Ένα ολόκληρο χωριό στη Μεγαλόπολη πρέπει να μετεγκατασταθεί εξαιτίας της εξόρυξης λιγνίτη. Και επί τρία χρόνια, οι κάτοικοί του παραπέμπονται από τον Άννα στον Καϊάφα, ενώ η μεταφορά τους σε ασφαλές τόπο καθυστερεί λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Ο λόγος για το χωριό Τριπόταμο, οι κάτοικοι του οποίου από το 2013 αναμένουν να μεταφερθούν σε περιοχή κοντά στο χωριό τους, που όμως το Δασαρχείο έχει χαρακτηρίσει ως δασική. Μάλιστα, η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος έφερε και μια ιστορική, θα λέγαμε, σύμπνοια ανάμεσα στην κυρία Νικολάκου και στον κ. Γόντικα.
Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του ΠεΣυ τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, παρούσας και αντιπροσωπείας από τον Τριπόταμο, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγ. Γιαννακούρας επεσήμανε:
«Ο οικισμός είναι πολύ κοντά στη ΔΕΗ και η Επιχείρηση έχει φθάσει στα σύνορα του οικισμού. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τη μετεγκαστάσταση. Επελέγη μια έκταση που έχει χαρακτηρισθεί δασική, ενώ είναι πολύ χαμηλή η βλάστηση στην πραγματικότητα. Βρέθηκα εκεί και αισθάνθηκα συγκίνηση, όταν είδα για τελευταία φορά να γίνεται το πανηγύρι του χωριού.
Από την κοινότητα του Τριποτάμου μίλησε ο κ. Δάρρας Ηλίας, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Τριποταμιτών:
«Θα ήθελα να τονίσω τον εμπαιγμό της ΔΕΗ για 30 χρόνια: άλλοτε χρειάζεται να απαλλοτριωθεί, άλλοτε όχι. Δεν είχαν την ευαισθησία ούτε καν να μας ενημερώσουν το 2013, όταν δημιουργήθηκε ο κίνδυνος από την κατολίσθηση. Προστάτευσαν τους εργαζομένους, και έτσι έπρεπε να κάνουν, αλλά δεν ειδοποίησαν τους κατοίκους του χωριού. Το υπουργείο και πάλι, δεν έφερε καμία λύση. Η αξιοπρέπεια των κατοίκων έχει εξευτελιστεί, καθώς η Πολιτεία ζητεί να μεταφερθεί ένα ολόκληρο χωριό μακριά από τον τόπο του.
Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο κ. Σπύρος Αποστολόπουλος, δικηγόρος των κατοίκων, ο οποίος επεσήμανε: «Ενημερώσω το Σώμα ότι επειδή ο υπουργός κ. Σταθάκης επικαλείται το άρθρο 24 του Συντάγματος, πρέπει να πούμε ότι ο Νόμος στην πραγματικότητα μας λύνει τα χέρια, καθώς ορίζει ότι η μεταφορά των κατοίκων γίνεται για κοινή ωφέλεια».
Ο κ. Γόντικας επεσήμανε:
«Πρέπει να γίνει τώρα αυτό, επειδή οι μονάδες της ΔΕΗ είναι για πώληση και ο καπιταλιστικός όμιλος με άλλα κριτήρια θα αντιμετωπίσει τους κατοίκους. Ακόμα, σοβαρά προβλήματα έχουν παρουσιαστεί στο ορυχείο και θα πουληθούν πακέτο ορυχεία και μονάδες, πρέπει τώρα να γίνει η μετεγκατάσταση», υπογράμμισε.
Η κυρία Λυμπεροπούλου κατά την τοποθέτησή της επεσήμανε ότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 15 χρόνια και διόρθωσε: «Κάνουμε λόγο για χαρακτηρισμό και όχι για αποχαρακτηρισμό, καθώς η έκταση μπορεί απλώς να διατεθεί. Επομένως, ζητούμε απλώς την εφαρμογή του Νόμου και για τον Τριπόταμο».
Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κατσίρης προέτρεψε τους κατοίκους αν δεν αποζημιωθούν, να μην φύγουν από τα σπίτια τους.
Ο κ. Τζεφεράκος είπε: «Ντρέπομαι και λυπάμαι για το κράτος που έχουμε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ένα χωριό. Πού θα τους πάνε; Στη Μάνη εξορία; Έχουμε ένα κράτος αρλούμπα και ντρέπομαι για αυτό».
Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στην κοκορομαχία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επάνω στο πτώμα της ΔΕΗ και συμπλήρωσε: «Η ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι μέσα στις 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου. Υπάρχουν περιθώρια να ορθοποδήσει. Η ΔΕΗ δεν έχει καμία σχέση με τη μετεγκατάσταση του πληθυσμού. Εδώ έπρεπε να είναι η ηγεσία της ΔΕΗ είτε η τοπική της Διεύθυνση».
Η αντιπεριφερειάρχης κυρία Ντίνα Νικολάκου είπε ότι έχει κοινή άποψη σε αυτό το θέμα με τον κ. Γόντικα, ως προς το γεγονός ότι αν επρόκειτο για μια βίλα ή κάποιο γήπεδο, θα είχαν λυθεί τα προβλήματα.
«Επιμείνετε στο δύσκολο», προέτρεψε τους κατοίκους η κυρία Νικολάκου, δηλαδή να μείνουν στον τόπο τους και να παλέψουν.
Ακολούθως, ο κ. Δάρρας ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν οι κάτοικοι θέμα ούτε με τη ΔΕΗ ούτε με κανέναν. «Κάποια στιγμή με εξώδικα θα διώξουν οτυς καοτίκους. Εκεί ζητάμε τη δική σας συμπαράσταση. Δεν θέλουμε να φύογυμε από το χωριό μας. Προτείνω να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτό το χωριό στα πόδια του».
Ο περιφερειάρχης Πελποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης είπε: «Το πρόβλημα δεν είναι η ΔΕΗ. Εμμένουμε σε δύο πράγματα: Πρώτον, δεν θα φύγει κανένας κάτοικος. Δεύτερον, με δική μου πρωτοβουλία, θα συναντηθούμε με τον υπουργό, παρόντων και εκπροσώπων του χωριού, και θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένο διά ταύτα και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις».
Ομόφωνα, το Συμβούλιο αποφάσισε τη σύνταξη ψηφίσματος, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στο τέλος της συνεδρίασης.
Γαλανιάδη Εύα