Του Γιάννη Σπυρούνη
Από το ένα άκρο στο άλλο πέρασε ο ποταμός Αλφειός. Το μεγάλο ποτάμι της Πελοποννήσου που στο μεγαλύτερο τμήμα του διασχίζει την Ηλεία, που τα τελευταία χρόνια μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες πλημμύρες, δείχνει να «στεγνώνει». Η στάθμη του έχει υποχωρήσει αισθητά με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας και να στερέψουν στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στην παραποτάμια ζώνη, πηγές, πηγάδια και γεωτρήσεις.
Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, μιλώντας σε δηλώσεις του για το θέμα τόνισε πως ο Σεπτέμβρης προσδιορίζεται ως ο μήνας που η στάθμη του ποταμού υποχωρεί περισσότερο, όμως η εικόνα που αντικρίζουν στην περιοχή, έχει διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούνιο. «Από τον Ιούνιο μήνα διαπιστώσαμε υποχώρηση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα με αποτέλεσμα πολλές πηγές που διαχρονικά είχαν απόδοση νερού μεγάλων ποσοτήτων και άρδευαν χώρους, σημείωσαν πτώση ή και έλλειψη νερού. Τα πράγματα επιδεινώθηκαν τον Ιούλιο και σε πολλά σημεία στέρευσε το νερό τον Αύγουστο. Τα μηνύματα τα οποία παίρνουμε είναι πως και ο φετινός χειμώνας δεν θα δώσει πολλές βροχές. Εάν αυτό συμβεί τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και θα πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους ύδρευσης και άρδευσης, καθώς η οικονομία της περιοχής στηρίζεται εκεί» σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος, που έκανε λόγο για την χαμηλότερη στάθμη του ποταμού Αλφειού από το 1986.
Αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία
Στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τη λειψυδρία που έχει προκληθεί από την ξηρασία, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι στην περιοχή, τόσο για τους οικισμούς, όσο και για τις καλλιέργειες. «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ο δήμος έχει προχωρήσει σε ανίχνευση εναλλακτικών τρόπων σε σημεία, που δεν έχουν παρουσιάσει τόσο έντονο το πρόβλημα από την ανομβρία και στο επόμενο διάστημα θα κάνουμε γνωστές τις προσπάθειες αυτές. Φέτος από τα μέσα Ιουλίου κουβαλούσαμε νερό με βυτία προκειμένου να υδρεύσουμε χώρους που δεν είχαν παρουσιάσει ποτέ πρόβλημα, αφού υποθετικά είχαν απόλυτη κάλυψη από τις πηγές της περιοχής. Επιμέναμε ότι έπρεπε να περιορίσουν την σπατάλη στην κατανάλωση και αναγκαστήκαμε να ξεράνουμε κήπους με στόχο να μειώσουμε την κατανάλωση» σχολίασε για περιοχές ψηλά πάνω από τον Αλφειό. Χωριά όπως τα Διάσελλα που δεν παρουσίαζαν πρόβλημα και υποστήριζαν και γειτονικά χωριά όπως ο Γρύλλος, φέτος δεν μπόρεσαν να καλύψουν ούτε τις δικές τους ανάγκες. Όμως και στην παραποτάμια ζώνη υπήρξαν προβλήματα λειψυδρίας… Νερό με υδροφόρες μεταφέρθηκε σε χωριά όπως ο Γρύλλος, η Σκιλλοντία, τα Διάσελλα, οι Αμυγδαλιές, το Κουφόπουλο, η Κράνα, η Φρίξα, ενώ σε παραποτάμιες περιοχές για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ενεργοποιήθηκαν ιδιωτικές γεωτρήσεις, όμως με νερό αμφίβολης ποιότητας, όχι για πόση, αλλά για άλλες χρήσεις.
«Δημιουργήσαμε το διυλιστήριο Σκιλλουντίας – Γρύλου προκειμένου τα νερά τα οποία είναι επιβαρυμένα, να επεξεργάζονται και να υδρεύονται οι κοινότητες. Και το σύστημα αυτό παρουσίασε προβλήματα λόγω έλλειψης νερού. Η λύση δόθηκε από το διυλιστήριο της Κρέστενας με μεταφορά του νερού με βυτίο» είπε ο δήμαρχος.
Πρόβλημα υπάρχει και στην Ανδρίτσαινα, όπως και τον Επικούρειο Απόλλωνα που εδώ και χρόνια δεν έχει επιλογές για την υδροδότηση. Ωστόσο ο δήμος στις προσπάθειες να λύσει το πρόβλημα στην περιοχή, πέτυχε με παρεμβάσεις να δοθεί παροχή υδροδότησης στο ναό στις Βάσσες, αλλά και να αυξηθεί η ροή στην Ανδρίτσαινα, που υπήρξε «δέσμια» δικαστικής απόφασης για την υδροδότησή της, χωρίς εναλλακτική λύση….