Ξεκίνησε η προκαταρκτική μελέτη από το “Μορέα” για τα αντιπλημμυρικά έργα γύρω από τον αυτοκινητόδρομο και τον περιφερειακό της Καλαμάτας.
Στόχος του υπουργείου Υποδομών είναι να πραγματοποιηθούν έργα στα σημεία που παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα και προκλήθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές από τις περσινές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα έργα θα ξεκινήσουν ή θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2018, και για τη χρηματοδότησή τους υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την εξασφάλιση πόρων από Κοινοτικά προγράμματα ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τα πιο σοβαρά ζητήματα, με τα οποία ασχολείται η μελέτη, εστιάζονται: 1) Στην περιοχή Μεσσήνης – Ασπροχώματος (ευρύτερη στην περιοχή του αεροδρομίου Καλαμάτας). 2) Στην περιοχή Πηδήματος και 3) στην περιοχή ανάντη και κατάντη του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, οι εργασίες αυτές δεν περιλαμβάνονταν στις υποχρεώσεις του “Μορέα” με βάση τις διατάξεις και τους όρους της σύμβασης παραχώρησης που ίσχυαν κατά τη δημοπράτησή τους. Αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθούν προβλήματα που οφείλονταν στην υδραυλική ανεπάρκεια των αποδεκτών κατάντη, λόγω άναρχης δόμησης, ελλιπούς συντήρησης και καθαρισμού κλπ.
Μετά την ολοκλήρωση και την υποβολή των μελετών, θα ακολουθήσει επιλογή εκ μέρους του Δημοσίου, ώστε να υλοποιηθούν μόνον οι αναγκαίες εργασίες που θα προκύψουν από τις μελέτες.
Με βάση τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, “ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων αυτών για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλων των περιοχών στην Ελλάδα (που σχετίζεται με την αντιπλημμυρική προστασία στις περιοχές κατάντη των αυτοκινητοδρόμων στην Μεσσηνία, στη Βόρεια Πελοπόννησο και στην Ιόνια Οδό) ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ”.
Με βάση την απόφαση του υπουργού που εκδόθηκε, “έχει εκπονηθεί και οι υποβάλλεται άμεσα ο πρώτος κύκλος των μελετών για την υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας άμεσης προτεραιότητας. Στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή των επειγόντων έργων με στόχευση το σύνολο των εργασιών να ολοκληρωθεί εντός του 2018”.
Γιάννης Σινάπης