Με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στο Κατάκολο, να καταγράφουν και το 2017 «υψηλή πτήση» και να μην δείχνουν, για την ώρα τουλάχιστον, να επηρεάζονται σοβαρά από τα γεγονότα της Ανατολικής Μεσογείου, η ασφάλεια στο επίνειο του Δήμου Πύργου βάσει των διεθνών κανόνων, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου η οποία προχωρά στην εφαρμογή του Σχεδίου Ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης (ΣΑΛΕ). Ο χώρος του λιμένα θα είναι περιορισμένης πρόσβασης και θα απαγορεύεται η είσοδος στον οποιοδήποτε δεν διαθέτει ειδική κάρτα εισόδου.
Ήδη έχει οριστεί Υπεύθυνος Ασφαλείας Λιμενικής Εγκατάστασης (ΥΑΛΕ) ο κ. Άγγελος Παναγιωτακόπουλος- διορίστηκε με απόφαση του Δ.Σ. του Λ.Τ.- ο οποίος και αναλαμβάνει την ευθύνη εφαρμογής του Σ.Α.Λ.Ε., δηλαδή των κανονισμών και των νόμων για την ελάττωση των κινδύνων και της τρωτότητας στη λιμενική εγκατάσταση (το χώρο σύνδεσης του πλοίου με την ξηρά) κατά την προσέγγιση, παραμονή και τον απόπλου των πλοίων.
Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Παναγιωτακόπουλος, συνεργάτες που εμπλέκονται στο θέμα ασφάλειας είναι η Διεύθυνση Ελέγχου Διαχείρισης Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ΔΕΔΑΠΛΕ) με έδρα το Υπ. Ναυτιλίας, το Λιμεναρχείο και η Διοίκηση του Λ.Τ. οι οποίοι είναι αρμόδιοι να εφαρμόσουν το σχέδιο ασφαλείας που έχει εκπονηθεί από αναγνωρισμένο Οργανισμό Ασφαλείας σε απόλυτη συνεργασία με τον ΥΑΛΕ, τον υπεύθυνο φύλαξης του λιμανιού, τον αξιωματικό ασφαλείας του πλοίου, τον υπεύθυνο ασφαλείας της εταιρείας, τη σεκιούριτι που πρόκειται να προσληφθεί και το Σύμβουλο Ασφαλείας. «Όλοι αυτοί βρίσκονται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα πριν την άφιξη του πλοίου έτσι ώστε το πλοίο να καταπλεύσει στην προβλήτα, σε ένα χώρο ασφαλή. Το Κατάκολο είναι ένας ενδιάμεσος λιμένας. Δεν είναι αφετηρίας ή τερματικός έτσι εμείς εφαρμόζουμε το επίπεδο ασφάλειας 1 που είναι πιο ελαστικό και επιεικές όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας. Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με τη Λιμενική Αρχή, την Αστυνομία, τα ΚΕΑ, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, το Δασαρχείο ώστε όλοι μαζί να είμαστε παρόντες κατά την άφιξη, παραμονή και απόπλου του πλοίου».
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι για την καλύτερη ασφάλεια, άμεσα θα προσληφθεί σεκιούριτι από την εταιρία Φοίνικα, θα προχωρήσουν στις εφαρμογές των μελετών που αφορούν τις υποδομές για τις εγκαταστάσεις των ηλεκτρονικών μηχανημάτων καθώς πλέον ο έλεγχος στο λιμάνι του Κατακόλου θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ γίνεται και η παραλαβή στερεών και υγρών αποβλήτων από εταιρεία.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ακόμα ότι θα ζητήσουν επιπλέον στήριξη και ενίσχυση από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας για την φύλαξη του βουνού καθώς στη διάρκεια της κρουαζιέρας, γίνονται περιπολίες από τις ομάδες ΔΙΑΣ, τη λιμενική αρχή, τα ΚΕΑ και τον ΥΑΛΕ.
«Στόχος μας και ο εγχώριος τουρισμός»
«Στο καλύτερο δυνατό σημείο» βρίσκεται το Κατάκολο, όσον αφορά τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και τον αριθμό επιβατών, τόνισε ο αντιπρόεδρος του Λ.Τ. και υπεύθυνος για θέματα κρουαζιέρας κ. Σάκης Αντωνόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι από τα γεγονότα στην Τουρκία τα ελληνικά τουριστικά λιμάνια του ανατολικού Αιγαίου καταποντίστηκαν σε αντίθεση με το Ιόνιο που παρουσιάζει μια ανάπτυξη.
«Το λιμάνι παραμένει εδώ και 3-4 χρόνια από τη θέση 3 έως 5, ανταγωνιζόμαστε τη Σαντορίνη και τη Μύκονο και φέτος μας μπήκε σφήνα η Κέρκυρα και αυτό είναι συνέπεια των προβλημάτων του ανατολικού Αιγαίου. Δε μας ανησυχεί το γεγονός, δεδομένου ότι με την Κέρκυρα και τη Νότια Ιταλία αναπτύσσουμε μια αμφικτιονία η οποία στο εγγυς μέλλον θα αποδώσει πολύ σημαντικούς καρπούς».
Ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε μαζί με τον ειδικό συνεργάτη του Λ.Τ. Σ. Μπουλούτα στην Κέρκυρα με στόχο να δουν πως λειτουργεί το λιμάνι που αποτελεί ένα από τα πρότυπα ασφαλείας αλλά και για να έχουν εικόνα της κίνησης των τουριστών στην πόλη προκειμένου και οι τουρίστες του Κατακόλου να αποκτήσουν ως προορισμό τους τον Πύργο. «Έχουμε προτάσεις και για θρησκευτικό τουρισμό και θα συνεργαστούμε με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη.
Είναι μέσα στους στόχους μας για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης όχι μόνο στο 2017 αλλά και τα επόμενα χρόνια και πιστεύω ότι θα κατορθώσουμε πολλά.
Το 2016 περιμέναμε να έρθουν 272 βαπόρια τελικά παρά τις ακυρώσεις λογω καιρικών συνθηκών και τα γεγονότα που επηρέασαν την ανατολική μεσόγειο κλείσαμε με 274 κρουαζιερόπλοια που μας έφεραν 505.111 τουρίστες και μας έχουν τοποθετήσει στην 5η σειρά επισκεψιμότητας σε σχέση με το 2015 που ήρθαν 242 βαπόρια. Για το 2017 έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής 254 πλοία, αναμένεται η οριστικοποίηση των προγραμμάτων των εταιριών ενώ εκκρεμούν και αναγγελίες από τα αμερικάνικα κρουαζιερόπλοια οπότε ο αριθμός των αφίξεων θα αυξηθεί. Στο Κατάκολο όμως θέλουμε και εγχώριο τουρισμό. Πιστεύω ότι μέσα στο 2017 θα καταφέρουμε να φέρουμε τουρίστες από το Κατάκολο στον Πύργο» είπε και πρόσθεσε ότι θα συμμετέχουν σε εκθέσεις προβολής του Κατακόλου με σημαντικότερη τα «Ποσειδώνια» ενώ στοχεύουν στην πραγματοποίηση καθημερινών εκδηλώσεων –events- την καλοκαιρινή περίοδο αυξάνοντας την κίνηση επισκεπτών.
Κική Κολοβέρου