Θεομηνία: Τι περιλαμβάνει η επόμενη πράξη; Πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες;

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λακωνίας κ. Αραχωβίτη, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, επισκέφθηκε τις πληγείσες, από τις πρόσφατες πλημμύρες, περιοχές της Λακωνίας.
Ο Υπουργός, αρχικά, στις 4.30 μ.μ. βρέθηκε στο Διοικητήριο όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την έως τώρα αποτίμηση των ζημιών. Ενημερώθηκε από την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Τζανετέα, τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ Τρίπολης σχετικά με την έκταση των ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Αργότερα, στις 5.00 μ.μ. επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαλιώτη προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που υπήρξαν στον δήμο Σπάρτης. Στις 6.00 μ.μ. μετέβη στην Σκάλα, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ευρώτα κ. Γρυπιώτη και συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, ενώ αργότερα, στις 7.00 μ.μ. βρέθηκε μαζί με τον δήμαρχο σε σημεία που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.
Ο Υπουργός διαβεβαίωσε, τόσο κατά την επίσκεψή του στο Διοικητήριο όσο και στην σύσκεψη της Σκάλας, ότι η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ θα είναι ταχεία και θα αφορά ολόκληρη την παραγωγή, αλλά και τον αγροτικό εξοπλισμό και υποδομές που καταστράφηκαν. Για τις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα συνταχθεί φάκελος που θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ). Επίσης, ανακοίνωσε πως θα αντιμετωπιστούν άμεσα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της καθυστέρησης πληρωμών ορισμένων αγροτών στον ΕΛΓΑ, ενώ τέλος, θα επιδιωχθεί να καλυφθεί μέρος των αναγκαίων αποζημιώσεων από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Ανακοίνωση ανταποκριτών ΕΛΓΑ

Σας ενημερώνουμε ότι έγιναν από τη Δημοτική Ενότητα Μολάων αναγγελίες ζημιάς ΕΛ.Γ.Α. και Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) για την ΠΛΗΜΜΥΡΑ της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΕΛΓΑ (ηρτημένη παραγωγή):
Οι παραγωγοί που οι καλλιέργειες τους ζημιώθηκαν σε ποσοστό ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ του 20% της ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ που περίμεναν να συγκομίσουν, μπορούν να υποβάλλουν δήλωση ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές Ε.Λ.Γ.Α. του Δήμου μέχρι και την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016.
Οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι αναγγέλλουν την ζημιά που έχουν υποστεί στο ζωικό κεφάλαιο εντός του ίδιου διαστήματος στο τηλ.: 2710-230640 (ΕΛΓΑ Τρίπολης, κα Βελισσάρη Γεωργία). (Αφορά μόνο απώλεια ζώων και μελισσών, όχι εγκαταστάσεων)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ (ΠΣΕΑ):
Το πρόγραμμα καλύπτει τις παρακάτω ζημιές:
α) Καταστροφή επιφανειακών σωλήνων (λάστιχων) άρδευσης, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣ (απαραίτητη η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς νέων σωλήνων άρδευσης στην τελική δήλωση).
β) Εκρίζωση δέντρων με την προϋπόθεση να έχει συμβεί σε ποσοστό άνω του 30% του συνόλου των κατεχόντων δέντρων κατά είδος.
γ) Αρμεκτικά συστήματα και γεννήτριες κτηνοτρόφων, κυψέλες μελισσών.
δ) Σταυλικές εγκαταστάσεις, αγροτικές αποθήκες νομίμως αδειοδοτημένες.
θ) Θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις (υπό προϋποθέσεις)

ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΑΡΧΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ:
 Περιφράξεις (συρματοπλέγματα και μάντρες)
 Μοτέρ, πομώνες, αντλητικά συγκροτήματα
 Οτιδήποτε άλλο δεν αναφέρεται παραπάνω

Οι παραγωγοί που εμπίπτουν στιας παραπάνω καλυπτόμενες περιπτώσεις Κ.Ο.Ε. και είναι δικαιούχοι σύμφωνα με τον κανονισμό ΚΟΕ (εισοδηματικά & επαγγελματικά κριτήρια) μπορούν να υποβάλλουν αρχική δήλωση ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές Ε.Λ.Γ.Α. του Δήμου μέχρι και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δήλωσης ζημιάς:

Α) Φωτοαντίγραφο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2016,
Β) ταυτότητα (σε περίπτωση πρόσφατης αλλαγής)

