Σε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό αναδεικνύεται το 2017. Οι αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας έχουν απογειωθεί το ίδιο όμως και οι… τιμές των ξενοδοχείων τον Αύγουστο.
Πάντως οι περισσότεροι τουρίστες, όπως ο Πίτερ από το Λονδίνο που μιλάει στο Star και κάνει διακοπές δύο εβδομάδες στην Αθήνα, επιστρέφοντας στην πατρίδα του διαβεβαιώνουν ότι θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας.
«Η Ελλάδα είναι ένας δημοφιλής προορισμός» δηλώνει και προσθέτει ότι «αν πάτε στο Λονδίνο όλοι οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα».
Όπως και σ’ εκείνον, έτσι και σε χιλιάδες ακόμη τουρίστες, η Ελλάδα προσφέρει αυτό που τους λείπει. Την προτίμηση στη χώρα μας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των αεροδρόμιων. Μόνο τον Ιούλιο καταγράφονται 7,5% περισσότερες αφίξεις σε σχέση με πέρυσι. Από 3.460.284 επιβάτες το 2016 , 3.718.749 επιβάτες το 2017.
«Κάθε χρόνο 800 με 1.000.000 θέσεις προστίθενται στον προορισμό Ελλάδα. Όταν έρχονται αεροπλάνα και είναι εύκολη η μεταφορά τους στα μεγάλα αεροδρόμια και η πρόσβαση είναι άμεση, αυτό προτρέπει τον ταξιδιώτη να πάει σε μια χώρα. Δεύτερο η χώρα προσφέρει ασφάλεια. Είναι κάτι που το ζητάνε όλοι» δηλώνει ο Λύσσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων.
Η αυξημένη τουριστική κίνηση μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της trivago, ανέβασε το μήνα Αύγουστο τη μέση online τιμή των ξενοδοχείων σε δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.
«Tόσο η φορολογία στο εισόδημα όσο και οι έμμεσοι φόροι, είναι εκείνοι οι οποίοι πρέπει να ανεβάσουν δυστυχώς ως ένα ποσοστό το κόστος για να μπορέσει αυτό να βγει στην πώληση και αντίστοιχα να εισπραχθεί από για να δοθεί και στο ίδιο το κράτος» δηλώνει ο Γρηγόρης Τάσσιος, πρόεδρος των ξενοδόχων της Χαλκιδικής.
Η αύξηση υπολογίζεται στο 10 – 20%, με την Ελλάδα να βρίσκεται φέτος στην πρώτη τριάδα των χωρών με τις ακριβότερες online τιμές ξενοδοχείων. Πρώτη είναι η Ελβετία, με μέση τιμή δίκλινου τα 193 ευρώ. Δεύτερη η Δανία με 188 ευρώ, και τρίτοι εμείς με 177 ευρώ τη βραδιά.
«Σαφέστατα υπάρχει αυτός ο μέσος όρος, ναι, αλλά δεν ισχύει για όλους. Δηλαδή το νούμερο δεν ισχύει για κάποιον πριν από 6 και 5 μήνες. Ισχύει για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» διευκρινίζει ο Γιάννης Πετρούλιας, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων σε ξενοδοχεία. Όσον αφορά την Αθήνα, συμπληρώνει ότι πρέπει να υπολογίσουμε έναν μέσο όρο τιμής στα 100 με 120 ευρώ, με μια τιμή στα 100 ευρώ να θεωρείται λογική για αυτή την περίοδο.
«100 ευρώ τη βραδιά, τόσα πληρώνουμε. Είναι λίγο πιο ακριβό, αλλά μιλάμε για την πρωτεύουσα μιας χώρας, οπότε δεν είναι τόσο ακριβό. Όπου αλλού έχω πάει, στο Παρίσι, στο Αμστερνταμ, τόσο πληρώνεις γενικά» δηλώνει τουρίστας στην κάμερα του Star.
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσοι τουρίστες θα έρθουν, καθώς τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα θετικά. Το ζήτημα είναι πόσα ξοδεύουν στην καθημερινότητα και όχι μόνο στη διαμονή. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η δαπάνη του μέσου τουρίστα υποχώρησε φέτος κατά 0,4%.