Την 8η κατά σειρά παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η παράταση δόθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Εξάλλου κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στόχος του σχεδίου νόμου, που αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα, είναι η αντιμετώπιση των πρωταρχικών αιτίων που οδήγησαν στη δημιουργία ενός άναρχου και αυθαίρετου δομημένου περιβάλλοντος. Ενόψει της ψήφισης του σχεδίου νόμου και για να μην υπάρξει κενό νόμου δόθηκε παράταση στην προθεσμία υπαγωγής στον ισχύοντα Ν.4178/2013 για τη ρύθμιση αυθαίρετης δόμησης.
Έτσι οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο σίγουρα ακόμη ένα μήνα (σ.σ. πιθανόν να δοθούν δυο) για να ρυθμίσουν τα ακίνητά τους.
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προέβλεπε ότι το φθινόπωρο θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα είχε ψηφιστεί, ωστόσο η επικαιρότητα του υπουργείου ανέδειξε άλλα ζητήματα ως μεγαλύτερης προτεραιότητας με αποτέλεσμα να χρειαστεί τώρα να έρθει ως τροπολογία.
Ως εκ τούτου, οι πολίτες έχουν ακόμη ένα εύλογο χρονικό περιθώριο για να «εκμεταλλευτούν» τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει το πολυσέλιδο σχέδιο νόμου.
Πράγμα που φαίνεται πως γίνεται αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, μέχρι τις 22 Αυγούστου, το σύνολο των πολεοδομικών αυθαιρεσιών που είχαν δηλωθεί μέσω του ν.4178/13 έφθανε τις 632.425, ακόμα 83.128 αυθαίρετα είχαν δηλωθεί στο .4014/11 και 304.437 αυθαίρετα είχαν μεταφερθεί από τη μια ρύθμιση στην άλλη.
Συνυπολογίζοντας τα έσοδα των δύο διαδοχικών νόμων για τα αυθαίρετα, το ποσό που έχει συγκεντρωθεί στο Πράσινο Ταμείο έχει πλέον ξεπεράσει το 1,941 δις. ευρώ.
Όσον αφορά στο περιεχόμενο του πολυσέλιδου νομοσχεδίου, να υπενθυμίσουμε πως, μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα για τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς) αλλά δεν έχει εξοφληθεί το πρόστιμο να επανυπολογιστεί αυτό με βάση τις νέες ρυθμίσεις, ούτως ώστε να συμψηφιστεί με όσα ήδη έχουν πληρωθεί.
Παράλληλα ο νέος νόμος φέρνει μειώσεις στα παράβολα και στα πρόστιμα, απαγόρευση μίσθωσης για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα αλλά και εκπτώσεις που αγγίζουν το 80% και αφορούν κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Ειδικότερα δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων. Απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, χωρίς όμωςνα διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.
Έρχονται μειώσεις στα παράβολα
Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ.
Το μόνο που μένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ. στα 10.000 ευρώ.
Αναφορικά με τις μειώσεις προστίμων, όσοι αποφασίσουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από τις 09/12/2017 έως τις 08/06/2018 και όσοι έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας θα λάβουν έκπτωση 10%. Ωστόσο το συνολικό κόστος ένταξης στο νόμο για στατική μελέτη αυξάνεται σημαντικά.
Άλλες εκπτώσεις:
Εάν εκπονηθεί στατική μελέτη σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%.
Σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2 το 50%.
Σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1 το 30%.
Αξίζει να τονίσουμε πως όσα κτίσματα ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση θα έχουν μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά).
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης δωρεάν νομιμοποιήσεις σε ακίνητα του Υπερταμείου, στα αυθαίρετα κτίσματα της επίσημης Εκκλησίας αλλά και των Παλιοημερολογιτών, καθώς και σε αυθαίρετα αθλητικών σωματείων.
Μάλιστα το 50% των προστίμων θα καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο, το 25% στις Περιφέρειες και το 25% στους Δήμους.