Γερμανικές εκλογές | Οι συνέπειες για την Ευρώπη

Τις συνέπειες που θα έχει το γερμανικό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ευρώπη επισημαίνει ο διευθυντής του ιδρύματος Σούμαν, Σαρλ ντε Μαρσιγί.

Μιλώντας στη EURACTIV ο κ.Μαρσιγί τονίζει πως «Η Ευρώπη περιμένει τη Γερμανία να ανανεώσει τον ρόλο της στο ευρωπαϊκό σχέδιο, μετά από μια περίοδο με συνεχείς εξελίξεις. Παραδόξως, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας μεταξύ της ‘Ανγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς η Ευρώπη απουσίαζε σε μεγάλο βαθμό από τον διάλογο. Θα μπορούσε να υπάρξει διάσταση απόψεων σε αυτό το θέμα, αλλά οι υποψήφιοι επέλεξαν έναν συμβιβασμό».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, «μέχρι στιγμής δεν διατύπωσε ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο, ενώ σε εθνικό επίπεδο, δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα στον οικονομικό τομέα, παρά κατά τη διάρκεια της τελευταίας θητείας της. Ωστόσο, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο εξωτερικά στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης και στο μέλλον της ΕΕ. Όλα εξαρτώνται από τη βούληση των μελών του συνασπισμού να συμμετάσχουν», σημειώνει ο διευθυντής του ιδρύματος.

Εν συνεχεία ο κ.Μαρσιγί αναφέρθηκε στο θέμα της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας λέγοντας: «Ορισμένες από τις προτεραιότητες που θέτει η Μέρκελ δεν είναι σύμφωνες με τις προτάσεις του Μακρόν, όπως π.χ. ο ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. Η Μέρκελ έχει άλλες προτεραιότητες, όπως η βελτίωση της διακυβέρνησης και η αποσαφήνιση του ρόλου των θεσμών, όπως ο υπερεθνικός υπουργός της Ευρωζώνης. Υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις μεταξύ του Βερολίνου, του Παρισιού και των Βρυξελλών, εφόσον η αλλαγή είναι δυνατή μέσα στις συνθήκες. Εν τούτοις, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θα συμβαδίζει με τη Γαλλία στα πάντα, εν μέρει λόγω της κυβέρνησης συνασπισμού που πρέπει να καθοριστεί. Όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, υπάρχει περιθώριο ελιγμών, αλλά για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών χρεών, η αδράνεια θα συνεχιστεί».

Όσον αφορά στην άνοδο του AfD, ο ίδιος λέει οτι: «Τους τελευταίους μήνες, σε όλη την Ευρώπη τα ακραία κόμματα δεν έχουν κερδίσει τις εκλογές, αλλά ούτε τις έχουν χάσει. Η Μαρίν Λε Πεν κέρδισε 10 εκατομμύρια ψήφους στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Στην Ολλανδία, ο Geert Wilders δεν κέρδισε, αλλά ούτε έχασε ψήφους. Η εκλογή αυτή θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση. Το “παράθυρο ευκαιριών” για κινητοποίηση και υλοποίηση διαρθρωτικών έργων στην Ευρώπη είναι μάλλον βραχύ.