Στο χορό των ανακοινώσεων και ο Δήμος Σπάρτης
Σας ενημερώνουμε ότι έχει γίνει αναγγελία ζημιάς στον ΕΛΓΑ από υπερβολικές βροχοπτώσεις-πλημμύρες που συνέβησαν την Τετάρτη 07/09/2016 στο Δήμο Σπάρτης προκειμένου να ενισχυθούν οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιά από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά σε φυτικό κεφάλαιο και παραγωγή , πάγιο κεφάλαιο ή αποθηκευμένα προϊόντα (ζωοτροφές κ.α.) μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές ΕΛΓΑ ώστε να γίνει μία αρχική αίτηση για τις ζημιές που έχουν υποστεί μέχρι την Δευτέρα 19/09/2016.
Επισημαίνεται ότι οι αρχικές αιτήσεις θα καθίστανται οριστικές μόνο εφόσον ενταχθεί η αναγγελία σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και εφόσον επανυποβληθούν οι οριστικές αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο προβλεπόμενο διάστημα που θα ανακοινωθεί με μεταγενέστερη ανακοίνωση.

Στο Δήμαρχο Σπάρτης ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, επισκέφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου 2016, το Δήμαρχο Σπάρτης κ. Ευάγγελο Βαλιώτη συνοδευόμενος από τον βουλευτή Λακωνίας κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Ο Υπουργός ενημερώθηκε για τα τεράστια προβλήματα και τις ανυπολόγιστες ζημιές , που προέκυψαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, σε έργα υποδομής (επαρχιακή, δημοτική και αγροτική οδοποιία, δίκτυα ύδρευσης, αντλιοστάσια κ.λ.π) στο Δήμο Σπάρτης. Επίσης για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις καλλιέργειες (μπαζωμένα και παρασυρμένα κτήματα) καθώς και τις ζημιές σε πάγιο και ζωϊκό κεφάλαιο (αποθήκες , γεωτρήσεις, δίκτυα άρδευσης, περιφράξεις, εκατοντάδες κυψέλες που παρασύρθηκαν από χειμάρρους κ.λ.π.).

Συζητήθηκε, ο συντονισμός της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης των πληγέντων ιδιαίτερα τις Δημοτικές Ενότητες Θεραπνών, Οινούντος, Σπαρτιατών, Φάριδος και Καρυών, όπου έχουν τα περισσότερα προβλήματα και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης και τι πρέπει να γίνει για την άμεση διευκόλυνση και ανακούφιση της καθημερινότητας των καλλιεργητών αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή νέων καταστροφών σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Καυστικό άρθρο Πουλοκέφαλου: ΧΕΙΜΑΡΩΔΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Μια θεομηνία είναι θεομηνία και δεν προσφέρεται ούτε για μικροπολιτική ούτε για αντεγκλήσεις , όταν μάλιστα έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Όμως μια ακόμη προσέγγιση θα ήταν χρήσιμη αφού αυτό το ενδημικό πλέον φαινόμενο, με την αρωγή της κλιματικής αλλαγής θα μας επισκέπτεται τακτικότερα , με ένταση και με διάρκεια.
Καλαμάτα, Σπάρτη, Σκάλα, Μεσσήνη, Άργος, Κόρινθος, πριν από λίγο καιρό Μεγαλόπολη, Τεγέα, Τρίπολη , ένας κατάλογος που υπογραμμίζει με θλιβερό τρόπο τη ……. χειμαρρώδη αδιαφορία που διαρκώς θα διογκώνεται και θα « πνίγει» την πραγματικότητα!
Οι καταιγίδες που μας έπληξαν ήταν ισχυρότατες μεν , προβλέψιμες δε και τα καταστροφικά τους αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι μικρότερα και λιγότερα!
Γιατί όταν ρέματα εξαφανίζονται ή κάτω από μπάζα ή κάτω από έργα « αξιοποίησης » τοπικού χαρακτήρα ή για κοίτες που μεταβλήθηκαν σε οικόπεδα και οικοδομήθηκαν , τότε η οργή της φύσης είναι το επακόλουθο !
Η στάση των Νεοελλήνων απέναντι στα ρέματα , τους φυσικούς και αναντικατάστατους αποδέκτες των ομβρίων παραμένει εκμεταλλευτική χρόνια τώρα!
Όταν τα ρέματα με περίσσευμα ευκολίας, μετατρέπονται σε οικόπεδα ή γίνονται δρόμοι, ή παραγεμίζονται με μπάζα και αυτή η συνεχιζόμενη δράση είναι και παραμένει ακώλυτη, θα εξακολουθούμε να θρηνούμε και αθώα θύματα και θα χάνονται περιουσίες!
Η μανία της φύσης μπορεί να περιοριστεί ως προς τα αποτελέσματα αν εγκαίρως γίνουν τα αυτονόητα, όπως : Ο καθαρισμός της κοίτης των ποταμών και των ρεμάτων ( αποκλειστική αρμοδιότητα της Περιφέρειας) , η απομάκρυνση επιχώσεων και επικίνδυνων πρανών, η οριοθέτηση ρεμάτων, η παρεμπόδιση για απόρριψη μπάζων και σκουπιδιών στις κοίτες. Να γίνουν άμεσα υδρολογικές μελέτες για επισήμανση επικίνδυνων σημείων σε καλυμμένες κοίτες – αποδέκτες ομβρίων. Επανεξέταση των καλύψεων των ρεμάτων όπου έχουν επισυμβεί με διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής ανοικτών διατομών για την επιφανειακή απορροή των ομβρίων. Φύτευση των ορεινών κλιτύων περί τα ρέματα. Αντιπλημυρικά έργα ενίσχυσης τεχνητών αναχωμάτων, κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων και μικροφραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών. Εξασφάλιση της επιφανειακής απορροής των ομβρίων σε παραλιακές περιοχές .
Και τόσα ακόμη έργα που οι ειδικοί μπορούν να προτείνουν!
Έναντι όλων αυτών « διεπράχθησαν» και συνεχίζουν να γίνονται τα αντίθετα!
Λες και επικρατεί κατάσταση συλλογικής παράκρουσης! Κανένας δεν βλέπει πριν από το φαινόμενο, κανένας δεν ακούει , κανένας δεν τολμά , κανένας δεν ευθύνεται ! Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ , η μόνη σοβαρή πηγή χρηματοδότησης έργων υποδομής, κατακερματίζονται σε έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και χρησιμότητας!
Και ο τόπος πορεύεται ευάλωτος μέχρι την επόμενη θεομηνία , για να υπάρχει απλώς η ισχυρή τεκμηρίωση της «λασπωμένης» αλήθειας, της ολιγωρίας εκείνων που έχουν επιφορτισθεί με την καθημερινότητα αλλά και του σχεδιασμού της επόμενης μέρας. Οι οιωνεί ενεργοί πολίτες ας ευαισθητοποιηθούν και ας απαιτήσουν! Εν τέλει μια κοινωνία δεν κρίνεται μόνον από τους ταγούς της αλλά και από τους πολίτες της!

