Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, ήταν ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής του και ίσως το μεγαλύτερο θέατρο κατά την αρχαιότητα, που ήταν σχεδιασμένο για να υποδέχεται 17.000 θεατές!!! Το αρχαίο θέατρο Σπάρτης, αφού λεηλατήθηκε ΚΑΙ από τους «νέους Σπαρτιάτες» που πήραν τα μάρμαρά του για οικοδομικό υλικό, παρέμεινε αφημένο στην κακιά του μοίρα έως ότου πήρε το δρόμο της επαναλειτουργίας του, έπειτα από την ολοκλήρωση μελέτης που εκπονήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, και μετά από πρωτοβουλία του σωματείου “Διάζωμα” του Σταύρου Μπένου και του πρώην υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, στα 2013.
Σύμφωνα με τη μελέτη, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αποκατάστασης του κοίλου, το θέατρο θα μπορεί να υποδεχθεί περίπου 700 θεατές, ενώ με την μελλοντική ολοκλήρωση των εργασιών στο μέσο και ανώτερο κοίλο, ο αριθμός των θεατών θα μπορεί να ξεπεράσει τα 2.000 άτομα!!!
Σε συνέχεια της Μελέτης, το 2014, ο τέως Δήμαρχος Σπάρτης Δημοσθένης Ματάλας παρεχώρησε γήπεδο ιδιοκτησίας του εντός της ζώνης Α΄ του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Σπάρτης και νότια του αρχαίου θεάτρου, με αντικειμενικό σκοπό την κατά το δυνατό καλύτερη εφαρμογή της μελέτης αποκατάστασης και της καλύτερης ανάδειξης και αξιοποίησης του μνημείου.
Σήμερα, 2017, η στάχτη, η οποία μονίμως σκεπάζει τα της τοπικής ανάπτυξης, σκέπασε ΚΑΙ το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης, παρά την έτοιμη Μελέτη-δωρεά, παρά την ευγενή παραχώρηση-δωρεά του οικοπέδου.
Κατά τ’ άλλα, ως νέοι Δον Κιχώτες , “κυνηγάμε” το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, τη στιγμή που δεν αξιοποιούμε έργα , που μας προσφέρονται, κυριολεκτικά, “στο πιάτο”.
Γιατί, πλέον, να ενδιαφερθεί για τη Σπάρτη κάποιος ευπατρίδης, δωρητής κι ευεργέτης, αφού εισπράττει αδιαφορία, περιφρόνηση και προσβολή;
Αισθάνεται, άραγε, την ανάγκη κάποιος αρμόδιος να δώσει επαρκείς απαντήσεις κι εξηγήσεις;
Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης