Επιστολή προς την διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, απέστειλαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, θέλοντας να καταθέσουν κάποιες προτάσεις σχετικά με την εκπόνηση του νέου προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού για την περίοδο 2018-19.
Αγγελόπουλος Βασίλης
Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι με «σωστή κατάρτιση και σχεδιασμό και μια ευέλικτη υλοποίηση» θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλαπλά οφέλη «τόσο για τους εργαζόμενους – άνεργους όσο και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις». Σημειώνουν, στο πλαίσιο αυτό ότι «ο σχεδιασμός θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ευρύτερες ανάγκες πολιτών και επιχειρήσεων καθώς και στις συνθήκες της σύγχρονης αγοράς. Η αλλαγή των όρων του Κοινωνικού Τουρισμού θα βοηθήσει στην υλοποίηση ενός προγράμματος ανταγωνιστικού, το οποίο θα προσελκύει τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα προβλέπει διαδικασίες ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση των επιταγών από τους δικαιούχους».
Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι πρέπει στο νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό η τεχνολογία. Θεωρούν ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να συσταθεί μια ομάδα υπαλλήλων με συμμετοχή και εκπροσώπου του Συλλόγου εργαζομένων «η οποία και θα προτείνει προς τη Διοίκηση ΟΑΕΔ συγκεκριμένες και στοχευμένες βελτιώσεις. Η ομάδα θα πρέπει να έχει στη διάθεσή της, ώστε να αξιοποιήσει σωστά, τα στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων ετών του σχετικού προγράμματος όπως, το ποσοστό ενεργοποίησης των επιταγών από τους ωφελούμενους τόσο ανά Περιφερειακή Ενότητα όσο και ανά μήνα, το ποσοστό της μη ενεργοποίησης των επιταγών από τους ανέργους και από τους εργαζόμενους αλλά και στατιστικά από την εφαρμογή της τροποποίησης των όρων του προγράμματος που αφορούσε τα νησιά του Αιγαίου που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές ροές (δωρεάν 10ήμερες διακοπές).»
Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν στην επιστολή τους προς την κ. Καραμεσίνη ότι «είναι απαραίτητο να εξετασθούν και να επιλυθούν, γραφειοκρατικές δυσκολίες και καθυστερήσεις στους χρόνους αποπληρωμής των επιχειρήσεων, σε ένα πλαίσιο σωστής και δίκαιης δημόσιας διοίκησης».
Ασκώντας κριτική στην εφαρμογή των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού κατά τα προηγούμενα έτη, τονίζουν στην επιστολή τους ότι «η διάθεση των κονδυλίων (10 εκατ. ευρώ) δεν είχε την προσδοκώμενη απορροφητικότητα. Σημαντικός αριθμός τουριστικών επιχειρήσεων δεν ωφελείται της υλοποίησης του προγράμματος αλλά και πολλοί δικαιούχοι-ωφελούμενοι δεν καταφέρνουν τελικά να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού».
dikaiologitika