Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη μουσική και χορευτική παράδοση του Μοριά.
Μια μεγάλη γιορτή με 300 λαϊκούς μουσικούς και χορευτές
Το Φεστιβάλ Επιδαύρου ολοκληρώνεται το Σάββατο 19 Αυγούστου, με μία μεγάλη γιορτή, αφιερωμένη στην παράδοση της Πελλοπονήσου. Μια πλειάδα από καλλιτέχνες, μουσικούς και χορευτές, θα κατακλύσουν την ορχήστρα του αρχαίου θεάτρου, τιμώντας την πολυμορφία της παράδοσης του Μοριά, ως διαχρονική κιβωτό της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης.
Η σκηνή της Επιδαύρου θα έχει ως μόνο σκηνικό το Δέντρο της Ζωής, την ελιά, ένα παραδοσιακό πατάρι για τους οργανοπαίκτες και μια μεγάλη τάβλα για τους συμποσιαστές. Τα τραγούδια και οι χοροί συνθέτουν τον άξονα της παράστασης σε τρείς ενότητες: Ιστορική μνήμη, Κύκλος της Ζωής και Κύκλος του Χρόνου, με σημείο αναφοράς τα καλοκαιρινά πανηγύρια του Δεκαπενταύγουστου. Ξεκινώντας από την «πάτριον όρχησιν των συρτών» και τον «καλαματιανό του Αριστοφάνη», ο πελοποννησιακός ρυθμός των 7/8 του συρτού-καλαματιανού αναδεικνύεται ως συνέχεια του αρχαίου «επίτριτου», του ρυθμού που χορευόταν στην αρχαιότητα.
Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με όλες τις ομάδες (συνολικά 300 λαϊκοί μουσικοί και χορευτές) σ’ έναν εντυπωσιακό τελετουργικό «τσακώνικο» χορό (στην τσακώνικη διάλεκτο, που διασώζει τον αρχαίο «παιωνικό» ρυθμό) και θα κλείσει μ’ έναν πάνδημο συρτό-καλαματιανό («στα βήματα του Τρυγαίου»).
Την έρευνα και καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας και τη σκηνική επιμέλεια η Σοφία Σπυράτου.
Συμμετέχουν οι Σύλλογοι: Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, Λαογραφική Εστία Τρίπολης, Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης, Λύκειον των Ελληνίδων Άργους, Εργαστήρι Ελληνικού Χορού Ναυπλίου, Φίλοι της Παράδοσης Λυγουριού-Επιδαύρου, Λαογραφική Στέγη Κορίνθου και Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο, φλογέρα), Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί, τραγούδι), Μανώλης Κόττορος (βιολί), Θωμάς Κωνσταντίνου
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Σάββατο 19 Αυγούστου, 21:00