Της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χαρακτηριστικά επιδημίας κινδυνεύει να λάβει η οικονομική μετανάστευση. Ήδη 4 στα 10 νοικοκυριά (ποσοστό 40,1%) δηλώνει πως θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να μεταναστεύσει στο εξωτερικό, αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για εύρεση εργασίας. Ποσοστό το οποίο στις νεότερες ηλικίες 18-34 ετών, εκτοξεύεται στο 72,3%, με τα πιο μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας, να θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το εισόδημα και τις δαπάνες των νοικοκυριών που παρουσιάσθηκε την Πέμπτη.
Σήμερα το 9% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει ένα τουλάχιστον μέλος που μετανάστευσε στο εξωτερικό για να βρει εργασία (τούτο συνδέεται με μεταβολή των όρων διαβίωσης για πάνω από 400.000 οικογένειες). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των στατιστικών αρχών, υπάρχει η εκτίμηση της μετανάστευσης περισσότερων από 710.000 Ελλήνων πολιτών από την αρχή της κρίσης (2010-2016).
Εξέλιξη η οποία συνδέεται άμεσα και με την αγορά εργασίας στη χώρα. Σήμερα το 29,9% των νοικοκυριών, δηλαδή περίπου 1 εκατ. νοικοκυριά, έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστον άτομο σε ανεργία. Με το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας να ανέρχεται στο 83,5% του συνολικού αριθμού των ανέργων. Στο σύνολο των άνεργων μελών των νοικοκυριών, το ποσοστό που λαμβάνει επίδομα ανεργίας περιορίζεται στο 7,3% (το χαμηλότερο από την πρώτη μέτρηση).
Την ίδια ώρα περισσότεροι από 1 εκατ. πολίτες βρίσκονται ακάλυπτοι για τον κίνδυνο της ανεργίας, ενώ σχεδόν 3 στους 4 ανέργους βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας, γεγονός που απειλεί με απαξίωση τον παραγωγικό ιστό και το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.
Βέβαια η οικονομική περιθωριοποίηση δεν αφορά μόνο τον άνεργο πληθυσμό αλλά και ομάδες εργαζόμενων. Περισσότερα από 1 στα 5 νοικοκυριά (21,5%) έχουν ένα μέλος στην οικογένεια που εργάζεται για λιγότερα χρήματα από τον επίσημα καθορισμένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ (490,00 ευρώ καθαρή αμοιβή).