Απάντηση Βαλιώτη στο δημοσίευμα της Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Η Δημοτική αρχή του Δήμου Σπάρτης συνεπής στις δεσμεύσεις της, οφείλει με θάρρος και ειλικρίνεια να απαντήσει σε δημοσιεύματα που έλαβαν χώρα σε πρωτοσέλιδα άρθρα εφημερίδων και ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης κατόπιν επιστολής, προς τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Βαγγέλη Βαλιώτη, η οποία εστάλει από κοινού από τη Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και τη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Είναι τουλάχιστον ύποπτο και με συγκεκριμένες προφανώς σκοπιμότητες, τόσο οι τίτλοι των άρθρων όσο και η χρονική στιγμή που εμφανίστηκαν.
Η Δημοτική αρχή, από την έναρξη της θητείας της, προέταξε με σαφή πολιτική θέση αλλά και υψηλή προτεραιότητα δραστηριοτήτων, την διευθέτηση, οργάνωση και εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας όσον αφορά την σωστή – σύγχρονη και πολιτισμένη διαχείριση και προπάντων ευζωία, των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην γεωγραφική ενότητα του Δήμου μας.
Από τις πρώτα κιόλας ημέρες διοίκησης του Δήμου, αρχές Σεπτεμβρίου 2014, ορίσαμε με σαφήνεια τις προτεραιότητες μας όσον αφορά το δύσκολο θέμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και κυρίως τους τετράποδους φίλους του ανθρώπου, τους σκύλους.
Η στείρωση κατά προτεραιότητα όλων των αδέσποτων θηλυκών ζώων, η ηλεκτρονική τους σήμανση με παράλληλη καταγραφή και φωτογράφιση τους, ο απαραίτητος εμβολιασμός και η αποπαρασίτωση τους, μας οδήγησαν να έχουμε πετύχει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους υψηλούς μας στόχους από τους πρώτους κιόλας μήνες.
Η αναζήτηση κατάλληλου χώρου για ίδρυση και λειτουργία νέου σύγχρονου καταφυγίου ξεκίνησε και σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής και αδειοδότησης.

Συνολικά στειρώθηκαν 79 ζώα, εμβολιάσθηκαν, σημάνθηκαν και καταγράφηκαν ηλεκτρονικά 138 ζώα, πραγματοποιήθηκε τόσο εντατική όσο και απλή ιατρική παρακολούθηση σε ιατρείο σε περισσότερα από 200 σκυλιά, καθώς επίσης ελέχθησαν με διπλό τέστ λεϊσμανίασης- ερλιχίωσης περισσότερα από 44 ζώα.
Η παρουσία ιδιώτη κτηνίατρου μέσω προγραμματικής σύμβασης είναι θεμελιώδες εργαλείο στην προσπάθεια μας (Το 2015 ο κτηνίατρος παρείχε υπηρεσίες συνολικά σε 630 περιπτώσεις).

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε στο θέμα της προμήθειας της τροφής των σκύλων.
Ο Δήμος προμηθεύτηκε για το έτος 2015, 24.400 κιλά εξαιρετικής ποιότητας ζωοτροφής, ικανής να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των υπό διαχείριση και έλεγχο αδέσποτων σκύλων στο Δήμο.
Συγκεκριμένα άτομα, μέλη του Φιλοζωϊκού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σπάρτης είχαν αναλάβει σε συνεργασία με τον Δήμο, σε ημερήσια βάση την φροντίδα και διανομή της ζωοτροφής.

Δυστυχώς διαπιστώθηκε από αρμόδιους παράγοντες του Δήμου, ότι οι χορηγούμενες ημερήσιες ποσότητες της συγκεκριμένης ζωοτροφής, προς κατανάλωση, από τα καταγεγραμμένα ζώα ήταν τουλάχιστον οι διπλάσιες της ενδεδειγμένης ποσότητας, πάντα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του εργοστασίου παρασκευής αλλά και της ζωοτεχνικής επιστήμης.
Προς απάντηση των ανυπόστατων και καθαρά θεωρητικών ισχυρισμών περί «περιορισμού της τροφής» και «περί κινδύνου έλλειψης τροφής σε κάποια ζώα» σαν ενημερώνουμε ότι τα περισσότερα ζώα είναι σε ατομικό χώρο καθώς επίσης δια της ιδιαίτερης φροντίδας και παρακολούθησης ουδέποτε έχει παρατηρηθεί έλλειψη ή απουσία τροφής σε ζώο που διαβιεί σε ομάδα των 2- 3 ζώων.
‘Άλλωστε η πιθανή κατανάλωση επιπλέον τροφής από συγκεκριμένο δραστήριο σκύλο, τυχόν ευρισκόμενος σε ομαδικό κελί, θα οδηγούσε σε λίγες εβδομάδες σε παχυσαρκία και εμφανή τα σημάδια κακής διαβίωσης.
Τούτο δεν συμβαίνει για κανένα από τα ζώα που φροντίζονται, είτε στο καταφύγιο, είτε αυτά που ευρίσκονται ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ο Δήμος Σπάρτης έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση συνεργασίας με τον Φιλοζωικό και πολιτιστικό Σύλλογο Σπάρτης από τον Μάρτιο του 2015 και είναι από τους λίγους σχετικά Δήμους στη χώρα μας που έχει συνειδητά και στρατηγικά επενδύσει στην ελαχιστοποίηση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με έμπρακτες και συγκεκριμένες ενέργειες.

Η συνεργασία με τον συγκεκριμένο σύλλογο άρχισε να δείχνει τα πρώτα θετικά σημάδια τόσο στην καλλίτερη οργάνωση και διευθέτηση διαφόρων προβλημάτων στο ιδιαίτερο επίπεδο των αδέσποτων ζώων, με υιοθεσίες νεαρών αλλά και ώριμων ζώων, συστηματικές στειρώσεις, ενημέρωσης του κόσμου, εκδηλώσεις, φυλλάδια και άλλα σχετικά, αλλά και στο επίπεδο της άμεσης ανταπόκρισης στα καθημερινά προβλήματα ή και αιτήματα των δημοτών.
Προ ολίγων ημερών η Δήμος Σπάρτης υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με εξωτερικό συνεργάτη για την καθημερινή παροχή υπηρεσιών περίθαλψης και φροντίδας των ζώων τόσο στο χώρο του καταφυγίου όσο και εκτός αυτού.
Είναι προφανές, ότι συγκεκριμένα άτομα δημιούργησαν και διέσπειραν κακοήθης και ανυπόστατες πληροφορίες όταν υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τις επιστημονικές οδηγίες κτηνιάτρων και γεωπόνων προς καλλίτερη ευζωία των ζώων. Είναι προφανές ότι προσπάθησαν να παραπλανήσουν την Ομοσπονδία και την Συντονιστική Επιτροπή.
Είναι επίσης άξιον παρατήρησης η πρόδηλη παραπλάνηση της ομοσπονδίας και της πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής με πληροφορίες από άτομα που μέχρι χθες συντηρούσαν ένα κλίμα καθολικής αδιαφάνειας στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο μας.
Είμαστε σαν Δήμος σε κάθε περίπτωση διάπλατα ανοιχτοί και πρόθυμοι να δεχθούμε την οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική σας για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τετράποδων αυτών φίλων μας στα πλαίσια των νόμιμων και εφικτών δυνατοτήτων μας.
Η πολιτισμένη συμβίωση με τα ζώα συντροφιάς, σκυλιά ή γάτες στο Δήμο μας είναι δεδομένη και θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν να το βελτιώσουμε και να το αναδείξουμε.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης

Ευάγγελος Βαλιώτης