Ερώτηση ΚΚΕ Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Πελοπόννησο.

Μεγάλες και εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν για άλλη μια φορά στη Πελοπόννησο από τις πρόσφατες βροχές. Πέντε συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο.
Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια και μαγαζιά, κατεστραμμένα αυτοκίνητα, μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε υποδομές είναι η εικόνα που άφησε η κακοκαιρία στη Καλαμάτα, στο Ασπρόχωμα στη Θουρία, στο Πήδημα στον Άγιο Φλώρο, στη Σκάλα, στο Βλαχιώτη και στο Γεράκι στη Λακωνία, στο Αργος και αλλού.
Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργησίμων εκτάσεων στους Δήμους Καλαμάτας, Οιχαλίας Μεσσήνης και Γαργαλιάνων στη Μεσσηνία, στο Δήμο Ευρώτα στη Λακωνία και αλλού μετατράπηκαν σε λίμνες καταστρέφοντας καλλιέργειες.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδετε σε “θεομηνίες” ή στα “έντονα καιρικά φαινόμενα”.
Είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
Φταίει η πλημμελής συντήρηση και καθαρισμός φρεατίων, καναλιών χειμάρρων και ποταμών, αφού περικόπτονται δαπάνες στο όνομα της “δημοσιονομικής προσαρμογής” και των “δυνατοτήτων της οικονομίας”.
Φταίει η ανυπαρξία αποστραγγιστικών έργων στους εθνικούς δρόμους όπως Τρίπολης – Καλαμάτας, Γαργαλιάνοι – Ρωμανός ή αντιπλημμυρικών όπως η περιμετρική της Καλαμάτας που κατασκευάζουν ή εκμεταλλεύονται καπιταλιστικοί όμιλοι και πληρώνει ξανά και ξανά μέσω των πολλαπλών διοδίων ο λαός της περιοχής και ευρύτερα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
• Τι κονδύλια θα διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανακούφιση των πληγέντων για την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν.
• Τι μέτρα θα παρθούν για να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, Δημοτικά Τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη σε Εφορία, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και να παγώσουν τα χρέη προς τις Τράπεζες.
• Ποια έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας (αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά, αποστραγγιστικά, καθάρισμα κοίτης ποταμών, αρδευτικών καναλιών κλπ) είναι στις πρώτες προτεραιότητες για να μην επαναληφθούν τέτοιας έκτασης καταστροφές;

Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης