Αφορμή για τούτη την επιστολή-διαμαρτυρία αποτέλεσε το σοβαρότατο πρόβλημα ύδρευσης που παρουσιάστηκε στο χωριό Προσήλιο του Δήμου Ανατολικής Μάνης-όπου παραθερίζω με τους οικείους μου-καθώς επίσης και στα κοντινά χωριά Λεμονιά, Παλαιόβρυση, Μελιτίνη και Άγια-Μαρίνα.
Γνωρίζουμε όλοι τη σημασία του ποταμού Σμήνου (Μπαρδουνοπόταμου) που έχει τις πηγές του στον Ταΰγετο για την ύδρευση και συνακόλουθα την ιστορία της περιοχής μας. Μάλιστα ο πατέρας μου Γιάννης Χ. Ρουμελιώτης, φιλόλογος-συγγραφέας και καταγόμενος από το Προσήλιο, είχε σε πλήθος δημοσιευμάτων του εστιάσει στο θέμα αυτό ενώ σε συζητήσεις μαζί του μπορούσε κανείς να συνειδητοποιήσει το ζωτικό ρόλο του ποταμού αυτού.
Πραγματικά περιστατικά
Από τις 6 Αυγούστου και μέχρι τις 18 Αυγούστου 2017 βιώσαμε μια ανεπίτρεπτη ταλαιπωρία.
Συγκεκριμένα: Από τις 6/8 μέχρι τις 13/8 είχαμε καθημερινά πολύωρες διακοπές παροχής ύδατος-χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση. Αποκορύφωμα τούτης της ανυπόφορης κατάστασης ήταν το χρονικό διάστημα από τις 14 Αυγούστου το απόγευμα μέχρι τις 18 Αυγούστου το πρωί κατά το οποίο υπήρξαμε παντελώς αποκομμένοι από την παροχή νερού. Δηλαδή εν έτει 2017 για τέσσερις μέρες (!!!) και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτό το κοινωνικό αγαθό.
Είναι το πρώτο καλοκαίρι μετά από δεκαετίες που προέκυψε τέτοιο ζήτημα. Θεωρούσαμε όλοι-τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι όσο και οι καταγόμενοι από το Προσήλιο και τα υπόλοιπα χωριά που συχνά τα επισκεπτόμαστε-ότι το θέμα της ύδρευσης-υδροδότησης των περιοχών μας είχε προ πολλού ρυθμιστεί.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου και στη πλειονότητα των σπιτιών στο Προσήλιο-αλλά το ίδιο θα συμβαίνει ασφαλώς και στα υπόλοιπα χωριά-έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί-αχρηστευθεί οι δεξαμενές (ντεπόζιτα) αποθήκευσης ύδατος.
Η παντελής έλλειψη υδροδότησης αυτές τις μέρες είχε ως συνέπεια να καταφεύγουμε καθημερινά στη βρύση του χωριού. Αναβίωσαν με άλλα λόγια συνήθειες παλαιότερων ετών μόνο που τώρα είχαμε στη διάθεσή μας σύγχρονα μεταφορικά μέσα.
Οι αφόρητες συνθήκες διαβίωσης προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων όλων των χωριών. Δημιουργήθηκαν εντάσεις, αντεγκλήσεις, κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, υπήρξαν συλλήψεις και κατατέθηκαν μηνύσεις.
Με αφορμή το πρόβλημα τέθηκε το τεχνικό ζήτημα της ύπαρξης-κατά παράβαση του αρχικού σχεδιασμού του έργου-ενός διακόπτη (μιας βάνας) στο χωριό Άγιος Νικόλαος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα -με τη θέση του σε λειτουργία-της διακοπής παροχής νερού στο Προσήλιο και στα υπόλοιπα χωριά που προαναφέρθηκαν. Επιπλέον χρήζει επισήμανσης και το ζήτημα υγιεινής της δεξαμενής που τροφοδοτεί τα χωριά μας, αφού είχε χρόνια να καθαριστεί. Τελικά μετά από τις επίμονες προσπάθειες και την πίεση των κατοίκων κατέστη δυνατός ο απαιτούμενος και σύμφωνα με τις προδιαγραφές υγιεινής καθαρισμός.
Στις 17 Αυγούστου και ενώ εξακολουθούσαμε να είμαστε ολοσχερώς αποκομμένοι από την παροχή ύδατος, κάτοικοι και πρόεδροι των χωριών συμμετείχαμε σε μια ειρηνική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο και στη συνέχεια συναντήσαμε τον ίδιο τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κο Πέτρο Ανδρεάκο στο γραφείο του.
