Του Γιάννη Σπυρούνη
Μια ξεχωριστή ξενάγηση στο αρχαίο και μεσαιωνικό λιμάνι της Κυλλήνης που στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική τουριστική προοπτική, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν αρκετοί πολίτες από πολλές περιοχές της Ηλείας, αλλά και κάτοικοι της Κυλλήνης και του ευρύτερου δήμου. Άνθρωποι με ενδιαφέρον για την ιστορία του τόπου, έγιναν οι πρώτοι που ξεναγήθηκαν μέσα στη θάλασσα σε έναν αρχαιολογικό χώρο, όπως έχει αποκαλυφθεί από τις ανασκαφές το αρχαίο λιμάνι της Κυλλήνης. Με επικεφαλής την Δρ. Καλλιόπη Μπάκα, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν αρχικά στο «στρατηγείο» των αρχαιολόγων και έπειτα μέσα στο νερό στο χώρο που εκτείνεται το αρχαίο λιμάνι, με μικρό βάθος εύκολα προσβάσιμο από μικρούς και μεγάλους.
Ο αρχαιολόγος Εναλίων Αρχαιοτήτων Διονύσης Ευαγγελιστής, υποδέχθηκε το κοινό και μίλησε για την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια περίπου για την αποτύπωση του αρχαίου και μεσαιωνικού λιμένα της Γλαρέντζας. Τόνισε πως από την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, το συγκεκριμένο λιμάνι αποτέλεσε βάση των Σπαρτιατών. Και στην πορεία του χρόνου αποτέλεσε ξανά σημείο αναφοράς και για το Πριγκιπάτο της Ανδραβίδας. Το 2013 ξεκίνησε η υποβρύχια ανασκαφή, ενώ ευνοούσε σημαντικά το μικρό βάθος του λιμένα που ερευνούν. Ο αρχαιολόγος μίλησε για τον οχυρωματικό πύργο που είχε το λιμάνι με καταπέλτες ως μέσα άμυνας. Επισήμανε πως κάθε χρονιά δίνει περισσότερα στοιχεία η ανασκαφή και επιβεβαίωσε πως ακόμα υπάρχουν πολλά να ερευνηθούν. Ωστόσο αυτά που έχουν ανακαλυφθεί οδηγούν στο συμπέρασμα πως πιθανότατα αυτό είναι το ελληνιστικό λιμάνι της Κυλλήνης. Το πρόγραμμα που έχει αδειοδοτηθεί από το ΥΠΠΟ, όμως τελειώνει ως προς τη δεκαετή διάρκεια του, έχοντας εκπληρώσει το βασικό του στόχο, αλλά και με πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια. Ευχαρίστησε την Δρ. Καλλιόπη Μπάκα που έδωσε «φτερά» στην ανασκαφή και στον Dr Jari Pakkanen διευθυντή του Φιλανδικού Ινστιτούτου, που ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε την ύπαρξη του σημαντικού χώρου στην περιοχή. Χαρακτήρισε σημαντική στη συμβολή του δήμου και του δημοτικού λιμενικού ταμείου, αλλά και των ντόπιων. «Οι ευχαριστίες που απευθύνουμε προς αυτούς που μας βοήθησαν δεν είναι κάτι τυπικό, αλλά ουσιαστικό. Σημαντικό είναι να μείνει κάτι μετά από αυτή την περίοδο ανασκαφών εδώ. Ο τόπος είναι αυτός που ορίζει την ιστορία του» και πρότεινε τη δημιουργία ενός κέντρου πληροφόρησης για να καταλάβει ο ντόπιος ή ο επισκέπτης την αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων…
Ικανοποίηση από το συνολικό αποτέλεσμα
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, μιλώντας για την χθεσινή δράση, στάθηκε στην αξία του αρχαίου λιμάνι της Κυλλήνης. Τόνισε πως από την αρχή της θητείας του στήριξε την έρευνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος για το συνολικό αποτέλεσμα. Βλέπουμε εδώ κόσμο που ήρθε να γνωρίσει το αρχαίο λιμάνι και εύχομαι να μπορεί στο μέλλον συνολικά το μνημείο να είναι επισκέψιμο. Δεν υπάρχουν πολλά σημεία στον κόσμο που θα δίνουν αυτή τη δυνατότητα μέσα στη θάλασσα. Ως δήμαρχος και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου θα είμαι συνέχεια δίπλα τους» δήλωσε ο κ. Μοράντ. Συμπλήρωσε πως στο κτίριο του Λιμενικού Ταμείου έχει προβλεφθεί χώρος που από τον επόμενο μήνα θα φιλοξενεί μια μικρή ενημερωτική έκθεση με φωτογραφικό υλικό για το αρχαίο λιμάνι.
H υπεύθυνη της ενάλιας τοπογραφικής αποτύπωσης, Δρ Καλλιόπη Μπάκα αρχαιολόγος δύτης μαζί με Γάλλους δύτες που συμμετέχουν στις έρευνες, ανέλαβε την ξενάγηση του κοινού, μέσα στο νερό. Οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν μάσκες για να δουν από κοντά τα ευρήματα του αρχαίου λιμανιού, μια εμπειρία πραγματικά πρωτόγνωρη και εντυπωσιακή. Με την ολοκλήρωση της ξενάγησης, όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτά που είδαν και έμαθαν και την ευκαιρία που έδωσαν οι αρχαιολόγοι στο κοινό να γνωρίζουν αυτό το όχι τόσο γνωστό μνημείο της περιοχής.