Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Αρκαδίας ανακοινώθηκε στις 17 Ιανουαρίου ότι υπήρξε κρούσμα γρίπης των πτηνών σε εκμετάλλευση ορνίθων αβγοπαραγωγής της Αρκαδίας στην περιοχή Μηλιάς του Δήμου Τρίπολης, στην οποία λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες των συστηματικών πτηνοτροφείων του νομού.
Με την απόφαση υπ’ αριθμ. 30308/6227 του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Αρκαδίας κ. Ευάγγ. Γιαννακούρα κηρύχθηκε προσβεβλημένη από τη γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονιότητας οικόσιτη εκμετάλλευση στη Νεστάνη, στις 2 Φεβρουαρίου.
Όπως σημειώνεται στην απόφαση η Περιφέρεια επέβαλε μέτρα που περιλαμβάνουν τη θανάτωση των πτηνών επιτόπου, την απλύμανση του χώρου, τη δέσμευση και την καταστροφή όλων των πτωμάτων και των αυγών υπό την εποπτεία του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου της Νόσου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Γρίπη των Πτηνών καθώς και τη λήψη των κατάλληλων δειγμάτων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 8.5 του κεφαλαίου IV του εγχειριδίου διαγνωστικής από τα πουλερικά και άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που θανατώνονται προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η παρουσία του ιού της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας στις εν λόγω εκμεταλλεύσεις επαφής,
Παράλληλα, με την απόφαση υπ’ αριθμ. 30316/6231 (δείτε ΕΔΩ), ορίζεται ως ζώνη επιτήρησης με ακτίνα τουλάχιστον δέκα (10) χιλιομέτρων γύρω από την εκμετάλλευση οικόσιτων πτηνών που έχει χαρακτηριστεί ως προσβεβλημένη από Γρίπη των Πτηνών Υψηλής Παθογονικότητας και οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στο Δήμο Τρίπολης στην Τ.Κ. Nεστάνης και αποτελείται από τις Τοπικές Κοινότητες: Κάψια, Νεστάνης, Λουκά, Ζευγολατιού, Αγίου Κωνσταντίνου, Πελάγους, Μερκοβουνίου, Σκοπής, Περθωρίου, Σάγκα, Αρτεμησίου και τη Δημοτική ΕνότηταΤρίπολης.
Η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική νόσος των πτηνών που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης. Όλα τα είδη πτηνών μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο, ωστόσο πιο ευαίσθητα είναι τα πουλερικά (όρνιθες, γαλοπούλες κλπ). Τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια (αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνοι κ.λ.π.) και τα γλαρόμορφα φιλοξενούν και απεκκρίνουν τους ιούς της γρίπης τύπου Α χωρίς τις περισσότερες φορές να νοσούν.
Από τα έως σήμερα δεδομένα είναι γνωστό ότι η νόσος αφορά αποκλειστικά τα πτηνά και δεν μολύνεται ο άνθρωπος.
Για την αποφυγή μόλυνσής τους θα πρέπει τα πουλερικά (κότες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, χήνες, ορτύκια, περιστέρια, φασιανοί, πέρδικες, στρουθοκαμήλους κλπ. που εκτρέφονται ή κρατούνται σε αιχμαλωσία):
– να μην κρατούνται σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ.) αλλά μέσα στα κοτέτσια
-τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά
– να μην εκτρέφονται πάπιες και χήνες μαζί με άλλα είδη πουλερικών. Οι πάπιες και οι χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.