Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης “Δίαυλος”

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, θα ήθελε να σας ενημερώσει για τις επιστημονικές δράσεις που, μέχρι στιγμής, είναι προγραμματισμένες να υλοποιηθούν για τον Σεπτέμβριο & Οκτώβριο.

Παρέμβαση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

Σε συνεργασία με τον Δ/ντή του Γυμνασίου Ελαφονήσου κ. Στυβακτά Παναγιώτη, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 το πρωί, η κα Παπαδοπούλου Ιωάννα, ψυχολόγος, θα πραγματοποιήσει βραχεία βιωματική παρέμβαση, στους μαθητές του Γυμνασίου Ελαφονήσου στη θεματική «Διαδίκτυο: Ασφαλής πλοήγηση – Εθισμός – Προστασία»

Παρέμβαση σε γονείς:

Σε συνεργασία με κ. Λιάρου Ευσταθία, Αντιδήμαρχο του Δ. Ελαφονήσου και την κ. Αρώνη Αρχοντούλα από τον Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ελαφονήσου, διοργανώνουμε μια ομιλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης προς τους γονείς με τίτλο: «Οργάνωση και Εποπτεία της μελέτης του παιδιού στο σπίτι», που θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Σκηνής του Δημοτικού σχολείου Ελαφονήσου, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα: 6:30 το απόγευμα, με εισηγήτρια την ψυχολόγο κα Παπαδοπούλου Ιωάννα

Παρέμβαση στο Στρατό:

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης ΥΠΕΘΑ-ΟΚΑΝΑ για το 2015-2016, το Κ.Π. σε συνεργασία με τον Διοικητή – Ταξίαρχο κ. Ρεκουνιώτη Αθανάσιο και τον Διοικητή Τάγματος Νεοσυλλέκτων κ. Βλάσση, θα πραγματοποιηθεί δίωρη εκπαιδευτική διάλεξη στους νεοσύλλεκτους του ΚΕΕΜ Σπάρτης την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 5:30 το απόγευμα στην θεματική: «Εξαρτησιογόνες ουσίες»
Υπεύθυνη συντονίστρια της εν λόγω δράσης θα είναι η Κοινωνική Λειτουργός κα Καργάκου Κατερίνα, Επιστημονικό Στέλεχος του «Διαύλου».

Σεμινάρια σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:

Το να δουλεύει κανείς σε σχολείο απαιτεί υπομονή, αγάπη για τα παιδιά και μια έμφυτη παιδικότητα που βοηθά να ακολουθήσεις τους ρυθμούς και τις ανάγκες των παιδιών που συχνά είναι πολύ διαφορετικά από των ενηλίκων. Δυστυχώς η χρόνια ενασχόληση και οι αντίξοες πολλές φορές συνθήκες σε αρκετές περιπτώσεις εξουθενώνουν επαγγελματικά.

Ο εκπαιδευτικός καλείται καθημερινά να λειτουργήσει συμβουλευτικά προς πολλές κατευθύνσεις: το άτομο/μαθητή, την ομάδα/τάξη και τους γονείς, γεγονός που κάνει πιο δύσκολο το έργο του. Καθημερινά στην επαφή του με τα παιδιά συναντά προβλήματα που χρήζουν ιδιαίτερης βοήθειας και συχνά δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει.

Οι εκπαιδευτικοί στο σύνολο τους δηλώνουν ότι χρειάζονται βοήθεια και υποστήριξη. Είναι σημαντικό για τον εκπαιδευτικό να μπορεί να βρίσκει πηγές βοήθειας και στήριξης για να παραμένει λειτουργικός, δραστήριος και πάνω από όλα ικανοποιημένος από τη δουλειά του.

Το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ», αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εκπαιδευτικών στην εκμάθηση τεχνικών βιωματικής εκπαίδευσης, διοργανώνει δύο ακόμη σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτικών Α/βάθμιας εκπαίδευσης, στην εφαρμογή των τεχνικών αυτών, με τίτλο: «Τεχνικές Βιωματικής Εκπαίδευσης». Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και λόγω μεγάλου αριθμού αιτημάτων από τους εκπαιδευτικούς, το επιστημονικό προσωπικό του Διαύλου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει δύο ακόμη, ένα στα Παπαδιάνικα και ένα στη Σπάρτη.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα διαπραγματευτούμε, μέσω βιωματικών ασκήσεων τις εξής θεματικές ενότητες:

•Συναισθήματα
•Ταυτότητα – Αυτοεκτίμηση
•Κατανόηση επιρροών και λήψη αποφάσεων
•Συνεργασία- Επίλυση συγκρούσεων
•Αποδοχή διαφορετικότητας

Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν: Το πρώτο, στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου Παπαδιανίκων κατά τις ημερομηνίες 26, 28 Σεπτεμβρίου και 03 & 05 Οκτωβρίου και ώρες: 5:00 – 08:30 το απόγευμα με εκπαιδεύτριες τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο και Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική Λειτουργό.
και το δεύτερο, στη Σπάρτη στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» στις 10, 12 & 17 Οκτωβρίου και ώρες 17:00 ως 21:00 με εκπαιδεύτριες τις κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγο και Καργάκου Κατερίνα – Κοινωνική Λειτουργό.