Άκυρες έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας όλες τις διατάξεις της πρόσφατης απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης για τις δηλώσεις πόθεν έσχες, παγώνοντας στην ουσία το όλο σύστημα.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε ως ανεφάρμοστες τις υπουργικές διατάξεις που όριζαν ότι στις δηλώσεις πόθεν έσχες πρέπει να δηλώνονται μετρητά που βρίσκονται σε σπίτια ή σε θυρίδες και υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ αλλά και κινητά πολυτελή αντικείμενα για αξίες πάνω από 30.000 ευρώ.
Μετά τη σημερινή απόφαση οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν για κανένα από τους υποχρέους που οφείλουν να καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες, κι όχι μόνο για τους δικαστικούς.
Οι Σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας των ρυθμίσεων που κρίθηκαν άκυρες, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων.
Αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ισχύ με δεδομένο ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει την πρόοδο στη συμπλήρωσή τους και την υποβολή τους αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που επηρεάζονται από την απόφαση του ΣτΕ.
Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι Σύμβουλοι Επικρατείας, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.
Να δούμε στο τέλος ποιος θα κουραστεί πρώτος, σχολίασαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.
Επίσης με την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου κρίθηκε ότι οι διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων για το πόθεν έσχες δεν είχαν πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων.
Οι αποφάσεις δεν προέβλεπαν ότι δήλωση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μόνον αν υπάρχει μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου, και ότι υποχρέωση δήλωσης πόθεν έσχες πρέπει να έχουν και όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.