Συμβαίνει τώρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 2:30 τα ξημερώματα φωτιά σε δασική έκταση στη θέση «Ανάληψη» στον Ταΰγετο σε δύσβατη πλαγιά. Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή. Ρίψεις νερού πραγματοποιούν δύο αεροσκάφη Καναντέρ και τρία τύπου Πεζετέλ. Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και 5μελές πεζοπόρο τμήμα.
Το χθεσινό μέτωπο
Οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο ήταν χθες το απόγευμα η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στον Ταΰγετο, πάνω από το Μαχαλά της Αλαγονίας, αλλά μια αναζωπύρωση στην ίδια περιοχή έχει δημιουργήσει άσχημη κατάσταση με τους πυροσβέστες να συνεχίζουν ξανά τη δύσκολη μάχη με τις φλόγες.
Ενδεικτική της κατάστασης, που επικρατεί στην περιοχή είναι η φωτογραφία, που ανέβασε στο Facebook ο ιερέας της Νέδουσας π. Βασίλειος Ν. Βεργινάδης.
Η πυρκαγιά προκάλεσε αρχικά ανησυχία, καθώς ξεκίνησε σε δύσβατη περιοχή, σε ρεματιά, και επεκτάθηκε γρήγορα κι απειλητικά. Ομως η κινητοποίηση των πυροσβεστικών μέσων ήταν άμεση και καθοριστική. Περιόρισε και οριοθέτησε τη φωτιά στη ρεματιά στη δασική περιοχή Ασπρο Κοτρώνι, και δεν της επέτρεψε να επεκταθεί σε γειτονικά σημεία όπου υπήρχε δάσος.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από χαμηλά, κοντά στο ποτάμι, σε περιοχή όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη – κάτι που προκαλεί εντύπωση και απορίες. Οι φλόγες κινήθηκαν βόρεια και ανέβηκαν προς το ύψωμα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν για να συγκρατήσουν το πύρινο μέτωπο και να μην περάσει εκεί που υπάρχει δάσος, πλούσιο πράσινο και δέντρα.
Αμέσως στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν δυνάμεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Καλαμάτας και τα μικρά οχήματα του δήμου που βρίσκονται στα χωριά του Ταϋγέτου. Στη συνέχεια οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με οχήματα από το Μελιγαλά, τους Γαργαλιάνους, την Πύλο, τη Μεγαλόπολη και τη Σπάρτη, ενώ συμμετείχε και πεζοπόρο τμήμα με πυροσβέστες. Σε ένα σημείο όπου η φωτιά παρέμενε χαμηλά και κινείτο προς το ποτάμι με κίνδυνο να περάσει απέναντι, 2-3 πυροσβέστες με αυτοθυσία κατάφεραν να την κρατήσουν.
Από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες για να μαζευτεί η φωτιά συνέδραμαν τα 3 αεροσκάφη PZL που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ακολούθησε βοήθεια από 2 ακόμα PZL από την Τρίπολη, ένα Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Ερικσον (αυτό γέμιζε από τη δεξαμενή στα Φάρμακα), που έκαναν συνεχείς και ριψοκίνδυνες ρίψεις. Η συμβολή των εναέριων μέσων ήταν καθοριστική, καθώς η φωτιά είχε το πιο ισχυρό της μέτωπο σε δύσβατο μέρος, στην πλαγιά της ρεματιάς, και οι επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να το προσεγγίσουν.
Τις προσπάθειες για τον περιορισμό της φωτιάς συντόνιζε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, ο οποίος κατηύθυνε και τα εναέρια μέσα ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές οι ρίψεις τους.
Μετά τις 12.30 το μεσημέρι, το συντονισμό ανέλαβε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος, που έφτασε στην περιοχή.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης πήραν μέρος και κάτοικοι της περιοχής. Εκφράστηκαν και παράπονα από ντόπιους, για τη δεξαμενή στα Φάρμακα και για κρουνούς στην περιοχή που δε λειτουργούσαν.
Γιάννης Σινάπης