Σε νέα αδιέξοδα οδηγείται και φέτος η καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην Πελοπόννησο.
Μετά την περσινή καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από την ακαρπία και από την παντελή σε πολλές περιπτώσεις και ελιπέστατη σε άλλες καταπολέμηση του δάκου, νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται και φέτος.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων όχι μόνο έχουν περικόψει στο 1/3 τα κονδύλια για την καταπολέμηση του δάκου, αλλά καθυστερεί να αποδώσει ακόμα και αυτά τα ψίχουλα. Ενώ έπρεπε να είχαν προβεί στην αγορά φυτοπροστατευτικών φαρμάκων, η κυβέρνηση παίζει με τους κωδικούς και με το ποιο Υπουργείο θα έχει την ευθύνη.
Η περιφέρεια διεκδικούσε να πάρει το πρόγραμμα δακοκτονίας, το πήρε και τα έκανε θάλασσα. Αντί να ψελλίσει κάτι για τις περικοπές και τη διάσπαση του ενιαίου στο πρόγραμμα, νοιάζεται για τους κωδικούς και για τη διαχείριση των ποσών, που έχουν παρακρατηθεί από τους αγρότες παραγωγούς για τη δακοκτονία.
Συνένοχες είναι και πολλές Δημοτικές αρχές, γιατί χωρίς αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια εξαιρούν χωριά και περιοχές από το πρόγραμμα δακοκτονίας, σπάζοντας έτσι το ενιαίο στην καταπολέμηση του δάκου, καθιστώντας και τους όποιους ψεκασμούς αναποτελεσματικούς.
Ο κάθε κρίκος του αστικού κράτους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος) συμβάλουν στην απαξίωση του προγράμματος της δακοκτονίας, στην πλημμελή τουλάχιστον και πολλές φορές ανεξέλεγκτη εφαρμογή του προγράμματος.
Είναι και αυτό ένα μέτρο στην αλυσίδα της αντιλαϊκής αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, του κεφαλαίου που στοχεύει στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Είναι ανάγκη οι αγρότες, να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση του βιού τους. Μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να διεκδικήσουν από όλους κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους :
*Να μη διασπάται το ενιαίο του προγράμματος δακοκτονίας.
*Την ευθύνη να έχει το κράτος και όχι διάφορες εταιρίες.
*Να διατεθούν κονδύλια για την καταπολέμηση του δάκου.
*Να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί.
*Να προσληφθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι διαλυμένες, μόνιμο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό που να έχει την ευθύνη παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος δακοκτονίας.
*Να καταργηθεί το χαράτσι στη δακοκτονία, αρκετά πληρώνουν οι φτωχοί αγρότες, να διατεθούν ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Λαϊκή Συσπείρωση