Είχα τη δυνατότητα να παρευρίσκομαι σε αυτή τη συνάντηση. Οι αγανακτισμένοι (δικαίως) κάτοικοι των χωριών προσπάθησαν να εκθέσουν στον Δήμαρχο το εύρος του προβλήματος. Ο ίδιος επικαλέστηκε άγνοια (!!!) του ζητήματος λόγω της καλοκαιρινής άδειάς του.
Έγινε μνεία από τους κατοίκους στη παροχή μεγάλων αποθεμάτων ύδατος σε τουριστικές περιοχές της Μάνης όπως επίσης και σε κατοικίες που διαθέτουν πισίνες. Επιπλέον τονίστηκαν τα προαναφερθέντα τεχνικά θέματα και προβλήματα υγιεινής χωρίς ωστόσο να λάβουμε μια σαφή απάντηση από τον κο Ανδρεάκο.
Ανέφερε πως πολλά χωριά της Μάνης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύδρευσης και γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούν δεξαμενές.
Υπήρξε από πλευράς του τηλεφωνική επικοινωνία με τον διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α Ανατολικής Μάνης κο Κουμεντάκο στον οποίο δόθηκε εντολή να μειωθούν οι παρεχόμενες ποσότητες νερού προς τις περιοχές της Μάνης προκειμένου να καταστεί δυνατό να υδροδοτηθούν και τα δικά μας χωριά. Ο κος Ανδρεάκος ωστόσο δήλωσε παρουσία όλων μας ότι του ήταν αδύνατο να εγγυηθεί για επαρκείς ποσότητες στην Αγία Μαρίνα.
Την επόμενη μέρα 18 Αυγούστου γύρω στις 8.15΄ το πρωί ξεκίνησε η κανονική παροχή νερού και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένη ροή. Όλες αυτές τις μέρες-έως και σήμερα-ως εκ θαύματος δεν σημειώθηκε καμία διακοπή και όλα βαίνουν ομαλώς.
Προβληματισμοί-ερωτήματα
Είναι πράγματι απορίας άξιον ποιος ήταν ο λόγος που τα χωριά μας υπέστησαν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία.
Αναρωτιέται κανείς με τίνος εντολή αποκοπήκαμε για τόσες πολλές μέρες από την παροχή νερού.
Άγνοια της δημοτικής αρχής δεν νοείται σε καμία περίπτωση. Αντιθέτως απαιτείται ιδιαίτερα αυξημένη ευαισθησία.
Εγείρονται πολυάριθμα ερωτήματα αναφορικά με τις προτεραιότητες κατανομής των υδάτινων αποθεμάτων-αν όντως υπήρχε πρόβλημα λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών. Βέβαια είναι από την άλλη πλευρά ανεξήγητο γιατί από τις 18 Αυγούστου το πρωί δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ξαφνικά αποχώρησαν οι τουρίστες ή μήπως αυξήθηκαν τα αποθέματα νερού;
Είναι φανερό ότι το θέμα που προέκυψε πρέπει να τύχει ενδελεχούς έρευνας και θα αποδοθούν ευθύνες.
Εφόσον ωστόσο παρατηρείται υπέρμετρα μεγάλη ζήτηση προέχει η θέση προτεραιοτήτων από την δημοτική αρχή και η στάθμιση όλων των παραγόντων προκειμένου να επιτευχθεί η σωστότερη-δικαιότερη κατανομή.
Αυτό θα ήταν εφικτό με προηγούμενη οργάνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ανατολικής Μάνης ώστε να είμαστε ενήμεροι για το ημερήσιο πρόγραμμα ύδρευσης κατά την περίοδο που υπάρχει αυξημένη κατανάλωση.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι δικαιοπολιτικά ορθό σε ένα δήμο να υδροδοτούνται επιλεκτικά κάποιες περιοχές-με την χρήση ή μη ενδιάμεσου διακόπτη και να αντιμετωπίζονται ως πολίτες ή καλύτερα ως δημότες δευτέρας κατηγορίας όλοι εκείνοι οι οποίοι συνεισφέρουν ουσιαστικά όλο το χρόνο-και όχι περιστασιακά-στην ανάπτυξη και την ευμάρεια του τόπου τους.
Ολοκληρώνοντας το κείμενο αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ελπίδα οι απόψεις μου να προκαλέσουν μια ευρύτερη συζήτηση και η δημοτική αρχή να δώσει-ως οφείλει-τις απαιτούμενες απαντήσεις.
Στέλλα Ρουμελιώτου
Δικηγόρος»
Προσήλιο