Περίπου στα ίδια επίπεδα µε πέρσι κινείται η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών, όµως µε αισθητή παρουσία του φαινοµένου της µικροκαρπίας, ενώ ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται οι τιµές προς εξαγωγή του προϊόντος. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά µέχρι στιγµής για τη σεζόν 2017/2018 κ.ά. σχετικά µε τα ελληνικά πορτοκάλια, όπως ανέφερε στην «;Ύπαιθρο Χώρα» ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύµβουλος του INCOFRUIT-HELLAS.
«Η ροή των εξαγωγών χαρακτηρίζεται φυσιολογική. Ωστόσο, δεν επαναλήφθηκε το περσινό ρεκόρ δεκαετίας όσον αφορά το τονάζ. Επίσης, µετά τις γιορτές εµφανίζεται µια κάµψη όµως σύντοµα θα επέλθει βελτίωση της ζήτησης από το εξωτερικό», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.
Μεταξύ 15-20 λεπτών το κιλό πωλούνται αυτό το διάστηµα στον Νοµό Αργολίδας τα Μέρλιν αναλόγως ποιότητας και µεγέθους. Αυτό σηµείωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Οµάδας Παραγωγών «ΚΑΣΟΑ – ΔΑΝΑΟΣ», Γιώργος Ντόκος. Υπενθυµίζεται ότι πέρσι στις αρχές του έτους οι τιµές παραγωγού είχαν ως εξής: 17 λεπτά για τις Ναβαλίνες και 14 λεπτά για τα Μέρλιν. Ακόµη, αξίζει να σηµειωθεί ότι αναµένεται µείωση της τάξης του 20%-30% στη φετινή παραγωγή της Αργολίδας λόγω της χαλαζόπτωσης. Λίγο πιο πάνω, όσον αφορά τις τιµές, βρίσκεται το λακωνικό πορτοκάλι, αφού το 2016 κυµαινόταν από 12-15 λεπτά και το 2017 έφτασε τα 20 λεπτά. Παράλληλα, αύξηση κατά 20%-30% αναµένεται στην παραγωγή πορτοκαλιών της Σπάρτης.
Αδύναµη ζήτηση αµέσως µετά τις γιορτές
Όσον αφορά τη ζήτηση από το εξωτερικό και την εγχώρια αγορά, ο κ. Ντόκος σηµειώνει ότι «αµέσως µετά τις γιορτές παρατηρείται συνήθως µια καθίζηση. Αναµένουµε όµως να δούµε και πάλι κινητικότητα στην αγορά για τα πορτοκάλια». Επιπλέον, ανασταλτικός παράγοντας στις εξαγωγές των ελληνικών πορτοκαλιών –σύµφωνα µε τον ίδιο– αποτελεί και το γεγονός ότι φέτος είναι αρκετά ψιλά (µικρά), οπότε οδηγούνται προς χυµοποίηση. Η τιµή παραγωγού για τα πορτοκάλια χυµοποίησης φέτος αγγίζει τα 9 λεπτά το κιλό έναντι των 8 λεπτών πέρσι.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκµηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, οι εξαγωγές νωπών πορτοκαλιών για την εβδοµάδα 30/12/2017 – 5/1/2018 έφτασαν τους 106.713 τόνους έναντι αντίστοιχων περσινών 131.296 τόνων.
Πρωταγωνιστεί η Ισπανία
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), από τα συνολικά 2,8 εκατ. στρέµµατα, που είναι αφιερωµένα στην καλλιέργεια πορτοκαλιού, τα µισά βρίσκονται στην Ισπανία. Για το 2016, σύµφωνα µε έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, περισσότερα από 2,7 εκατ. τόνοι πορτοκάλια, αξίας 1,8 δισ. ευρώ, εξήχθησαν από τα κράτη-µέλη της ΕΕ.
Περίπου το 90% αυτών, ήτοι 2,4 εκατ. τόνοι, κατευθύνθηκαν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Μεταξύ των κρατών-µελών της ΕΕ, η Ισπανία (1,6 εκατ. τόνοι εξήγαγε το 2016 ή 57% των συνολικών εξαγωγών πορτοκαλιών της ΕΕ) ήταν πρώτη µεταξύ των κρατών-µελών, καθώς εξήγαγε τα πιο πολλά πορτοκάλια. Στη 2η θέση βρίσκεται η Ελλάδα µε 462.000 τόνους (17%). Τέλος, πάνω από το 70% των πορτοκαλιών που εισάγεται εκτός της ΕΕ προέρχεται από τη Νότια Αφρική ή την Αίγυπτο. Τέλος, Ολλανδία (548.000 τόνοι), Γαλλία (506.000 τόνοι) και Γερµανία (490.000 τόνοι) αποτελούν τα κράτη-µέλη που εισήγαγαν πιο πολλά πορτοκάλια το 2016.
Στην 8η θέση διεθνώς στα εσπεριδοειδή η Τουρκία
Συνολικά 4,3 εκατ. τόνους εσπεριδοειδή –συµπεριλαµβανοµένων πορτοκαλιών, λεµονιών, µανταρινιών και γκρέιπφρουτ– παρήγαγε η Τουρκία για τη σεζόν 2016/2017, σύµφωνα µε πρόσφατη έκθεση του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA). Σηµειώνεται ότι η γειτονική χώρα κατατάσσεται στην 8η θέση παγκοσµίως στην παραγωγή πορτοκαλιών µε µερίδιο 2,7%. Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική παραγωγή εσπεριδοειδών είναι 63% πάνω από την εγχώρια κατανάλωση. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι Τούρκοι παραγωγοί αναζητούν νέες ποικιλίες από άλλες χώρες που πρωτοστατούν στην παραγωγή εσπεριδοειδών για να βελτιώσουν την εγχώρια σοδειά και να προσελκύσουν νέες αγορές για εξαγωγές. Συνολικά, το 50% της τουρκικής παραγωγής, αξίας 880 εκατ. δολαρίων εξάγεται µε κορυφαίους προορισµούς τη Ρωσία, το Ιράκ και την Ουκρανία.