Σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν σημαντικά την καρποφορία, κινείται η παραγωγή ελαιολάδου στον Νομό Ηλείας. Όπως τονίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, φέτος η ποιότητα είναι εξαιρετική, ενώ και οι τιμές πώλησης του προϊόντος παρουσιάζουν ανοδική τάση.
Ωστόσο, σημαντικός παράγοντας για την εξασφάλιση καλής τιμής για το ελαιόλαδο, αλλά και για την εγγύηση της ποιότητάς του και την εξαγωγή του στο εξωτερικό, αποτελεί η συμμετοχή των παραγωγών σε ομάδες.
Όπως επεσήμανε ο διευθυντής της «Μονοπάτι ΑΕ», Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, φέτος είναι μια καλή χρονιά για το ελαιόλαδο και η παραγωγή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, αν δεν είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο η ισχυρή χαλαζόπτωση, που κατέστρεψε σημαντικό μέρος των ελαιόκαρπων.
«Η εκτίμησή μας είναι ότι η φετινή παραγωγή θα είναι αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η σφοδρή χαλαζόπτωση στης 16 και 17 Νοεμβρίου προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε περίπου 70 παραγωγούς μας στην Ανάληψη Γερακίου και στο Περιστέρι. Εάν το χαλάζι δεν είχε ρίξει τις ελιές κάτω, η παραγωγή μας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη», μας εξηγεί.
Ο διευθυντής της «Μονοπάτι ΑΕ», που παράγει με τη μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, από ελιές που συλλέγονται με το χέρι, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Μονάκριβο», επισημαίνει τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον παραγωγό η συμμετοχή του σε ομάδα παραγωγών.
«Είμαστε μια ομάδα παραγωγών 168 ατόμων και χάρη στη συλλογικότητα και τη σημαντική συμβολή του γεωπόνου μας και της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης, όλα κυλούν ομαλά, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία της συγκομιδής, η οποία θα διαρκέσει ως τις 15 Γενάρη και, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η ομάδα και με την καλή συνεργασία που έχουμε με το πρότυπο ελαιοτριβείο του Γ. Κατσαντώνη, η παραγωγή ανώτερης ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι δεδομένη. Αξίζει να επισημάνουμε ότι μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του προγράμματος ιχνηλασιμότητας, όπου θα καταγράφεται η διαδρομή του ελαιολάδου από τον παραγωγό ,το ελαιοτριβείο, το τυποποιητήριο μέχρι τον τελικό καταναλωτή», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αποτέλεσμα της δουλειάς που γίνεται είναι το γεγονός ότι πολύ σύντομα θα ενταχθούν σε αυτήν και παραγωγοί από το Περιστέρι, όμορο χωριό με το Γεράκι. «Μεγαλώνουμε και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της «Μονοπάτι ΑΕ».
Ικανοποιημένοι είναι και οι παραγωγοί στην Αρχαία Ολυμπία
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, επικεφαλής της ομάδας παραγωγών «Έλαια Παπαδόπουλος», η παραγωγή έχει φτάσει στο 60% της προπέρσινης χρονιάς (είχε σημειωθεί υπερπαραγωγή ελαιολάδου), γεγονός που σημαίνει ότι και για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο υπάρχει περιθώριο σημαντικής απόδοσης των ελαιόδεντρων.
«Η ομάδα παραγωγών μας αριθμεί 70 μέλη και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την μέχρι σήμερα παραγωγή. Η παρατεταμένη ξηρασία σίγουρα επηρέασε την απόδοση των ελαιόδεντρων, αλλά ευτυχώς στο και πέντε τα δεδομένα ανατράπηκαν λόγω των βροχών και έτσι σώθηκε η παραγωγή», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος .
Ενδεικτικό της φετινής ποιότητας του ελαιολάδου είναι το γεγονός ότι ήδη οι βιοκαλλιεργητές της ομάδας έχουν λάβει δύο βραβεία «Extra Gold» σε διαγωνισμό της Ιταλίας. «Τα αποτελέσματα του αγουρελαίου της φετινής χρονιάς, παρά την ξηρασία, ήταν άκρως ικανοποιητικά. Τα βιολογικά ελαιόλαδα Mythocia Olympia PGI Organic και Mythocia Omphacium Organic κέρδισαν δύο Extra Gold βραβεία στον διαγωνισμό BIOLNOVELLO της Ιταλίας», καταλήγει.
Ύπαιθρος