Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στη Σπάρτη

Ο Δήμος Σπάρτης συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με στόχο την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και ευαισθητοποίησης των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Στόχος των δράσεων είναι η συμμετοχή όλων στις δράσεις που αφορούν μικορύς και μεγάλους. Το 2015 διοργανώθηκε μια ποδηλατοπορεία στο κέντρο της πόλης με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών. Για το λόγο αυτό ο Δήμο μας μαζί με άλλους 15 Δήμους της Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 10.000 € για την πραγματοποίηση δράσεων και μόνιμων έργων.

Για το θέμα μίλησε σήμερα στον αέρα του FLY ο δήμαρχος Σπάρτης, κύριος Βαγγέλης Βαλιώτης.

Έτσι το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές δράσεις από 16-22 Σεπτεμβρίου με κορύφωση των εκδηλώσεων την 22η Σεπτεμβρίου «Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο» όπου προγραμματίζεται μεγάλη ποδηλατοπορεία από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης μέχρι το Στάδιο και με τελικό προορισμό το Μανουσάκειο Μουσείο.
Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική και αναγκαία ώστε να γίνει εμφανές η σημασία ενός ποδηλατόδρομου στην πόλη που θα δώσει διέξοδο στο κυκλοφοριακό πρόβλημα αλλά και που ένας μεγάλος αριθμός πολιτών επιθυμεί και θέλει να κινείται με αυτό. Την ημέρα αυτή η οδός Κων. Παλαιολόγου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα είναι ένας μεγάλος ποδηλατόδρομος και στα δύο ρεύματα.

Έμποροι, εργαζόμενοι, μαθητές και επισκέπτες της πόλης καλούνται να μετακινηθούν πεζοί ή με ποδήλατο ώστε να προωθήσουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, την τόνωση της ζωτικότητας της πόλης μας καθώς και να συμμετάσχουμε στην διεκδίκηση των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Οι συμμετέχοντες στην ποδηλατοπορεία το απόγευμα εκείνης της ημέρας θα έχουν το προνόμιο να διεκδικήσουν δώρα και προσφορές από καφέ, εστιατόρια και καταστήματα που στηρίζουν αυτή την δράση.

Επιπλέον στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ο Δήμος προγραμματίζει να κατασκευάσει μόνιμες θέσης στάθμευσης σε σημαντικά σημεία της πόλης ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες που επιλέγουν να μετακινηθούν με το ποδήλατο.

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας ξεκινάνε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με μικρούς μαθητές της Γ’ τάξης Δημοτικού να μαθαίνουν τα σήματα κυκλοφοριακής αγωγής ενώ το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στη συμβολή Κων.Παλιολόγου και Λυκούργου θα μάθουμε πως παίζεται το σκάκι από τον Σκακιστικό Σύλλογο με τους Μαρία Πετσετίδη, Γιώργο Κωστιάνη και Βασίλη Δημητρόπουλο.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου τα Δημοτικά Μουσεία της πόλης –Μουσείο Νεώτερης Σπάρτης και Μανουσάκειο Μουσείο – μαζί με την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη και το ΜΟυσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιου θα είναι ανοιχτά να μας υποδεχτούν ενώ στο Πάρκο ΟΤΕ ο Τάκης Αλεξανδράκης από το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες του Ν.Λακωνίας θα μας δείξει στην πράξη πως θα κινηθούμε με τα μάτια κλειστά και με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού όπως ένας τυφλός.

Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν παιδικοί αγώνες μπάσκετ με την συμμετοχή όλων των Αθλητικών Συλλόγων της πόλης στη συμβολή Κων.Παλιολόγου και Λυκούργου ενώ την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου χορεύουμε σε ρυθμούς Λάτιν μαζί με τους χορευτικούς συλλόγους της πόλης και την μπάντα Grupo Buenaventura.

Τέλος στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου η Εφορία Αρχαιοτήτων ξεναγεί μικρούς μαθητές της Ε΄ Δημοτικού στο Αρχαιολογικό Μουσείο , στην Αίθουσα Ψηφιδωτών και στην Αρχαία Σπάρτη.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους να παίξουμε, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε και παράλληλα να χαρούμε τις ομορφιές τις πόλης μας πεζοί ή με ποδήλατο.

Για το Δήμο
Μακρυσοπούλου Χριστίνα
Δημοτική Σύμβουλος