Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης;

Τα χαρτιά του άνοιξε για πρώτη φορά στο ArcadiaPortal.gr ο Πέτρος Τομάρας, ο νέος διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, ο οποίος επίσημα ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 2016. Ο κ. Τομάρας μίλησε για το Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης, αλλά και για το Ψυχιατρείο, για τις ελλείψεις και τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να καλυφθούν, αλλά και για τον υλικό εξοπλισμό του ιδρύματος.

Το σύστημα υγείας στη χώρα εμφανίζει σημαντικά προβλήματα σε όλα τα στάδια της διαδικασίας μετασχηματισμού των υγειονομικών πόρων σε αποτελέσματα Υγείας, εκτεινόμενα από τις βασικές χρηματοοικονομικές ροές (ασφάλιση, κρατική συμμετοχή, ίδιες πληρωμές) έως τις τελικές εκβάσεις για τους χρήστες και το γενικότερο επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Ο κ. Τομάρας έχει ένα πλούσιο βιογραφικό -έχει μεταξύ άλλων εργαστεί στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ), ως Τακτικός Καθηγητής Μάρκετινγκ (αρχικά Επίκουρος και Αναπληρωτής) στο ΤΕΙ Αθήνας στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, έχει υπάρξει Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου στο Περιφερειακό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας» και Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας- ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού και έχει λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική, πλήθος δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και πολλές συμμετοχές σε συνέδρια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας σχετικές με την κατάσταση την οποία παρέλαβε το Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης, ο κ. Τομάρας αναγνώρισε ότι πολλές αλλαγές στη διοίκηση του νοσοκομείου και η μη σταθερότητα, όπως ήταν επόμενο, έχουν δημιουργήσει κάποια προβλήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί παρά τη σημαντική προσπάθεια που συνεχώς καταβάλλει το προσωπικό του νοσοκομείου.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Είναι πάρα πολλές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και σε ιατρικό προσωπικό αναγνώρισε παρά τις όποιες προσλήψεις έχουν γίνει. Η παιδιατρική κλινική καθώς και το ογκολογικό χρήζουν άμεσης ενίσχυσης λόγω των πολλών συνταξιοδοτήσεων, αλλά και η καρδιολογική κλινική χρειάζεται μία τονωτική ένεση, όπως χαρακτηριστικά είπε, και ανέφερε ότι γίνονται ορισμένες παρεμβάσεις για να γίνουν προσλήψεις γιατρών.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΥΛΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ

Ως προς το αν γίνονται κανονικά τα χειρουργεία, ο διοικητής απάντησε ότι το καλοκαίρι τα χειρουργεία ήταν κλειστά επειδή δεν υπήρχαν νοσηλευτές και υπολειτουργούσαν, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία. Σήμερα δεν υπάρχουν πολλά χρήματα και προσωπικό, επεσήμανε, ωστόσο πρόσθεσε:

ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει 5 προσλήψεις λοιπού προσωπικού και 6 προσλήψεις γιατρών, ενώ πολλές διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα με σκοπό να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο προσπαθεί να μείνει ζωντανό μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα της εγκατάλειψης και της διάλυσης της Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα. Η δημοσιονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στα ενδημικά προβλήματα λειτουργίας του υγειονομικού τομέα στη χώρα μας είναι εμφανή και δυστυχως έχουν αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία.

Αν και τα νοσοκομεία αποτελούν πολυπρόσωπους οργανισμούς που τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες, η υποβάθμισή τους μέσω των υποχρηματοδοτήσεων και η υποστελέχωση εξαντλούν το προσωπικό στον χώρο της Υγείας αλλά και ταλαιπωρούν τους ασθενείς οι οποίοι αξίζουν ένα καλύτερο σύστημα υγείας.

Έφη Καστραντά