Πάνω από 200 χρόνια ιστορίας έχει η καλλιέργεια του Βατικιώτικου κρεμμυδιού, που και φέτος γιορτάστηκε με τη συμμετοχή πολλών φορέων της περιοχής Νεαπόλεως.
Παρά τη μεγάλη ιστορία του, όμως, όλα δείχνουν ότι η παραγωγή του μειώνεται, αφού απειλείται άμεσα από τα υβρίδια κρεμμύδια, που έχουν πρωιμότητα και βγάζουν μεγαλύτερη παραγωγή.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Βατικιώτικου κρεμμυδιού, όπως αναφέρει στην Ύπαιθρο η γεωπόνος του Δήμου Μονεμβασιάς, Μαρία Δρίβα, είναι πολύ ανώτερα από αυτά των υβριδίων, όμως οι παραγωγοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δημιουργήσουν ομάδα παραγωγών. «Το κράτος θα πρέπει να βρει μια φόρμουλα προστασίας τέτοιων παραδοσιακών προϊόντων, ώστε να μη χαθούν, αφού η θρεπτική τους αξία είναι ιδιαίτερη και μοναδική».
Σύμφωνα με τον παραγωγό από την περιοχή, Γιάννη Ψαράκη, «τα υβρίδια έχουν κερδίσει έδαφος και το Βατικιώτικο κρεμμύδι έχει περιοριστεί στο 20% της παραγωγής. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχει ομοιόμορφη εικόνα». Η απόδοσή του είναι 3-4 τόνους το στρέμμα, ενώ η τιμή τους δεν έχει καμία σχεδόν διαφορά στην αγορά.
Γιώργος Αργυρίου