Εγκαινιάστηκε ο Πυροσβεστικός Σταθμός στην Πετρίνα

Ιδιαίτερη και ξεχωριστή η 12η Μαΐου 2017 για την Τοπική Κοινότητα Πετρίνας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Σμήνους του Δήμου μας.

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου, του Αντιδημάρχου και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας κου Παναγιώτη Τσιριγώτη, των Βουλευτών Λακωνίας κου Σταύρου Αραχωβίτη και κου Αθανάσιου Δαβάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας κας Αδαμαντίας Τζανετέα, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών κου Τζανέτου Φιλιππάκου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου κου Βασίλειου Καπέλιου, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κου Γιάννη Καπάκη, Δημοτικών, Περιφερειακών και Τοπικών Συμβούλων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού με έδρα την Πετρίνα.

Η περιοχή ευθύνης του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού περιλαμβάνει δέκα επτά (17) Τοπικές Κοινότητες, αυτές της Δημοτικής Ενότητας Σμήνους καθώς και ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής πλευράς του Ταϋγέτου. Πρόκειται για περιοχές με πλούσια βλάστηση αποτελούμενη από βελανιδιές, ρουπάκια και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιόδεντρων που είναι και ο βασικός οικονομικός βραχίονας της περιοχής.

Ο σταθμός αποτελεί σημαντικότατο μέσο διαφύλαξης του γεωγραφικού χάρτη της περιοχής.
Ο Αγιασμός του δημοτικού κτηρίου που θα στεγάσει τον εθελοντικό πυροσβεστικό σταθμό τελέστηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου «Κωνσταντίνος Καστρής» Αντιπύραρχος Χριστόδουλος Παπαμιχαήλ, ο οποίος αφού διάβασε την Ημερήσια Διάταξη απευθυνόμενος σε όλους τους παριστάμενους τους διαβεβαίωσε πως οι Εθελοντές Πυροσβέστες με την υποστήριξη και εκπαίδευση από την Υπηρεσία που προΐσταται, θα βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, παράλληλα και ταυτόχρονα με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, για να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή από φυσικά αίτια ή ανθρώπινη αμέλεια που θα προσβάλει την περιοχή.

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Μάνης και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους εκ μέρους του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κου Πέτρου Ανδρεάκου, επιβεβαίωσε με τη σειρά του την άριστη σχέση μεταξύ Δήμου και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ξεχωριστή τιμή για την περιοχή, και ιδιαίτερα για τους Εθελοντές Πυροσβέστες αλλά και τους κατοίκους, αποτέλεσε η παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Καπέλιος ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Ο εν λόγω Εθελοντικός Σταθμός, αποτελεί αναπόσπαστο πλέον κομμάτι του επιχειρησιακού βραχίονα του Πυροσβεστικού Σώματος και εντάσσεται κανονικά στο σχεδιασμό και τη στρατηγική αυτού. Κυρίες και Κύριοι, η δημιουργία, η στελέχωση και εν τέλει η λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού εδώ, στην κοινότητα της Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, παρέχει τη δυνατότητα της άμεσης επέμβασης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής, βασισμένα στην αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Εύχομαι, τέτοιες προσπάθειες, προερχόμενες από τη συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δήμων και των πολιτών, να επαναλαμβάνονται και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα και τους απανταχού κατοίκους της, αφυπνίζοντας παγκόσμιες αξίες, αρχές και νόρμες, όπως αυτές της Πολιτικής Προστασίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της συνέπειας και της αυτοπειθαρχίας. Εθελοντές Πυροσβέστες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού της κοινότητας Πετρίνας, συνοδοιπόροι πλέον του Πυροσβεστικού Σώματος στην ιδιαίτερη και ξεχωριστή διαδρομή του, σας εύχομαι υγεία, καλή αρχή στο δύσκολο και σημαντικό έργο σας και καλή αντιπυρική περίοδο»

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης από πλευράς του μετέφερε στους παρισταμένους την αίσθηση που του δημιουργήθηκε κατευθυνόμενος στα εγκαίνια του Πυροσβεστικού σταθμού, πως ο τόπος είναι ιδιαίτερος και μαγικός. Συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν να υπάρξει αυτή η δομή πολιτικής προστασίας και δεσμεύτηκε για την συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου αυτή χρειαστεί.

Οι Βουλευτές Λακωνίας και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας, κατά το χαιρετισμό τους εκτός από την υπόσχεση για συνεχή στήριξη στο νέο Εθελοντικό Σταθμό, απέδωσαν τα εύσημα στον εμπνευστή και δημιουργό (όπως τον αποκάλεσαν χαρακτηριστικά) Επιπυραγό κ. Κωνσταντίνο Γραφάκο και επεσήμαναν ότι είναι σημαντικό, παρόμοιες προσπάθειες να υποστηρίζονται και να ενισχύονται από την ηγεσία του Σώματος, γιατί ως αποκλειστικό σκοπό έχουν την αναβάθμιση της ζωής του πολίτη.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ο Υπαρχηγός Π.Σ. ε.α. Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Γεωργιάκος και ο Πύραρχος ε.α. κ. Μιλτιάδης Μιλτιαδάκος, με την απονομή τιμητικών πλακετών, τις οποίες παρέλαβαν ιδιαίτερα συγκινημένοι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσης ο Συντονιστής Πάτρας Υποστράτηγος Π.Σ. κ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος κ. Θεόδωρος Λαρέζος, Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι των τοπικών Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Η συμβολή της Τοπικής Αρχής, όλων των κατοίκων της περιοχής αλλά και όσων στήριξαν εμπράκτως τόσο τη δημιουργία του εθελοντικού σταθμού όσο και τη συγκεκριμένη εκδήλωση συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία των εγκαινίων.

Οι κάτοικοι της περιοχής, μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, αγκάλιασαν τους προσκεκλημένους, τους προσέφεραν τη μεγαλύτερη δυνατή παραδοσιακή φιλοξενία κάνοντάς τους να φύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την περιοχή της Πετρίνας.

Κλείνοντας θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά τον Υποδιοικητή Π.Υ. Γυθείου Επιπυραγού κου Κωνσταντίνου Γραφάκου, για την ακούραστη καθοδήγησή του και τους εθελοντές πυροσβέστες που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτού του σταθμού, αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την αγάπη τους για τον τόπο μας και την ευρύτερη περιοχή.

«Ν’ αγαπάς την ευθύνη.
Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης.
Αν δε σωθεί, εγώ φταίω»
Ν. Καζαντζάκης

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????