Κηπευτικά και εσπεριδοειδή χτυπιούνται αλύπητα από την κακοκαιρία
Του Γιάννη Σπυρούνη
Μια από τις μεγαλύτερες περιοχές όπου καλλιεργούνται δεκάδες προϊόντα είναι το Τραγανό. Από την περίοδο των Χριστουγέννων έως σήμερα, δέχεται το ένα μετά το άλλο τα χτυπήματα του καιρού. Ο ισχυρός παγετός δεν λείπει κανένα πρωινό από τα χωράφια, ενώ το χιόνι που πέφτει στην περιοχή από το Σάββατο κάνει ακόμα πιο τραγική τη κατάσταση. Σε χιλιάδες στρέμματα, με κηπευτικά και εσπεριδοειδή, η παραγωγή χάνεται. Οι αγρότες βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού, καθώς από τη μια βλέπουν το βιος τους να χάνεται και από την άλλη δεν βλέπουν τον ΕΛΓΑ να έρχεται για εκτιμήσεις. Καίτοι όπως δηλώνουν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους παρά τις αυξήσεις και αποζημιώσεις δεν βλέπουν…
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τραγανού, Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως το χιόνι πέφτει συνέχεια εδώ και τέσσερις ημέρες. «Οι ζημιές είναι σε όλη την περιοχή και είναι τεράστιες. Στα κηπευτικά δεν έμεινε τίποτα, όπως πατάτες, μπρόκολα, κουνουπίδια. Έχει κάψει και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, παρότι οι παραγωγοί προσπάθησαν να τις προφυλάξουν. Τώρα χτυπά και τα εσπεριδοειδή. Η περιοχή του Τραγανού είναι πολύ μεγάλη η καλλιέργεια με όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιού και μανταρινιού. Είναι η περίοδος που συμπληρώνουν το χυμό τους και στο τέλος θα γίνουν σα σφουγγάρια μέσα. Είχε ρίξει πάλι πριν από 7-8 χρόνια πάλι χιόνι, αλλά το είχε λιώσει αμέσως. Φέτος από τις 23 Δεκέμβρη και μετά έχουμε συνέχεια παγετό στους -5oC. Πλέον θα πάθουν ζημιά τα δέντρα μας».
Είναι ώρα να ανταποκριθεί ο ΕΛΓΑ
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τραγανού, Ανδρέας Τσουκαλάς, από την πλευρά του επισήμανε πως εδώ και μήνες η περιοχή δέχεται τα χτυπήματα του καιρού δίχως τελειωμό. «Από το Σεπτέμβρη του 2016 είχαμε συνεχείς βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή στις καλλιέργειες. Από τις 23 Δεκέμβρη άρχισαν οι ισχυροί παγετοί με συνέπεια να κάψει ακόμα και ότι υπήρχε μέσα σε θερμοκήπια. Δεν περιμέναμε να συμβούν τέτοια πράγματα. Μια παραγωγή που χάνεται την ξεχνάμε εύκολα. Όταν χαθεί όμως το φυτικό κεφάλαιο είναι ότι χειρότερο για το νομό Ηλείας». Από την άλλη πλευρά σχολίασε πως οι αγρότες είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον ΕΛΓΑ και στην Πολιτεία, όμως είναι ώρα να ανταποκριθούν ο ΕΛΓΑ και η Πολιτεία. «Δεν χρειάζεται καμία πολιτική απόφαση. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και είναι κρίμα να μην έχουν πληρωθεί ακόμα οι γεωπόνοι και να μη βγαίνουν ακόμα ούτε για τις ζημιές του καλοκαιριού. Καταλαβαίνεται την αγωνία μας μέχρι να δούμε ΕΛΓΑ στα χωράφια».
Αναφερόμενος στο χιονιά επισήμανε πως «είναι καταστροφή αυτό που συμβαίνει με το χιόνι. Το 1987 ή το 2004 έπεσε πάλι χιόνι το βράδυ, το πρωί έβγαλε ήλιο και έλιωσε. Τώρα τέσσερις ημέρες χιονίζει και το πάγωσε. Είναι ολοκληρωτική καταστροφή».
Τέλος στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγρότης που προσπαθεί να σταθεί όρθιος απέναντι στις αντιξοότητες. «Η Πολιτεία δεν μπορεί να μιλά για τον πρωτογενή τομέα και όταν συμβαίνει μια καταστροφή να είναι απούσα. Τριπλασιάστηκαν τα ασφάλιστρα στο ΟΣΔΕ, στον ΟΓΑ, στον ΕΛΓΑ, τα πληρώσαμε όλα και με αυτή την πανωλεθρία και καταστροφή και τα φορολογικά μέτρα που έρχονται ο κόσμος τι πρέπει να κάνει;» αναρωτήθηκε.