Οι ελληνικές συμμετοχές στα μεγάλα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ

Το φθινόπωρο, ημερολογιακά τουλάχιστον αρχίζει και μαζί ξεκινούν τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ στα οποία διαφαίνεται λίγο-πολύ όλη η κινηματογραφική σεζόν της παγκόσμιας παραγωγής. Με αφορμή το 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που ξεκινάει την Τετάρτη 30 Αυγούστου, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου επισημαίνει τις ελληνικές συμμετοχές καθώς και τις συμπαραγωγές που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον:

74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, δύο ελληνικές παραγωγές μικρού μήκους συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα «Ορίζοντες». Πρόκειται για το Astrometal (2017, παραγωγή: Δέσποινα Σιφνιάδου και Boo Productions) του Ευθύμη Kosemund Σανίδη και το 8η ήπειρος (2017, παραγωγή: Γιώργος Ζώης, Αντιγόνη Ρώτα, Τετραγωνισμένο Τετράγωνο) του Γιώργου Ζώη, το οποίο παρουσιάζεται εκτός συναγωνισμού. Και οι δύο ταινίες έχουν ενισχυθεί από το ΕΚΚ.

8η Ήπειρος

Στο Διαγωνιστικό του ίδιου Τμήματος συμμετέχει και η ταινία μικρού μήκους Άρια της Μυρσίνης Αριστείδου, μια συμπαραγωγή Κύπρου και Γαλλίας (2017, Canal +, Region île de France, CNC-Cosip, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου).

Επίσης, στο Επίσημο Διαγωνιστικό συναντάμε το Downsizing (2017) του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, Alexander Payne, το οποίο και αποτελεί την εναρκτήρια ταινία του Φεστιβάλ.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης είναι μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το “Luigi De Laurentiis” Venice Award for a Debut Film – Lion of the Future, η οποία θα απονείμει το εν λόγω βραβείο στην καλύτερη πρώτη ταινία μεγάλου μήκους, από όσες συμμετέχουν σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ.

Μία από αυτές μπορεί να είναι Ο κόλπος (Körfez / The Gulf, 2017) του Emre Yeksan, καθώς η ταινία συμμετέχει στη φετινή Διεθνή Εβδομάδα Κριτικής. Το φιλμ, το οποίο έχει ενισχυθεί από το ΕΚΚ, είναι το πρώτο του εν λόγω σκηνοθέτη και αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδος (Homemade Films), Τουρκίας (Istos Film & BirFilm) και Γερμανίας (Kundschafter Films).

Ο κόλπος

Ελληνική παρουσία θα υπάρχει, άλλωστε, και στο Gap – Financing Market του Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 1-3 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόκειται για το project του Μιχάλη Κωνσταντάτου All the Pretty Little Horses, μια συμπαραγωγή Ελλάδας (Horsefly Productions), Γερμανίας (Endorphine Productions) και Ολλανδίας (Graniet Film).

Στο ίδιο Market θα παρουσιαστεί επίσης το project Brighton 4 του Levan Koguashvili, μια συμπαραγωγή Γεωργίας (Kino Iberica), Βουλγαρίας (Art Fest), Κροατίας (Embrio Production), Ελλάδας (Αργοναύτες Α.Ε.) και Μονακό (KNM).

Οι θεριστές

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηρίων Final Cut in Venice, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, θα προβληθεί το project του Etienne Kallos, Οι θεριστές. Η ταινία βρίσκεται στο στάδιο του μοντάζ και αποτελεί συμπαραγωγή Γαλλίας (Cinema Defacto), Ελλάδας (Heretic), Νοτίου Αφρικής (Spier Films) και Πολωνίας (Lava Films).

Και τα τρία έργα έχουν υποστηριχθεί από το ΕΚΚ.

42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο

Δυο ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ, συμμετέχουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα “Short Cuts” του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7 με 17 Σεπτεμβρίου.

A Drowning Man

Πρόκειται για την Προετοιμασία της Σοφίας Γεωργοβασίλη (2017, HaosFilm), η οποία θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη, και το A Drowning Man του Mahdi Fleifel (2017), μια συμπαραγωγή Δανίας (Final Cut for Real ApS), Ελλάδας (Homemade Films) και Ηνωμένου Βασιλείου (Nakba Filmworks), που κάνει το ντεμπούτο του στη Βόρειο Αμερική, έπειτα από την πρεμιέρα του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Στο ίδιο Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε ειδική προβολή H θυσία ενός ιερού ελαφιού του Γιώργου Λάνθιμου (2017 – κεντρική φωτογραφία), ενώ στο τμήμα “Wavelenghts” θα προβληθεί η ταινία Το οχυρό των τρελών της Narimane Mari (2017), μια συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Blonde SA.

Το οχυρό των τρελών

European Film Awards

Πέντε συμμετοχές ελληνικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται στις υποψηφιότητες των φετινών European Film Awards.

Στις ταινίες μεγάλου μήκους συναντάμε το Ο γιος της Σοφίας (2017), την ήδη βραβευμένη συμπαραγωγή Ελλάδας (Heretic), Βουλγαρίας (Chouchkov Βrothers) και Γαλλίας (Kinoelektron), σε σκηνοθεσία Ελίνας Ψύκου, η οποία έχει ενισχυθεί από το ΕΚΚ. Υποψηφιότητα απέσπασε και η διακεκριμένη με βραβείο σεναρίου στις Κάννες νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, Η θυσία ενός ιερού ελαφιού (2017).

Copa-Loca

Στις ταινίες μικρού μήκους συναντάμε άλλο ένα φιλμ που συγχρηματοδοτήθηκε από το ΕΚΚ. Δεν είναι άλλο από το Copa-Loca του Χρήστου Μασσαλά (2017, Heretic Outreach), το οποίο κέρδισε την Ειδική Μνεία της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ του Σαράγεβο. Υποψήφια για βραβείο είναι και η γαλλική μικρού μήκους ταινία Νεαροί στο παράθυρό τους (2017) για την οποία ο σκηνοθέτης της, Λουκιανός Μοσχονάς, τιμήθηκε με το βραβείο “Pianifica” στο πρόφατο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Τέλος, υποψηφιότητα απέσπασε και το ντοκιμαντέρ Ultra (2017) σε σκηνοθεσία Balazs Simonyi, μια συμπαραγωγή Ελλάδας και Ουγγαρίας.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στις 9 Δεκεμβρίου 2017.

Το «Love me not» στο Σαν Σεμπαστιάν

Η νέα ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά, Love Me Not (2017) συμπεριλαμβάνεται στην Official Selection του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το φιλμ αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας (Faliro House, Blonde SA, Ίδρυμα Ωνάση), Γαλλίας (Les Films du Lendemain) και Κύπρου (Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου). Το σενάριο υπογράφουν ο σκηνοθέτης και ο Κώστας Περούλης, οι οποίοι είχαν βραβευθεί για το σενάριο της προηγούμενης δημιουργίας του Αβρανά, Miss Violence.

Γιάννης Νένες