Επανέρχεται ο κύριος Γεωργακόπουλος Παναγιώτης από τη Σπάρτη, ο οποίος έχει πολλάκις αναφερθεί σε δημόσιες τοποθετήσεις του στο θέμα της Αρχαίας Πελλάνας. Αυτή τη φορά, με επιστολή του προς το βουλευτή Λακωνίας, κύριο Αραχωβίτη, ζητά τη συνδρομή στον αγώνα της συνέχισης των ανασκαφών και της ανάδειξης του εν λόγω μνημειακού συνόλου.
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αγαπητέ κύριε Βουλευτά,
Με αφορμή την παρουσία σας σε σύσκεψη, η οποία έλαβε χώρα την 13/06/2017 στο Υπουργείο Πολιτισμού με την Γ.Γ. κ. Βλαζάκη Μαρία με θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής της Λακωνίας, έτσι όπως αυτό διατυπώθηκε σε τοπικά Μ.Μ.Ε., σας αποστέλλω την παρούσα επιστολή (σε συνέχεια προγενέστερων επιστολών που σας έχουν κοινοποιηθεί) για να σας εκφράσω τις απόψεις μου, καθώς και τις ανησυχίες μου.
Συνοπτικά και εκ των προτέρων σας θυμίζω ότι:
Η ιστορία των αρχαιοτήτων στην περιοχή ξεκινά πριν περίπου ένα αιώνα (1926) και η κύρια ανασκαφή και αποκάλυψη πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1980 – 1995 από τον κ. Θ. Σπυρόπουλο, τον τότε Έφορο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Πρόκειται περί σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή της Πελλάνας (γενικώς παραδεκτό), που χρήζουν ιδιαίτερης εύνοιας από την Πολιτεία καθώς και των φορέων που την απαρτίζουν. Στη συνέχεια και μετά πολλών παλινωδιών η ανασκαφή περιορίστηκε περί το 2005 και από τότε έχει καταστεί ουσιαστικά ανενεργή, παρότι το θέμα των αρχαίων της Πελλάνας είναι πάντα ζωντανό και ελπιδοφόρο στις διαδικασίες των φορέων του Υπουργείου, καθότι και στις συνειδήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Η περιοχή που βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος (αν και τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα) είναι πλέον πολύ κοντά (10 λεπτά από το κέντρο της Σπάρτης), λόγω της νέας οδικής αρτηρίας Τρίπολη – Σπάρτη και μάλιστα λόγω του Κόμβου Πελλάνας απέχει μόλις 2 λεπτά από αυτόν (πλήρως ασφαλτωμένος).
Μάλιστα παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της επίσκεψης μεμονωμένων ατόμων ή και οργανωμένων συνόλων (με λεωφορεία) που αναζητούν τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα. Φαινόμενο το οποίο το έζησα αυτοπρόσωπος. Σε όλες τις περιπτώσεις οι κάτοικοι υποδεικνύουν τους χώρους των ευρημάτων οι οποίοι όμως είναι κλειστοί και απροσπέλαστοι.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής όλα αυτά τα χρόνια παρατηρώ ότι μάχονται για το αυτονόητο. Μάχονται για την συνέχιση της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, για την προάσπιση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς μέσω της Αρχαίας Πελλάνας και ολόκληρης της Λακωνίας. Και αυτό ανεξάρτητα από Κόμματα, Παρατάξεις, Χρώματα, Ομάδες και συμφέροντα.
Υπό των ανωτέρω,
Σας παρακαλώ για την συνδρομή σας (ως κυβερνητικός Βουλευτής) σε αυτόν τον αγώνα της συνέχισης των ανασκαφών και της ανάδειξης του εξέχοντος αυτού μνημειακού συνόλου, πέρα από τυχόν αγκυλώσεις ή στρεβλώσεις του παρελθόντος. Πέρα από τυχόν διενέξεις αρχαιολογικού ή άλλου «ενδιαφέροντος» και γραφειοκρατικών διαδικασιών του κατεστημένου παρελθόντος.
Θα ήθελα στην πιο πάνω σύσκεψη να είχατε ασχοληθεί και συζητήσει ΚΑΙ το θέμα της Αρχαίας Πελλάνας (ως αποτέλεσμα προηγούμενων κοινοπ. επιστολών μου σε εσάς για το θέμα), το οποίο δεν το είδα να περιλαμβάνεται στα σημαντικά θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Νομού Λακωνίας.
Θεωρώ προσωπικά ότι είναι σημαντικό θέμα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, εφάμιλλο ίσως με το θέμα του νέου Μουσείου Σπάρτης. Εάν όμως τέθηκε το θέμα της Αρχαίας Πελλάνας, το οποίο όμως δεν συμπεριλήφθηκε στις δημοσιεύσεις, παρακαλώ όπως με ενημερώσετε σχετικά και κατ΄ επέκταση την κοινή γνώμη περί των συζητήσεων και ενδεχόμενος της θετικής ή μη πορείας του.
Σημαντική πηγή πληροφοριών είναι :
•Η απάντηση της ΕΦ.Α.ΛΑΚ. στον υπογράφων με απ 397/133/15-2-2017.
•Η απάντηση του Υπουργείου ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΠΚΕ/39903/276/7-4-2017 μετά από αναφορά του Βουλευτή κ. Δαβάκη Αθανασίου (μετά από ενδιαφέρον του ιδίου).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ευγενική και ουσιαστική συνδρομή σας.
ΥΓ. Η παρούσα επιστολή παρότι κοινοποιείται στου λοιπούς Βουλευτές της Λακωνίας εντούτοις αναφέρεται σε αυτούς και τους αφορά, καθότι οι Βουλευτές είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Πολιτών και Πολιτείας.
Μετά τιμής
Γεωργακόπουλος Παναγιώτης