Εχουν πυκνώσει οι αστυνομικές περιπολίες για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καλαμάτας, μετά το συναγερμό που σήμανε στην Ευρώπη με το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Κι ενώ ο Διεθνής Αερολιμένας Καλαμάτας βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση και έχει δεχτεί ήδη τις πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό, η λειτουργία αστυνομικής υπηρεσίας στο αεροδρόμιο παραμένει κενό γράμμα.
Παράλληλα, με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν κάθε χρόνο αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας με εμπειρία στον έλεγχο διαβατηρίων απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά εκεί.
Η ενίσχυση όμως των μέτρων ελέγχου και επιτήρησης στο αεροδρόμιο γεννά ένα άλλο πρόβλημα, που έχει να κάνει με το διαθέσιμο προσωπικό το οποίο απασχολείται για τους ελέγχους επιβατών και τη φύλαξη του κτηρίου, σε βάρος της αστυνόμευσης. Ηδη, όπως λέει στην “Ε” ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Γιάννης Αδαμόπουλος, οι οργανικές θέσεις αστυφυλάκων και υπαξιωματικών έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας, τα καθήκοντά τους έχουν αυξηθεί και έχουν επιβαρυνθεί ως θεσμός με επιπλέον αρμοδιότητες. Η έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων αλλά και το μεταναστευτικό είναι κάποια παραδείγματα, ενώ πραγματικός πονοκέφαλος αποτελεί η φύλαξη των γηπέδων κάθε φορά που στην Καλαμάτα ή την Τρίπολη γίνεται “κρίσιμος αγώνας”. Την ίδια ώρα το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχει αποτελέσει κατά το παρελθόν -και συνεχίζει με λιγότερη ένταση να αποτελεί- πύλη εξόδου για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα στο εξωτερικό. Κάτι βέβαια που συνηθίζεται σε όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, όπου σπείρες στέλνουν τους παράνομους μετανάστες, θεωρώντας ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων θα είναι πιο χαλαροί. Οι σημαντικές ωστόσο επιτυχίες της Ασφάλειας Καλαμάτας και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας τα τελευταία χρόνια έχουν αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό από το να γίνει το αεροδρόμιο “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” “δημοφιλές” μεταξύ των κυκλωμάτων που πλαστογραφούν διαβατήρια και διευκολύνουν παράνομους μετανάστες. Η δράση τους ναι μεν συνεχίζεται, αλλά έχει μειωθεί, όπως έλεγαν στην “Ε” άνθρωποι μέσα από την Αστυνομία.
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας μας τόνισε ότι την τελευταία πενταετία έχουν κοπεί 100 οργανικές θέσεις στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. Παράλληλα, όπως λέει, αλματώδης είναι η αύξηση του τουρισμού αλλά και του αριθμού των πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με προορισμό κυρίως ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που πάγια πρόταση της Ενωσης είναι η ίδρυση αστυνομικού τμήματος ή έστω ενός αστυνομικού σταθμού με έδρα το αεροδρόμιο. Από τη μία λοιπόν οι ελλείψεις σε προσωπικό και από την άλλη η τουριστική ανάπτυξη, δημιουργούν ώριμες συνθήκες για την ίδρυσή του, όπως συμπληρώνει ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων. «Πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι ώριμες και φέτος, με την προγραμματισμένη αναδιοργάνωση της Αστυνομίας, θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ενωσης για την ίδρυση ενός αστυνομικού σταθμού στον αερολιμένα Καλαμάτας», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Γ. Αδαμόπουλος αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να βγουν από τη χώρα με πλαστά διαβατήρια. Λέει λοιπόν ότι και αυτό αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λόγο για να ιδρυθεί μια μόνιμη αστυνομική υπηρεσία στον αερολιμένα, τονίζοντας ιδιαίτερα το διεθνή του χαρακτήρα.
Νικολέττα Κολυβάρη