία των δύο μεγάλων αυτοκινητόδρομων, της «Ολυμπίας» και της «Ιονίας» , η πρόσβαση στους χειμερινούς προορισμούς είναι πλέον γρηγορότερη και ασφαλέστερη.

Όπως ανέφερε στο «Πρακτορείο» ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κώστας Καρπέτας «με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, θέλουμε να καταστήσουμε την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έναν ελκυστικό προορισμό και την χειμερινή περίοδο, που να αναδεικνύει την τουριστική ταυτότητα της περιοχής, εκπεφρασμένη στο τρίπτυχο ανταγωνιστικότητα – ελκυστικότητα- επισκεψιμότητα».

Αχαΐα

Το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρία του δήμου, αποτελεί δημοφιλή προορισμό τα τελευταία χρόνια, καθώς οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές που διαθέτει, αλλά και μικρή απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Πάτρα, το κάνει ιδιαίτερα προσιτό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ και όχι μόνο.

Το κέντρο που βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Χελμού ξεκίνησε την λειτουργία του το 1988 και βοήθησε σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής, αφού οι επισκέπτες στα Καλάβρυτα ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 150.000.

Διαθέτει μεγάλους χώρους στάθμευσης, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης.

Υπάρχουν συνολικά οκτώ αναβατήρες και 14 πίστες που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας, συνολικού μήκους 25 χιλιομέτρων.

Επίσης, όσοι βρίσκονται στα Καλάβρυτα έχουν και άλλες επιλογές, όπως το να επισκεφθούν τα Σπήλαια των Λιμνών, τα Ύδατα της Στυγγός , το Πλανητέρο, το Κλήμα του Παυσανία, την λίμνη του Λάδωνα τις πηγές του Αροανίου ποταμού, αλλά και να κάνουν ράφτινγκ στον ποταμό Λάδωνα και στον ποταμό Ερύμανθο.

Όπως είπε στο «Πρακτορείο» ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, «τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή τους είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός, με κορωνίδα το υπέροχο χιονοδρομικό κέντρο» και πρόσθεσε: «Εκτός από το χιονοδρομικό κέντρο και το υπέροχο ορεινό τοπίο, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά εξαιρετικά μνημεία της Ορθοδοξίας, όπως τα μοναστήρια του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας, να ταξιδέψει με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, αλλά και να απολαύσει τα εξαιρετικά, αγνά, παραδοσιακά τοπικά προϊόντα στα ωραία εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής. Τα Καλάβρυτα είναι ένας ιδανικός προορισμός για το χειμώνα, ένας προορισμός πολύ κοντά στις μεγάλες πόλεις, αφού πλέον με το νέο αυτοκινητόδρομο απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα.»

Αιτωλοακαρνανία

Η ορεινή Ναυπακτία, με τα δάση, τα ποτάμια και τα μονοπάτια συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ο Εύηνος ποταμός προσφέρεται για ράφτινγκ και καγιάκ, καθώς και για πεζοπορία στα παραποτάμια μονοπάτια.

Στην Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας έχει αποτυπωθεί δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών ανάμεσα στις κοινότητες Άνω Χώρα, Κάτω Χώρα, Πόδος, Αμπελακιώτισσα και Κρυονέρια, που περνούν μέσα από δάση με έλατα, καστανιές και πλατάνια, καθώς και από παραποτάμια βλάστηση.

Ακόμη, στην ορεινή Ναυπακτία με τις γραφικές διαδρομές και τα δάση, ξεπροβάλλουν υπέροχα χωριά όπως η Άνω Χώρα, η Τερψιθέα, ο Πλάτανος, η Αμπελακιώτισσα, η Ελατού, τα Κρυονέρια, η Λιμνίτσα κ.α.

Επίσης, η Αγία Κυριακή είναι ένας εξαιρετικός χώρος δασικής αναψυχής, σε υψόμετρο 1300 μ. περιτριγυρισμένος από πυκνό ελατοδάσος, όπου υπάρχει η δυνατότητα ορειβατικών διαδρομών.

