Οικονομική ζημία στους μελισσοκόμους λόγω απορριμμάτων

 Κατά την περίοδο 1997-2000 με ενέργειες του μελισσοκομικού συνεταιρισμού Αρκαδίας ως φορέα υλοποίησης της επιδοτούμενης δράσης εμβολιασμού , το υπουργείο Γεωργίας αρωγό, και την αμέριστη βοήθεια των Αρκάδων μελισσοκόμων, έγινε ο εμβολιασμός με το έντομο που λέγεται Εργάτης του Πεύκου “Marchalina hellenica”, στα πεύκα του περιαστικού δάσους Τρίπολης. Ο Εργάτης θεωρείται πολύ χρήσιμο έντομο για την παραγωγή του πευκόμελου, καθώς η μελιτώδη ουσία που εκρίνει, την συλλέγουν οι μέλισσες και την μετατρέπουν σε μέλι. Η παραγωγή του πευκόμελου την άνοιξη και κυρίως το φθινόπωρο έχει μεγάλη σημασία για τους μελισσοκόμους της ευρύτερης περιοχής, και συμβάλει σημαντικά στην αύξηση του γεωργικού τους εισοδήματος.
Ο Χ.Α.Δ.Α.(χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων) στον Άγιο Βλάση, βρίσκεται στο μέσον του περιαστικού δάσους της Τρίπολης στον οποίο έχουν ήδη συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών.
Ως γνωστό οι ζυμώσεις , η καύση και η σήψη των σκουπιδιών δημιουργούν επικίνδυνες ουσίες, πολλές εκ των οποίων είναι καρκινογόνες, που μολύνουν επικίνδυνα το περιβάλλον, και τα πεύκα πάνω στα οποία “βόσκουν” οι μέλισσες με αποτέλεσμα , ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η λειτουργία της χωματερής και αυξηθεί ο όγκος των σκουπιδιών, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα τόσο στην ποσότητα όσο στην ποιότητα του παραγόμενου μελιού. Επίσης οι μέλισσες “βόσκουν” και στα σκουπίδια αφού εκεί βρίσκονται και υπολείμματα από γλυκά και φρούτα (περιέχουν σάκχαρα) που και αυτά είναι μολυσμένα από τις επικίνδυνες ουσίες.
Κατά την εναπόθεση των σκουπιδιών ένας μεγάλος αριθμός μελισσών χάνεται διότι καταπλακώνονται, και το πρόβλημα αυτό οξύνεται όταν, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος Τρίπολης, ψεκάζονται με δηλητήρια τα σκουπίδια για να περιοριστεί η δυσοσμία τους. Επακόλουθο όλων αυτών είναι να αδυνατίζουν τα μελισσοσμήνη και να επέρχεται μεγάλη οικονομική ζημιά στους μελισσοκόμους, αφού ο επερχόμενος χειμώνας δεν τους επιτρέπει την ανανέωση του χαμένου πληθυσμού.
Καθότι η ακτίνα βόσκησης των μελισσών είναι περίπου στα πέντε (5) χιλιόμετρα, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από τους μελισσοκόμους με κάποιο άλλο τρόπο και ως εκ τούτου μόνο η οριστική απομάκρυνση του ΧΑΔΑ από το περιαστικό πευκοδάσος της Τρίπολης θα προστάτευε τα μελισσοσμήνη τους.
Κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες αρχές να βρουν άλλο χώρο και τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της παρουσίας του Χ.Α.Δ.Α. στην περιοχή Αγίου Βλάση Τρίπολης, καθότι πέραν τον άλλων προβλημάτων που δημιουργεί πλήττεται σοβαρά και ο κλάδος της μελισσοκομίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει την παραγωγή μελιού ελάτης που αποτελούσε την σημαντικότερη πηγή μελιού και εσόδων έως πρόσφατα. Αν χαθεί ή υποβαθμιστεί η ποιότητα του πευκόμελου Τριπόλεως, τότε θα αντιμετωπίσουμε πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