Στον ορεινό όγκο της Βαράσοβας, ο οποίος έχει κηρυχθεί ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ο επισκέπτης μπορεί να δει εκκλησίες, μονές και τα ασκηταριά της εποχής του Βυζαντίου.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε στο «Πρακτορείο» ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Σύψας, «πέρα από ιδιαίτερο φυσικό κάλος που διαθέτουν και οι τρεις δημοτικές ενότητες της ορεινής Ναυπακτίας, η Λίμνη, η Αποδοτία και ο Πλάτανος, υπάρχουν οργανωμένες δραστηριότητες για τους επισκέπτες, όπως περπάτημα στα πιστοποιημένα μονοπάτια, ποδηλασία βουνού, επίσκεψη σε μοναστήρια και στην Ευηνολίμνη. Όσον αφορά στην διαμονή, ο αντιδήμαρχος αναφέρει ότι «υπάρχουν παρά πολύ καλού επιπέδου ξενοδοχεία και καταλύματα καθώς και πολλές ταβέρνες που τιμούν την παραδοσιακή γαστρονομία».

Μάλιστα, όπως τονίζει ο Γιάννης Σύψας, «ο επισκέπτης μπορεί μέσα σε μόλις 45 λεπτά να βρεθεί από την παραθαλάσσια πόλη της Ναυπάκτου στην Άνω Χώρα και να περπατά στο καστανόδασος».

Ηλεία

Στην Ανδρίτσαινα ο επισκέπτης μπορεί να δει παραδοσιακά αρχοντικά και να περπατήσει σε πλακόστρωτα δρομάκια και στην πλατεία με τα πλατάνια, που προσφέρει μαγευτική θέα στον κάμπο που απλώνεται μπροστά της.

Το δρυόδασος της Φολόης χαρακτηρίζεται ως ιδανικό μέρος για πεζοπορίες και βόλτες με ποδήλατο μέσα στα μονοπάτια του και τους δασικούς δρόμους.

Κοντά στο δάσος της Φολόης βρίσκεται η κοινότητα της Λαμπείας που είναι αμφιθεατρικά κτισμένη σε δυο καταπράσινες πλαγιές.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Τα χιονοδρομικά κέντρα στο Μαίναλο της Αρκαδίας και στην Ζήρεια της Κορινθίας, αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους φίλους των χειμερινών σπορ, στην περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου βρίσκεται στην κορυφή Οστρακίνα του ομώνυμου βουνού, και σε απόσταση περίπου 162 χιλιομέτρων από την Αθήνα και 30 χιλιομέτρων από την Τρίπολη. Ξεκίνησε την επίσημη λειτουργία του το 1968, ενώ ανεπίσημα είχε ξεκινήσει να λειτουργεί τρία χρόνια νωρίτερα.

Διαθέτει επτά πίστες όλων των επιπέδων, που εξυπηρετούνται από τρεις συρόμενους αναβατήρες. Οι δραστηριότητες στο χώρο του χιονοδρομικού, δεν περιορίζονται μόνο κατά τους μήνες που υπάρχει χιόνι, αλλά οργανώνονται κι άλλες δραστηριότητες, όπως ορεινή ποδηλασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, πεζοπορίες κ.ά.

Το χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του όρους Κυλλήνης, μεταξύ των δύο κορυφών της, στο σημείο όπου η Μικρή Ζήρεια με ύψος 2.080 μέτρα και η Μεγάλη Ζήρεια με υψόμετρο 2.374 μέτρα, χωρίζονται από τη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας, ενώ απέχει μόλις δέκα χιλιόμετρα από τα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας. Οι δραστηριότητες στο χιονοδρομικό περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παιχνίδια με έλκηθρα, βόλτες στο οροπέδιο με μηχανάκια χιονιού, καθώς και δύο πίστες, μια αρχαρίων με ένα συρόμενο αναβατήρα συνολικού μήκους 150 μέτρων και άλλη μια, κλιμακωτών διαβαθμίσεων, στην οποία λειτουργεί συρόμενος αναβατήρας συνολικού μήκους 400 μέτρων. Δίπλα από το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκονται η λίμνη Δασίου και το Σπήλαιο του Ερμή, καθώς και δύο ορειβατικά καταφύγια.

Σε όσους αρέσει το ράφτινγκ , τα ποτάμια της Αρκαδίας Λούσιος και Αλφειός αποτελούν δύο ξεχωριστούς προορισμούς. Οι δύο αυτοί ποταμοί, κυλούν κατά μήκος εναλλασσόμενων τοπίων, τα οποία δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, όπου η ομορφιά της φύσης πρωταγωνιστεί. Όσοι δεν θέλουν να κάνουν ράφτινγκ, μπορούν να απολαύσουν μοναδικές διαδρομές εξερευνώντας στις όχθες των ποταμών, αλλά και τη γύρω περιοχή, με την πλούσια βλάστηση και τους μικρούς οικισμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